ABD'de finans sektörüne 80 yıl aradan sonra çeki düzen veriliyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın yaklaşık 18 ay önce göreve geldiği tarihten bu zamana kadar geçen sürede ikinci büyük zaferini geçtiğimiz perşembe yaşadı

ABD Başkanı Barack Obama'nın yaklaşık 18 ay önce göreve geldiği tarihten bu zamana kadar geçen sürede ikinci büyük zaferini geçtiğimiz perşembe yaşadı. Dünyanın yaşamış olduğu küresel krizin baş aktörü olan finans sektörüne çeki-düzen verecek olan reform paketi Senato'da 60 kabul, 39 red oyu ile onaylanarak Beyaz Saray'a gönderildi. Başkan Obama'nın finans ve mali sistemdeki yapmak istediği değişiklikleri içeren reform paketini önümüzdeki hafta imzalayarak yürürlüğe sunması bekleniyor.

Başta Amerika olmak üzere, 2007-2009 yılları arasında yaşanılan ekonomik kriz, dünyanın hemen her ülkesini olumsuz anlamda etkilemişti. ABD, tarihinde 1930'daki 'Büyük Buhran' ekonomik krizinden sonra yaşadığı ikinci en büyük mali darboğazı bu yılın ilk aylarında atlattı. Hem Amerika'ya hem de dünyaya büyük maddi kayıplar verdiren kriz ve buna neden olan finans sektörüne 70 yıldır hiçbir hükümet el atamamıştı. Başkan Barack Obama'nın ısrarla çıkması için çabaladığı reform paketine Demokrat Partililer destek verirken Cumhuriyetçiler muhalifti.

Geçtiğimiz ay Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde onaylanan reform paketi son olarak Senato'dan da olur aldı. Cumhuriyetçi Partilerin genelde karşı olduğu paket için, 55 Demokrat Partili, 2 bağımsız ile 3 Cumhuriyetçi senatör olumlu oy verdi. Oylama sonunda reform paketi 60 evet, 39 hayır oyu ile Senato'dan geçti.

MÜŞTERİ KORUNURKEN BANKALARA RİSK SINIRI GETİRİLİYOR

Bireylerin daha fazla korunduğu yeni düzenlemede, finans sektörünün dokunulmazlıklarına dokunuluyor. Wall Street'e bir takım yeni düzenlemeler getiren reform paketi, mali denetimler arttırılırken bankaların riskli ticari alış-verişlerine sınır getiriyor.

Toplam 2 bin 300 sayfadan oluşan reform paketi, mortgage aracı firmalarından, öğrenci kredisine, bankaların mali yapılarının daha fazla incelenmesinden konut kredisi faizlerine kadar geniş bir alanda düzenlemeyi içeriyor. Reform paketinde özellikle küresel krizin tetikleyicisi olarak anılan Lehman Brothers gibi düzenleyici finans kuruluşlarının mali yapısının mercek altına alınması da öngörülüyor. Yine paket 615 trilyon doları bulan büyük finans kuruluşların işlemleri ile alt veya yan pazarlarına da şeffaflık getiriyor.

HALK DESTEKLİYOR

Finans sektöründe yapılan değişik Amerikan halkı tarafından destekleniyor. Daha önce yapılan kamuoyu yoklamalarından her 10 Amerikalı'dan 7'si reform paketini ülke için gerekli olarak niteliyordu. Reform paketinin kasım ayındaki Kongre seçimlerine nasıl yansıyacağı ise merak konusu. Siyasi uzmanlar, seçimden önce Wall Street'e çeki-düzen verilmesinin, Demokrat Parti adına seçimlerde oy olarak döneceği görüşünde.

Başkan Obama, göreve gelişinin henüz 18.ci ayında Amerikan halkının yaşamını doğrudan ve de yakından ilgilendiren iki büyük reform paketini Kongre'den çıkarmış oldu. Sağlık reformundan sonra finans reformu paketi de Amerika'nın geleceğine önemli yansımalar yapacak bir içeriğe sahip.