Borçlu üniversite hastanelerine 1 milyar liralık kurtarma operasyonu (Özel)

Hasta muayene ederken öğretim üyesi farkı almalarına rağmen borç batağına saplanan üniversite hastanelerini kurtarma operasyonu başladı. 2005-2007 yıl

Hasta muayene ederken öğretim üyesi farkı almalarına rağmen borç batağına saplanan üniversite hastanelerini kurtarma operasyonu başladı. 2005-2007 yıllarında borçları silinen üniversite hastanelerine bir af daha geliyor. Başta Hacettepe Üniversitesi olmak üzere yüksek borcu olan 8 üniversite hastanesinin toplam 1 milyar liralık borcunu Maliye Bakanlığı ödeyecek. Borcu bulunmayan üniversite hastaneleri ise tepkili.

Maliye Bakanlığı, Hazine, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Üniversiteler Arası Kurul yetkililerinin bir araya geldiği toplantılarda üniversite hastanelerini kurtarma planında uzlaşmaya varıldı. Bu çerçevede yapılan toplantılarda öncelikle üniversite hastanelerinin piyasaya olan borçları çıkartıldı. Yapılan değerlendirmelerde 8 üniversitenin çok ciddi borç batağında olduğu belirlendi. Borçlu hastaneler listesinde 200 milyon lira ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi başı çekiyor. İkinci sırada ise 70 milyon lira ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yer alıyor. Diğerlerinin de 5 ile 60 milyon lira arasında değişen borçları bulunuyor.

YILLARDIR HİÇ KULLANILMAYAN İLAÇLAR ALINMIŞ

Yapılan denetimlerde, üniversitelerin döner sermaye bolluğuna rağmen bu kadar borç yükü altında olmalarının sebebinin ise yönetimlerden kaynaklandığı sonucuna varıldı. Denetmenlerin raporlarına göre üniversite hastanelerinin birçoğunun deposunda gereksiz ilaç ve tıbbi malzeme bulunuyor. Depolardaki ilaçların birçoğu yıllardır hiç kullanılmayan ve kullanılmayacak ilaçlardan oluşuyor. Ayrıca bu hastanelerde kadro şişkinliği de var.

KOMİSYON KURULACAK, BORÇ ÇIKARSA YÖNETİM ALINACAK

Ancak, daha önceki yıllarda da borçları Maliye'nin sermaye aktarımındaki artışıyla silinen üniversite hastaneleri bundan sonra daha sıkı takip edilecek. Hastadan ek ücret almalarına rağmen sürekli borçlu çıkan üniversite hastane yönetimlerine yapılan işlemler için hesap sorulacak. Üniversite hastanelerinde doktorların günde 4 kişi muayene etmelerine rağmen özel muayenehanelerinde 50 hastaya bakma çelişkisi vurgulanacak. Alınan tedbirlerle birlikte hastaneler izlemeye alınacak. Bir kez daha aynı borç yapılırsa hastane yönetimlerine el konulacak.