Seferihisar'ın Kurtuluş Günü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun belirlediği hedef doğrultusunda denizlere, akarsulara ve toprağa "arıtılmamış bir damla su" karışmaması için çalışan İZSU Genel Müdürlüğü, bir büyük yatırımı daha tamamladı

Seferihisar'ın Kurtuluş Günü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun belirlediği hedef doğrultusunda denizlere, akarsulara ve toprağa "arıtılmamış bir damla su" karışmaması için çalışan İZSU Genel Müdürlüğü, bir büyük yatırımı daha tamamladı. 50 bin nüfusa hizmet edecek şekilde planlanan Seferihisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Başkan Aziz Kocaoğlu, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, CHP Parti Meclisi Üyesi Hülya Güven ve Alaattin Yüksel'in yanı sıra Seferihisar halkının katılımıyla açıldı.
Törende ilk konuşmayı Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. "Bugün Seferihisar için bayram günü" diyerek konuşmasına başlayan Soyer, şöyle devam etti: "Seferihisar kurtuluyor, bugün bayram gibi bir gün. İlçemiz, benzeri yüzlerce ilçeden çok farklı bir özelliğe sahip oluyor. Seferihisar'ı kurtardıkları için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz." Seferihisar'ın böyle bir arıtma tesisine sahip olmadan "Sakin Şehir" sıfatını taşımasının mümkün olamayacağını da sözlerine ekleyen Tunç Soyer, "Bu hizmeti nedeniyle Başkanımıza minnettarız. Seferihisar halkı bu iyiliği ve bu büyük mirasın kıymetini unutmayacaktır" dedi. Tunç Soyer'in gündemindeki bir diğer konu ise ilçe kıyılarında kurulmasına izin verilen orkinos çiftliğiydi. Konuyla ilgili kurumlara seslenen Soyer, 50 bin nüfuslu bir kentin kanalizasyonunun denize akmasıyla eşdeğer kirlik yaratacak orkinos çiftliğine ilçelerinde istemediklerini söyledi.
YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLER İÇİN SAYGI DURUŞU
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise tören konuşmasına, önceki gün metro inşaatı sırasında meydana gelen patlamada 2 işçinin yaşamını yitirmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Başkan Kocaoğlu katılımcıları, kazada vefat eden Ahmet Erçetin ve Raşit Topal adlı işçiler için saygı duruşuna davet etti. Başkan Aziz Kocaoğlu, göreve geldikleri dönemde, hiç birinde arıtma tesisi bulunmayan çevre ilçelerde İZSU aracılığıyla büyük bir yatırım hamlesi başlattıklarını belirterek, içme suyu şebekesinden, kanalizasyon sistemine kadar tüm altyapıyı yenilediklerini söyledi. Bu bölgelerdeki 9. arıtma tesisini de tamamlamaktan gurur duyduklarını belirten Başkan Kocaoğlu; "K. Menderes'te "yüzde 100", Gediz'de "yüzde 95" oranında arıtma sağlandığını söyledi. Bugüne dek yapılamayan Özdere-Gümüldür arıtmasını, Ürkmez-Doğanbey yapamadık, Yenifoça, Helvacı-Türkeli-Buruncuk, Çırpı-Hasköy arıtmaları hakkında da bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, bunların tümüyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Özdere-Gümüldür'ün bugüne dek yer sorunu nedeniyle yapılamadığını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı, "Nihayet mandalina bahçesi olan bir hazine arazisi bulduk. İtirazlar da oldu ancak başka çaremiz yoktu. Yargı sürecini kazandıktan sonra ihalelerde de bir problem çıkmazsa seneye bu vakitler Özdere-Gümüldür arıtmasını tamamlarız" diye konuştu. Diğer bölgelerde de arazi arayışlarının son aşamaya geldiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Bu tür arıtmalar yaklaşık 6 milyon TL, 100 bin nüfusa hitap eden arıtmalar 10-12 milyon TL'ye çıkıyor. Buraya akışı sağlayacak altyapının da bir o kadar maliyeti var. Toplamda 16 arıtma yapmayı planladık; basit bir hesapla 120 milyon lira, 120 milyon da altyapı için. Yani son altı yılda harcadığımız para 240-250 milyon liradır" dedi.
İZSU SEFERİHİSAR'A 8.5 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPTI
İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Seferihisar'a son 6 yıl içinde arıtmadan başlayıp içme suyu şebekesi, kanalizasyon hattı, sondaj kuyusu ve pompa istasyonuna kadar varan 8 milyon 327 bin 992 TL'lik tamamlanmış yatırım yapıldı. İhale aşamasındaki yatırımlar ile bu rakam 8 milyon 462 bin TL'ye yükseliyor.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN HİZMETE ALDIĞI ARITMA TESİSLER İSE ŞU ŞEKİLDE:
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 22 bin 500 nüfusa göre planlanan tesis 2008 yılında hizmete alındı. Tesis 710 bin TL'ye, Urla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2009 yılının Mart ayında tamamlanarak hizmete girdi. 100 bin kişilik tesisin maliyeti 4 milyon 390 bin TL'ye, Bayındır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Bayındır ilçesi, Canlı, Yakapınar, Çıplak, Elifli, Fırınlı ve yakın yerleşim alanlarının atık sularının toplanıp arıtılmasını sağlayan tesis, 40 bin nüfusa hizmet ediyor. Tesis 2009 yılının Ağustos ayında işletmeye alındı.Tesis 4 milyon 975 bin.TL'ye, Ayrancılar -Yazıbaşı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Menderes Havzası'nda yer alan Ayrancılar, Yazıbaşı, Çapak, Kuşçuburnu ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını toplayıp arıtan tesisin kapasitesi 40 bin kişi. 2009 yılının Kasım ayında hizmete giren tesisin maliyeti 4 milyon 330 bin TL'ye, Torbalı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Torbalı ilçesi, Subaşı, Çaybaşı, Pamukyazı, Yeniköy, Özbey, Arslanlar, Şehitler ve yakın yerleşim alanlarının atıksularını arıtan tesis 100 bin nüfusa hizmet ediyor. 2010 yılının Ocak ayında hizmete giren tesisin maliyeti 5 milyon 664 bin TL'ye, Menemen İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Menemen ilçesi ile Asarlık, Koyundere, Seyrek ve Günerli yerleşim alanlarının atık sularını toplayan tesis 100 bin kişi kapasiteli. 2010 yılı Nisan ayında hizmete alınan tesisin maliyeti 9 milyon 490 bin TL'ye, Seferihisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Seferihisar ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtan tesis 50 bin nüfusa hizmet ediyor. 2010 yılı Ocak ayında tamamlandı. Maliyeti 4 milyon 935 bin TL'ye, Aliağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Aliağa'nın evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek olan 100 bin kişilik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'de Mayıs ayında tamamlandı. Tesiste deneme işletimi başladı. 100 bin kişilik tesis 7 milyon 154 bin TL'ye ve Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Tesiste Mayıs ayında deneme işletimine başlandı. Kemalpaşa ilçesi, Bağyurdu, Armutlu, Ören, Yukarı ve Aşağı Kızılca ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtan tesisin kapasitesi 70 bin kişi. Maliyeti 6 milyon 570 bin TL'ye mal oldu.