Yeni Yangın Yönetmeliği tanıtıldı

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Yangından Korunma Derneği (TÜYAK) işbirliğiyle, yangından korunma, maddi ve manevi kayıpları minimize etmek amacıyl

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Yangından Korunma Derneği (TÜYAK) işbirliğiyle, yangından korunma, maddi ve manevi kayıpları minimize etmek amacıyla hazırlanan 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' tanıtıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi AVM Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen seminere Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 7 ilden sivli toplum örgüt temsilcileri, belediyelerin itfaiye daire başkanlık görevlileri ile Bayındırlık İl Müdürlüğü çalışanları katıldı.

TÜYAK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Turan, yangından korunma ve meydana gelen yangınlarda maddi ve manevi kayıpları minimize etmek amacıyla eğitim seminerleri düzenlediklerini ifade etti.

Yangının neden olduğu hasarlara karşı yangınla mücadelede aktif görev alan herkesin bilgilendirilmesine önem verdiklerine işaret eden Turan, "Yangınla ilgili yönetmelik değişti. Değişen yönetmelik hakkında sürdürülebilir bir eğitim sunmak amacıyla düzenlediğimiz bu seminerler sayesinde, olası yangınlarda can ve mal kayıplarının minimum düzeye inmesini hedefliyoruz." dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Küçük ise yangınla mücadelede teorik bilgi ile uygulamanın birbirini tamamlayan iki önemli unsur olduğunu söyledi. Küçük, yangınla mücadele edenlerin kendilerini teorik, uygulama olarak yenilemesi ve mesleki teknolojik gelişmeleri yakından takibinin önemli olduğuna işaret ederek, "Teori ve uygulama birbirini tamamlıyor. Yangınla mücadelede bilinçli bir müdahale önemli. Bu da ancak doğru bilgi ve yerinde uygulama ile mümkündür." diye konuştu.

Erzurum Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Yaşar Güvenç de olası yangınların önlenmesi ve oluşabilecek hasarın en aza indirilebilmesi için bina tasarım ve yapım aşamalarının yangın yönetmeliğine uygunluğunun önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Seminerde, İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ise 'Ateş-İnsan-Yangın ve Yangın Yönetmeliği' konulu bir sunum yaptı. Prof. Kılıç, Türkiye'de meydana gelen yangınların çoğunluğunun insan hatasından kaynaklandığını ifade etti. Prof. Kılıç, yangınlarda tedbirin önemli etken olduğuna değinerek, "Sönmeyen hiçbir yangın yoktur. Çok katlı yapılarda meydana gelen yangınlara müdahalede altyapı çok önemli. Bunun için de itfaiye ekiplerinin modern teknolojik altyapıya sahip olması, yangın mahalline gidişlerde yolların açık ve müdahale alanlarının geniş olması gibi bir takım altyapılar da çok önemlidir." diye konuştu.