Yapay kalple yaşayanlar, nakil yapılmazsa ölecek

İzmir'de beş yıldır kronik kalp hastası olan 50 yaşındaki Mimar Metin İlbay ile Bergama Kınık'ta oturan 41 yaşındaki esnaf Hüseyin Karakaş, Dokuz Eylü

  İzmir ' de beş yıldır kronik kalp hastası olan 50 yaşındaki Mimar Metin İlbay ile Bergama Kınık ' ta oturan 41 yaşındaki esnaf Hüseyin Karakaş , Dokuz Eylül Üniversitesi ( DEÜ ) Tıp Fakültesi Hastanesi ' nde yapılan yapay kalp ameliyatıyla hayata tutundu . Yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetlerin ardından kardiyomiyopati ( kalp yetersizliğine sebep olan kalp kası bozukluğu ) teşhisi konulan iki hastadan İlbay ' a 50 gün önce , iki yıldır tedavi gören Karakaş ' a ise 22 gün önce , Prof . Dr . Öztekin Oto başkanlığındaki ekip tarafından yapay kalp takıldı . Kullanılan cihazların 6 ay ile 1 yıl arasında dayanabildiğini belirten Prof . Dr . Oto , en kısa zamanda organ nakli gerektiğini , kalp bulununcaya kadar köprü vazifesi görecek sistem sayesinde biraz zaman kazandıklarını ifade etti .

Takılan albin hem sağ hem de sol tarafının yapay olduğunu belirten Oto , şöyle konuştu : " İki hastamız geldiklerinde , yoğun bakımda tedavi görüyorlardı . Hastalıkları genetik değil . Başlangıçta yapay kalp takılmasını kesinlikle istemediler , kalp bulunmasını beklediler ancak bir gün Metin İlbay ' ın kalbi durdu . Asistan arkadaşlarımız , sabaha kadar saatlerce masaj yaparak geri döndürdü . Geldiğimizde baktık ki beyin hâlâ çalışıyor . Bunun üzerine yapay kalp taktık . Metin ' i 50 . gününde taburcu ediyoruz . Evinde kalp beklemeye devam edecek . Yürüyebiliyor , beslenebiliyor , etrafındaki yaralar da iyileşti . Yapay kalpte , vücut dışından kablo ve aletlerle ilgili sorun çıkabilir , enfeksiyon olabilir . Böyle hallerde aletler de değiştirilebilir ama dileğimiz . en kısa zamanda organ bağışı yapılması . Hastaların her ikisi de doğrudan kalp naklini kaldıramayacak kadar kötüleşmişti . Bu nedenle yapay kalp takmamız , dokuların ciddi şekilde normale dönmesini sağladı . "

Evli ve üç çocuk babası olan İlbay ile 14 yaşında bir oğlu bulunan Karakaş , kendilerini yaşama bağlayan doktorlar ve bütün sağlık personeline teşekkür ederken nakil için gelecek organ bağışı haberini sabırsızlıkla beklediklerini söyledi .