Şanlırfu'da UMKE tatbikatı

Şanlıurfa Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) tarafından temel eğitim tatbikatı yapıldı. Gerçeği aratmayan tatbikat nefes kesti.

Türkiye'de yaş

Şanlıurfa Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) tarafından temel eğitim tatbikatı yapıldı. Gerçeği aratmayan tatbikat nefes kesti.

Türkiye'de yaşanan afet durumlarında profesyonel Medikal Kurtarma Hizmetlerini yürütecek ekipler oluşturulması ve bu hizmetlerin sağlanması amacıyla "Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi" kapsamında 81 ilde "Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri" oluşturuldu.

Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE tarafından Mardin yolu 1. mmm üzerinde bulunan yıkık inşaat alanında Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri Temel Eğitim Tatbikatı düzenlendi. Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri, Şanlıurfa İtfaiye Müdürlüğü, Sivil Savunma İl Müdürlüğü İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 Acil yardım ekipleri ve 40 kişilik UMKE Ekiplerinin birlikte gerçekleştirdiği tatbikat nefes kesti. Tatbikatta senaryo icabı bir evde meydana gelen patlama ve trafik kazasında yaralanan iki kişi ekiplerin organize çalışmaları ile kurtarıldı. Tatbikatta trafik kazasında yaralanan biri çocuk iki kişi önce itfaiyenin kaza yerindeki aracı söndürmesi ve kaza yerinde organize bir şekilde çalışan UMKE ekiplerinin yaralılara ilk müdahaleyi kaza yerinde yaptıktan sonra hastanelere yönlendirmesiyle son buldu. Yine aynı bölgede meydana gelen patlamada Sivil Savunma Ekipleri tarafından patlamanın olduğu binanın bir bölümü delicilerle yıkılarak içerde bulunan yaralılar kurtarıldı. UMKE ekipleri yine yaralıların ilk tedavilerini olay yerinde yaptı. Yaralılar, çağrılan 112'ye ait ambulanslarla çevredeki hastanelere nakledildi. Yaklaşık iki saat süren ve nefes kesen tatbikat davetliler ve çevredeki vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle izlendi.

Başarılı geçen tatbikatın ardından bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, "Bizler Ülke olarak afetlerden çok çekiyoruz. Sadece trafik kazalarında kaybettiğimiz insanlarımızın ve maddi kayıplarımızın Ülke ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturduğunu biliyoruz" dedi. Deprem, sel, vb. durumlarla her gün karşı karşıya olduğumuzu belirten Vali Okutan, "Bu afetlerde yaşanan can ve mal kayıplarını azaltmamız gerekiyor. Bunun yolu gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmiş örgütler kurup yaşanabilecek afetlere, kazalara karşı önleyici tedbirler almamızdır" şeklinde konuştu. Gelişmiş ülkelerin yapısına bakıldığında, dere kenarlarına ev yapılmadığını, köprülerin isabetli yerlere inşa edildiğini ve depreme karşı dayanıklı yapılar yapıldığını kaydeden Vali Okutan bütün bunların yanında önleyici hizmet olarak sigortacılık faaliyetlerinin yaygınlaştığını belirtti. Vali Okutan, sözünü şu şekilde tamamladı: "Bizim ülkemizde de son yıllarda yaşanan afetler sonrasında gerekli bilincin oluşmaya başladığını görüyoruz. Söz konusu çalışmalar sürüyor ama benim içinde bulunduğum kamu kurum ve kuruluşlarında konuya yönelik yapılması gereken birçok şeyin olduğunu da görüyoruz. Bugün gerçekleştirilen tatbikatlar ve eğitimler sorunun çözümüne yönelik olumlu katkılar sağlamaktadır. Sağlık Bakanlığımızın Silahlı Kuvvetlerimizin İçişleri Bakanlığımızın ve benzeri kuruluşların artık işin ciddiyetini kavradığını biliyoruz. Bu tatbikatların yapılması son derece önemlidir. Afet durumlarında olumlu katkılar sağlamaktadır."