İngiltere'de yeni hükümetin yeni dış politika çizgisi

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde daha güçlü bir rol oynamak istediğinin sinyalini verdi.

İngiltere'de yeni hükümetin yeni dış politika çizgisi
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiltere'nin Hindistan, Çin ve Brezilya gibi yükselen uluslararası güçlerle daha yakın bağlar kurmak ve Avrupa Birliği'nde daha güçlü bir rol oynamak istediğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'nda yabancı diplomatlara ve dış politika uzmanlarına yaptığı konuşmada William Hague, önceki İşçi Partisi iktidarını İngiltere'nin stratejik çıkarlarını ihmal etmekle suçladı.

Hague, eski Başbakan Gordon Brown hükümetinin bilhassa Avrupa Birliği'nde İngiltere'nin nüfuzunun azalmasına göz yumduğunu söyleyerek, yeni hükümetin bu hatayı düzeltmeye kararlı olduğunu açıkladı.

Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı Hague, İngiltere'nin dış politikasını daha atak, enerjik ve ticarete odaklı kılmak istediklerini söylüyor.

Hague, özellikle dünya sahnesinde önemi artan ülkelerin İngiliz yetkililerin kendileri ile ancak bir kriz patlak verdiğinde veya oyları gerektiğinde temas kurduğundan yakındığını söyledi.

"Bu da dış politikada tutarlılığın ve şahsi ilişkilerin önemini gözardı ederek zorlu konularda uzlaşmaya varma becerimizi zayıflatıyor" dedi

BBC NEWS