Obama'nın Ortadoğu bilim özel temsilcisi, bir Medeniyetler İttifakı konferansı için İstanbul'da

Amerika'nın Medeniyetler İttifakı'na üye olmasının ardından, Obama'nın Ortadoğu bilim özel temsilcisi, bir Medeniyetler İttifakı konferansı için İstanbul'da

  Amerikan Başkanı Barack Obama , İslam dü ; nyasına seslendiği Kahire konuşmasında , ilişkilerde ç ; ok boyutlu diyalog ü ; zerine kurulu yeni bir dö ; nem vadetti .

O konuşmadan 6 ay sonra , Ortadoğu ' ya ilk bilim ö ; zel temsilcilerini atadı . O isimlerden biri , Nobel ö ; dü ; llü ; Mısır asıllı bilimadamı Ahmet Zewail .

Adı Amerika ' nın yanı sıra anavatanı Mısır ' da ve Ortadoğu ' da da iyi biliniyor . Bir dö ; nem Hü ; snü ; Mü ; barek ' e rakip olarak Mısır ' da siyasete atılması gü ; ndeme geldi .

O , kendisi gibi uluslararası ü ; ne sahip bir diğer Mısırlının , Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( IAEA ) eski Başkanı Muhammed El Baradey ' in yolundan gitmedi .

Zewail , kendi iç ; in bilim yolunu seç ; ti , Amerika ' nın Ortadoğu ile ilişkilerinde de ' Siyaseti bekleyemeyiz ' dedi .

O , Ortadoğu ' nun parlak beyinleri Batı ' ya ihraç ; ettiği fikirlerin , buluşların bö ; lgeye Amerika ve Avrupa patentiyle dö ; ndü ; ğü ; dü ; zenin değişebileceğini dü ; şü ; nü ; yor .

ABD ' nin ö ; zel bilim temsilcileri ç ; alışmalarına ocak ayıdna başladı . Obama ' nın , Kahire konuşmasında sö ; zü ; nü ; verdiği bir projeyi somutlaştırmaya ç ; alışıyorlar .

Obama , Ortadoğu ' da ' bilim mü ; kemmeliyet merkezleri ' adını verdiği bilim vadileri kurulacağını sö ; ylemişti . Şimdi o merkezlerin , nerede ve nasıl kurulacağı belirleniyor .