Ttso'dan Trabzon'da Sanayinin Öncü Kuruluşlarından Hekimoğlu'na Ziyaret

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M

Ttso'dan Trabzon'da Sanayinin Öncü Kuruluşlarından Hekimoğlu'na Ziyaret
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde emir ve borç almak istemiyorsa üretim gücünü artırması gerektiğini belirterek bunun yolunun da yerli yatırımcıların baştacı edilerek desteklenmesinden geçtiğini söyledi.
İhracata ve istihdama yönelik ciddi bir yatırımı olan, 50 yıldan beri Trabzon'da üretimde bulunan Hekimoğlu Döküm Sanayi'ni ziyaret eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri yapılan toplantıda sanayiye yönelik sıkıntıları görüştü. Hekimoğlu Döküm Sanayi ile gurur duyduklarını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, burada yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 8-10 yıllık periyotlarda ekonomik kriz yaşadığını, son krizin ise biraz uzun sürmekte olduğunu vurguladı. Günübirlik tedbirler ile Türkiye'nin kurtulamayacağını kaydeden Hacısalihoğlu," Emir ve borç para almak istemiyorsak üretim yapmalıyız. Türkiye bütün gücünü üretime sevk edebilmelidir. Ülke olarak ödediğimiz faizleri yerli yatırımcımıza destek olarak sunabilseydik, bugün daha kalkınmış, gelişmiş ve müreffeh bir ülke haline gelirdik" dedi.
"Yabancıya sağlanan imtiyazlar yerli üretime de sağlanmalıdır" şeklinde sözlerine devam eden Hacısalihoğlu," Şirketlerimiz, işletmelerimiz bugünkü kriz ile birlikte bankalar ile karşı karşıya kaldılar. Bu şirketlerin her biri üretim için çok değerli ve kıymetlidir. Bugün piyasalarda bir katalizöre ihtiyaç vardır. Bu görev de devletindir ve üretim gücünü artırmak ve kesintiye düşürmemek için destek vermeli katalizör görevi görmelidir" diye konuştu.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Hekimoğlu Döküm Sanayi Sahibi Celal Hekimoğlu ve Celil Hekimoğlu ile yaptığı görüşmede, iş dünyasına TTSO'nun sağladığı imkanları aktardı. Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:
"Avrupa İşletmeler Ağı'na Hekimoğlu firmasının kaydını yaptıralım. Bu ağ üzerinden AB ülkelerinden yeni işbirliği teklifleri alınabilir. Ayrıca, odamızda kurulan üç boyutlu katı modelleme laboratuarından yararlanmanızı öneriyoruz. "
Hekimoğlu Döküm Sanayi, bu yıl 50. kuruluş yıldönümüne girdiğini ifade eden Celal Hekimoğlu ise "Biz işletme sahipleri olarak, sanayici olarak bu ülkede sürekli tedirginiz. Avrupalı rakiplerimiz işletmeler bize göre çok rahatlar. Bir işletme sahibine 'Piyasalarda bu kadar kriz olmasına rağmen neden bu kadar rahatsınız' diye sordum. 'Devlet defterlerimi kontrol etti, firmanın kurtarılması için gerekli desteği devlet sağladı' dedi. Rakiplerimiz ile aramızdaki fark budur" ifadelerini kullandı.
"Çok itildik, Bürokrasiden çok çektik. Ama şükür ki biz üretim için varız" diyen Hekimoğlu "Bize çok büyük talep var. SCNİA tüm parçalarını bizde üretmek istiyor" dedi.
Oğul Celil Hekimoğlu da, Hekimoğlu Döküm Sanayi'nde tüketilen elektrik enerjisinin Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde tüketilen elektrik enerjisi ile aynı seviyede olduğunu, devletin yüzde 40 enerji desteği vermesinin işletmeyi rahatlattığını söyledi. Kriz döneminde 200 işçiyi bir yıllığına "Kısa Çalışma Ödeneği" yasasından yararlandırarak izne gönderdiklerini ve bu süre zarfında işçilerin maaşlarını yüzde 80 oranında aldıklarını kaydeden Celil Hekimoğlu, "Krizde çıkaracağımız işçilerimiz mağdur olmadılar. Biz işten çıkartmasaydık, biz batardık" diye konuştu.