Mersin Orman Bölge Müdürü Gözükara: Odun dışı ürünler köylüye büyük gelir sağlayacak

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, ormanlardaki odun dışı ürünlerden köylülere 1 milyon 300 bin TL katkı sağlanacağını söyledi.

Mersin

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, ormanlardaki odun dışı ürünlerden köylülere 1 milyon 300 bin TL katkı sağlanacağını söyledi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Gözükara, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Boydak ve Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınları ile Mücadele Vakfı (OGEM-VAK) Müdürü Arif Saraçoğlu ile Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında Çevlik köyünde oluşturulan alanda incelemelerde bulundu.

Gözükara yaptığı açıklamada, bu güne kadar odun dışı ürün veren türlerine yönelik 5 bin 432 hektar alanda rehabilitasyon çalışması yaptıklarını belirtti. Gözükara bu alanlara defne, harnup, biberiye, badem, alıç, mahlep, ceviz ve fıstıkçamından oluşan 1 milyon 346 bin fidan dikildiğini ifade etti.

Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında OGEM-VAK'ın katkıları ile Çevlik köyünde 350 hektar sahada 'Sevgi Ormanı' adı altında bir ağaçlandırma çalışması yaptıklarını anlatan Gözükara, "Buradaki amacımız odun dışı ürün dediğimiz türlerin tesisini sağlamaktı. Bunlardan bazıları harnup, zeytin, badem, fıstık çamı, alıç ve akasya türleriyle çalışma yapıldı." diye konuştu.

Bu yılki aşı mevsiminde 350 hektar sahada 15 bin adet delice zeytin aşılaması yapıldığı bilgisini veren Gözükara, aşıların yüzde 90 oranında tutarak sürgün verdiğini kaydetti.

Dumansız fabrikaya benzettiği çalışmaların tamamlandığında köylülere büyük katkısının olacağını anlatan Gözükara "Aşılama çalışmalarımız bitince yöre insanımıza önemli bir gelir kapısı olacak. Sahalardan yaklaşık 5 yıl sonra ürün almaya başlanılınca 1 milyon 300 bin TL gibi bir getirisi olacak. Burada köylülerin yanında çeşitli sektördeki sanayicimize ciddi katkılar sağlayacak" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Ana Bilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Boydak ise ormanların odun yanında koruma, su rejiminin düzenlenmesi ve estetik işlevlerinin bulunduğunu söyledi. Odun dışı orman ürünleri üretiminin giderek önem kazandığına dikkat çeken Boydak, zeytin aşılama projesi köylümüze gelir ve ekonomiye olumlu katkılar yapan örnek bir projedir. Köylümüzün zenginliği, ülkemizin zenginliği anlamına gelmektedir. Buna benzer sosyal projelerin planlı olarak artırılması yararlı olacaktır." diye konuştu.