Sinop'ta 20 yıl sürecek kazı çalışmalarına başlandı
Sinop'ta Bizanslılar tarafından MS 660 yılında yapılan Balatlar Kilisesi'nde Sinop'un geçmişini aydınlatacak ve 20 yıl sürecek kazı çalışmalarına töre
Törene Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, Sinop Valisi M.Hakan Güvençer, Vali Yardımcısı Mustafa Özkaynak, Belediye Başkanı Baki Ergül, Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun Sinop Arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Fuat Dereli, Bayındırlık ve İskan Müdürü Salih Sağır, İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Gülünay ile kazı çalışmalarını yürütecek olan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat tarihi bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Gülgün Köroğlu ve ekibi hazır bulundu.
Türk arkeologların yapacağı kazıya Amerika'da California Üniversitesi'nden hamamlar üzerinde çalışan ünlü bir arkeolog da katılacak. 20 yılı kapsayacağı belirtilen uzun soluklu kazı çalışmasında, birçok tarihi buluntunun gün yüzüne çıkartılması hedefleniyor. 25 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilecek kazı, Balatlar Kilisesi diye bilinen alanın, tarihi süreçte gerçekten kilise mi yoksa hamam ve çeşitli tesisleriyle büyük bir sosyal kompleks mi olduğunu ortaya çıkaracak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Ösaslan, "Ada Mahallesi Balatlar Kilisesi mevkiinde bu yıl Bakanlar Kurulu kararı ile bakanlığımızın yürütmüş olduğu çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Kazı başkanımız Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat tarihi bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Gülgün Köroğlu ve ekibi yaklaşık 2 ayı aşkın bir sürede burada çalışmalarını sürdürmüş olacak. Bu çalışmanın önemi hem Sinop ve hem de yöresi son derece anlamlı Sinop'un yazılı kaynakları tarihi MÖ 3000 yılına ulaşıyor, ama burada yapılacak çalışmalar ile bu tarihleme her an değişebilir. Balatlar Kilisesi'nin kiliseden ibaret olmayıp bir yapı kompleksi olma ihtimali var. Önce yüzeysel bir araştırma yapılacak, daha sonraki yıllarda Türk ve yabancı bilim adamları marifeti ile daha derinlemesine araştırmalar yürütülecek." şeklinde konuştu.
Balatlar Kilisesi'ndeki bu çalışmanın diğer bir önemi de turizm yönünden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olduğunu ifade eden Özgür Özaslan, "Biz de koruma ve kullanma dengesini gözeterek bakanlığımız bu tür çalışma yapılmasına her zaman önderlik yapıyor. Bundan sonraki çalışmalarda sadece bakanlığımız değil, il özel idareleri, il kültür ve turizm müdürlüğü ile sivil toplum örgütlerinin sahip çıkması ile buranın ihya olmasını bekliyoruz." dedi.
Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat tarihi bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Gülgün Köroğlu, 20 yılı kapsayacak uzun soluklu kazı çalışmasında, birçok tarihi buluntunun gün yüzüne çıkartılmasının hedeflendiğini belirtti. Köroğlu, "4 -5. yüzyıla ait Roma hamam yapısını gün yüzüne çıkartmayı planlıyoruz. İlk çalışmalarımızda mimari restorasyon ile duvar resmi onarımı ile başlayacağız. Kazı yapılan alanda bulunan yapı ise 15. yüzyıldan sonra Rum kilisesi olarak kullanılmış küçük bir şapel çok tahrip edilmiş bir yapı. Burası ile etrafında bulunan farklı yapıların da uzun süre alacak bir restorasyonuna başlamış olacağız. Bunlara yeni işlevler verme, yani arkeolojik park veya bir açık hava müzesi işlevi vermeyi planlıyoruz. Türkiye'deki önemli üniversitelerden yerli yabancı bilim insanlarının bulunduğu geniş bir ekibimiz var. Bu proje süre itibari ile 20 yıl sürmesi hedefleniyor." diye konuştu.