Sıcak hava bulaşıcı hastalık riskini artırıyor

Yaz döneminde sıcakların artmasıyla birlikte su ve besinlerden bulaşan hastalıklarda artış görülüyor.

Kayseri Sağlık İl Müdürlüğü, yaz döneminde ar

Yaz döneminde sıcakların artmasıyla birlikte su ve besinlerden bulaşan hastalıklarda artış görülüyor.

Kayseri Sağlık İl Müdürlüğü, yaz döneminde artış görülen başında tifo, salmonella türleri, basilli dizanteri, amipli dizanteri, akut sulu ve kanlı ishaller, kolera ve hepatit A gibi hastalıklara karşı vatandaşların dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, sıcaklıkların artmasıyla birlikte su ve besinlerle bulaşan hastalıkların arttığını belirterek, içme ve kullanma sularının temiz olmasının, halkın sağlığının korunması için alınacak önlemlerin başında geldiğini kaydetti.

İçme sularındaki çeşitli bakterilerin, temiz olmayan sularla sulanan meyve, sebze gibi bitkilerin önemli ölçüde bulaşıcı hastalık nedeni olabildiğine dikkat çeken Çetinkara, "Hastalığa sebep olan mikroplar insan ve hayvan dışkısı ya da çeşitli atıklardan suya geçiyor. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, toplumun kullanımına verilen su, her türlü kirlenmelere karşı korunmalı, bu çerçevede tüm yerleşim yerlerinde suyun temizliğine çok önem verilmelidir. Yaz aylarında artış gösteren ishallerin önlenmesinde en etkili yöntem el yıkamadır. Temiz su temini, su ve gıdaların dışkı ile bulaşmasının önlenmesi büyük önem taşıyor. Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların önlenmesi konusunda vatandaşlara da önemli görevler düşüyor." dedi.

Bulaşıcı hastalıklara karşı el temizliğinin çok önemli olduğuna değinen Çetinkara, ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca içme ve kullanma suyu olarak sadece şebeke suyu kullanılması tavsiyesinde bulunan Çetinkara, sözlerini şöyle tamamladı: "Tüm sebze ve meyveler akan su altında bol ve temiz su ile yıkandıktan sonra yenilmelidir. Tuvaletten çıktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Açıkta satılan gıda maddeleri kesinlikle alınmamalı ve tüketilmemelidir. Gıda maddelerinin etiketlerinde Tarım Bakanlığı'nın üretim izni, üretim ve son kullanma tarihlerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Pişmemiş yiyecek tüketilmemelidir. Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa aile hekimine başvurulmalıdır."