Belediye Başkanı Akın: Akıl ve mantık Bartın'a termik santrali arzu etmiyor

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, ülkenin enerjiye ihtiyacı olduğunu, ancak akıl ve mantığın Bartın'a yapılması gündeme gelen termik santrali arzu e

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, ülkenin enerjiye ihtiyacı olduğunu, ancak akıl ve mantığın Bartın'a yapılması gündeme gelen termik santrali arzu etmediğini belirtti.

Bartın'da 120 oda, siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve meslek teşekküllerinin oluşturduğu Bartın Platformu tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Yalı Parkı'nda Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile Amasra Belediye Başkanı Emin Timur başkanlıklarında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Cemal Akın, "Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Bartın'a gelişi bir şanstır. Amasra'dan Bartın'a deniz yolu ile gelirken, termik santralin Tarlaağzı-Gömü mevkiinde olamayacağını söyledi. Bu konuda Bakan'ın duyarlılığına inanmak istiyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın adını geçirdiği Delikliburun mevkiine de bu santralin kurulması mümkün değildir." dedi.

Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın'da vebal altında kalmak ve eldeki doğal ve tarihi güzelliklerin kaybolmasını istemediklerini ifade etti. Akın, "Bize çocuklarımız, torunlarımız 'termik santral kurulurken sen neredeydin? diye sormamalı. Devlet adamı sadece bugünü değil geleceği düşünen kişilerdir." diye konuştu.

Bir firma tarafından kurulmak istenen termik santralin Bartın'da olmaması için hafta sonu Bartın'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Bartın Platformu olarak görüşüldüğünü anlatan Başkan Akın, şöyle dedi:

"Hem teknik, hem çevre, hem tarih olarak bu bölge termik santral kurulamayacak bir bölgedir. Biz Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 1/100 binlik planına sadık kalmasını, ağır sanayi yeri olarak planda gösterilen Filyos'ta bu çalışmanın yapılması gerektiğini söyledik. Çevre ve Orman Bakanlığı sadece kendi planına uysun. Kömür Bartın'dan çıksın, Filyos'ta tesis kurulsun. Filyos-Amasra arasına demiryolu ile mesele çözülür. Almanya'da kömür ile tesis arasında 55 kilometre mesafe var ve onlarca ray kurulmuş. Burada tüccar az para harcayıp, çok para kazanmaya çalışıyor. Ancak onlar burada yaşamayacaklar. Bu sıkıntıyı biz ve çocuklarımız çekecek."

"SUYUN VE HAVANIN KİRLENMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Cemal Akın, Kaman Deresi'nden alınan ve Bartın Belediyesi'nin Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Laboratuvarlarına yaptırdığı su numunelerinin analiz sonuçlarının tehlike boyutlarını gösterdiğini belirtti. Akın, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yaptırdığı analizlerin, kullanma suyu kriterlerine göre olduğunu, belediyenin ise içme suyu kriterlerine göre tahlil yaptırdığını anlattı.

Bartın'da suyun ve havanın kirlenmesini istemediklerini ifade eden Akın, "Bartın Platformu olarak bu tepkilerimizi ileri seviyelere taşıyıp hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. İşsizlikten dem vurup 'ya ölün ya da asgari ücretle çalışın' diyorlar. Biz ölmek de aç kalmak da istemiyoruz. Bunun orta yolu var. Kömür Bartın'dan çıkarılsın, santral Filyos'a kurulsun. Bunu net bir dil ile ifade ediyoruz. Bartınlıları hiçbir şey bilmeyen beş-on kişi mi zannediyorlar? Bugüne kadar sert tavır takınmadık ama gerekirse de gerekeni yaparız. Bartın Platformu'nda korkacak kimse yok." dedi.

Basın toplantısında Bartın Paltformu Eşbaşkanı Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Çekül Amasra Temsilcisi Hüseyin Çoban, Peyzaj Mimarları Odası MYK Üyesi Mustafa Artar ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Şevki Bayraktaroğlu da termik santral ile ilgili süreçte yaşananları ve bu süreçte yapılan yanlışlıkları anlattı.