Ayna araştırma şirketi: Müşteriye göre araştırma sonuçları değişmez; anketimizin medyada yer alış şekline karşıyız

Ayna Araştırma Şirketi sahibi Murat Özpolat, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak'ın' en güvenilir devlet adamı çıktığı

Ayna Araştırma Şirketi sahibi Murat Özpolat, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak'ın' en güvenilir devlet adamı çıktığı' ankette, müşteriye göre araştırma sonuçlarının değişmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Özpolat, " 'Aytaç Durak kendi parasıyla yaptığı ankette birinci çıktı' başlığıyla yayınlanan haberde, ticari bağlam ile araştırma sonuçları arasında ilinti iddiasında bulunulmuştur. Müşteriye göre araştırma sonuçlarının değişmeyeceğini araştırma literatürünü bilen herkes kabul eder." dedi.

Ayna Araştırma Şirketi olarak yaptıkları kamuoyu araştırmasının medyada yer alış şekline itiraz ettiklerini kaydeden Özpolat, "Haziran ayında bir müşterimiz için yaptığımız kamuoyu araştırmasının medyada yer alış şekli, farklı anlam ve yüklemelere sebebiyet verecek yorumlamalara yol açmıştır. Bahsi geçen araştırmayı müşteri kendisini ilgilendiren boyutuyla basında işlediği için çalışmanın bütünlük içinde ele alınışı göz ardı edildi ve tek yönlü mesaj izlenimi verdi. Bu durum, firmamızın içinde bulunduğu meslek kolunun en çok önemsediği "Bilimsellik ve Etik olma" ilkesine dair hassasiyetimizi ortaya koymamızı gerektirmiştir. Bilimsel standartları önceleyen firmamız, çalışmanın gerçekler temelinde ve eksiksiz olarak halka yansıtılması ve araştırmanın tartışma konusu edilen tablolarının daha iyi anlaşılması için detayları sizlerle paylaşmayı gerekli görmüştür. Aynı bilimsel metotlarla benzer bir çalışmayı yürütecek her türlü akademik ve kurumsal mercilin aynı sonuca ulaşacağına inancımız tamdır. Yaklaşık 35 sayfa tutan araştırma raporunu bütünlük içinde incelemeden, sadece "fikrim yoktur" cevabı veren deneklerin istatistiği dağılımının yapıldığı tek tablo ile değerlendirme yapmak, kitabın kapağına bakıp yorum yapmaya benzer. Çalışmayı yaptıran müşterimizin hakkına riayet ölçütlerini dikkate alarak sadece tartışma konusu olan bölümleri kamuoyunun aydınlatılması için paylaşmayı zorunlu görmekteyiz."