196 sanık aynı suçtan yargılanacak

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın bir numaralı sanık olduğu 'Balyoz' iddianamesi oybirliğiyle kabul edildi. Aynı suçtan yargılanacak olan sanıklar hakkında 20 yıla kadar hapis isteniyor



Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın bir numaralı sanık olduğu 'Balyoz' iddianamesi oybirliğiyle kabul edildi. Aynı suçtan yargılanacak olan sanıklar hakkında 20 yıla kadar hapis isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelendikten sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı' iddianamesi 14. gününde oy birliğiyle kabul edildi. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 196 sanık 'Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekillerini iskat veya vazife görmekten men etmek'le suçlanıyor.

DURSUN ÇİÇEK DE SANIK
 İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar tarafından hazırlanan 968 sayfalık iddianamede bir numaralı sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan. Dönemin kuvvet komutanlarından emekli Oramiral Özden Örnek 2 numaralı, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ise 3 numaralı sanık olarak yer aldı. Şüpheliler arasında 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda ıslak imzası olduğu iddiasıyla yargılanan Kurmay Albay Dursun Çiçek de var.


SUÇ DA AYNI İSTENEN CEZA DA
'Balyoz' iddianamesinde Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan diğer iddianamelerden farklı olarak tüm sanıklar aynı iddiayla suçlanıp haklarında aynı oranda ceza istendi. Savcılar, 196 kişinin 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngören ve 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs' suçunu düzenleyen eski TCK'nın 147 ve 61. maddeleri gereğince cezalandırılmalarını talep etti.


EYLEMLER TEK TEK SIRALANDI  
'Balyoz Planı'nda yer alan ve darbe ortamı oluşturmak amacıyla planlanan eylemler iddianamede tek tek sıralandı. Buna göre; 
- 'Çarşaf Eylem Planı'nda, Jandarma Yüzbaşı H.T. komutasındaki dokuz kişilik eylem timi, cep telefonu düzenekli patlayıcıyı Fatih Camii'nde ayakkabılığa yerleştirecek. Cuma namazının ardından düğmeye basılacaktı. Bölgedeki ajanlar da provokasyon amacıyla harekete geçecekti.

NİZAMİYEDE SALDIRI PLANI 
- Beyazıt Camii'ne yönelik 'Sakal Eylem Planı'na göre, tahrip düzeneği, bir çantaya yerleştirilecek ve şadırvanda unutulmuş görüntüsü verilecekti. Jandarma Binbaşı H.Ö. komutasındaki tim, bombayı yine cuma günü, ezandan 10 dakika önce patlatacaktı. Yaralı sayısının fazla olması amaçlanıyordu. 

- Planın icra bölümündeki ifadeler ise iddianameye şöyle girdi: '3. ve 8. Ana Jet Üs Komutanlıkları başta olmak üzere tüm hava birlikleri nizamiyelerine şeriat isteyen gruplar tarafından saldırılar düzenlenecek, mülki amirlerin izinleri beklenmeden olaylara müdahale edilecek.' 
 

'Oraj'ın hedefi sıkıyönetim
Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına imzasını taşıdığı öne sürülen 'Oraj Hava Harekat Planı'nın hedefi ise iddianamede şöyle yer aldı: 'Hükümetin sıkıyönetim ilan etmesi sağlanana kadar faaliyetlere aralıksız devam edilecek. Meclis'in sıkıyönetim ilan etmesi için gerekli oy oranı yakalanamazsa, Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) davetlisi olarak Ankara şehir merkezi üzerinde hava gösterileri yapılacak, TBMM'nin çalıştığı gün ve saatlerde Meclis üzerinden alçak uçuşlar yapıarak TSK'nın varlığı hissettirilecek. Sıkıyönetim ilan edildikten sonra Ege ve Trakya'da faaliyetler azaltılacak. Özellikle İstanbul'da sivil itaatsizliğe karşı Bandırma, Çorlu meydanlarında 4'er uçak 24 saat karışık yükle hazır bekletilecek. Bu maksatla 162. Filo Komutanlığı'nın yarısı Çorlu Meydanı'na intikal ettirilecek.
n 'Oraj Hava Harekat Planı'nda, Ege'de uluslararası kriz çıkarmak amacıyla gerekirse bir Türk jetinin düşürülmesi de öngörülüyor. Planda, 'Mümkünse bir Türk jetinin Yunan uçaklarınca düşürülmesi sağlanacak' ifadesinin yer aldığı, bu gerçekleşmediği takdirde, Özel Filo personelinden bir pilotun, uygun bir yer ve uçuş sırasında Türk jetlerinden birini düşürmesi gerektiği belirtiliyor.

'İdeolojik fişleme' iddianameye girdi
 'Balyoz' iddianamesinde, fişlemeler yapıldığı da yer aldı. 'Kimlerin gözaltına alınacağı, tutuklanacağı, emekliye sevk edileceği, hangi üniversite öğrencilerinin ilişiklerinin kesileceği, hangi kamu görevlilerinin işlerine son verileceği, hangi basın yayın organlarının yayınının durdurulacağı, nelere el konulacağı ve nerelerin aranacağı tek tek belirlendi' denildi. Bu tespitlerde insanların siyasi, ideolojik ve dini görüşlerine göre fişlendikleri öne sürüldü. İddianamede sanıkların fişledikleri belirtilen kişilerle ilgili 'solcu', 'dik duruşlu ve adil', 'güvenilmez' gibi değerlendirmeler yapıldığı kaydedildi.

'Ölümden çok yaralanmaya neden olsun'
 'Çarşaf' ve 'Sakal' eylem planlarının 'Koordinasyon Talimatı' başlıklı bölümlerinde hedef yaralı sayısını artırmak olarak kayda geçiriliyor. 'Çarşaf'ın ilgili bölümü iddianamede şöyle yer aldı: 'Ekip lideri ve ekibi tarafından; Fatih esnafı içerisinde yer alan ve dini cemaatlerle faaliyet içerisinde olan şahıslarla irtibat çok dikkatli kurulacak. İçeriden yürütülecek propagandanın çerçevesi operasyon öncesi bildirilerek yönlendirilecek. Faaliyette kullanılacak tahrip düzeneği başka bir ekip tarafından temin edilecek ve üst komutanlığın yapacağı koordine neticesinde, emredilecek yer ve zamanda tahrip unsuru komutanına teslim edilecek. Konulacak malzemenin ölümden daha çok yaralanmaya sebep olacak şekilde hazırlanması sağlanacak. Cami ve çevrede bulunan kameraların durumu tespit edilecek. TV'lerde canlı yayına bağlanarak fikir ifade edebilecek olanların tespiti ve yönlendirmesi Ankara'dan yapılacak.'

Gülden KILIÇ / İSTANBUL


Akşam