Şaphane'de Asırlık Yer Sofrası Geleneği

Kütahya'nın Şaphane ilçesinde yüzyıllardır süren yer sofrası geleneği sürdürülüyor.

Şaphane'de Asırlık Yer Sofrası Geleneği
Büyük çoğunluğunu yurt dışında çalışanlar ile birlikte İzmir ve Manisa'da oturanların oluşturduğu Şaphane ilçesinde yazları yer sofrası geleneği düğünlerde sürdürülüyor.
Yeni yapılan evlerde, balkonlarda eski yer sofraları muhafaza ediliyor.
Yer sofrası geleneğinin yüzyıllardır dedelerinden kalma alışkanlık olarak sürdüren Şaphaneliler gelenek ve göreneklerine sahip çıkmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtiyorlar.
Şaphane Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz, yaptığı açıklamada, "Belediyemizce düğün sahiplerine kolaylık sağlamak üzere düğün yemekleri ve büyük çapta organizelerde kullanılmak üzere Aşevi açtık.Masa sandalye temin ettik.Şaphane insanı geleneklerine saygılı olduğundan yer sofrasından vazgeçemedi. Masaların hemen yanına yer sofrası kurdurdular. Masalar kullanılmadı. Halkımızdüğünlerinde yer sofrası istedi. Dışarıdan düğün için gelen misafirlerimiz yer sofralarında yemek yemekten büyük zevk alıyor. Yer sofrası nostalji değildir.Gelenek haline gelmiştir. Bizde her türlü ilçe halkımızın istekleri doğrultusunda her türlü kolaylığı sağlıyoruz" dedi.