OETK Başkanı Kabatepe, Alman yatırımcılara, Türk otomotiv endüstrisinin ulaştığı üretim gücünü anlattı
Porche, Jaguar gibi otomotiv endüstrisinde birçok saygın dünya markasına, janttan fren sistemi parçalarına kadar tedarik sağlayan Türk otomotiv endüst
Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi (OETK) Başkanı Cengiz Kabatepe, Stuttgart'ta düzenlenen 'Türkiye Ekonomi Günü'nde Türk otomotiv endüstrisinin ulaştığı üretim gücünü ve eriştiği teknolojik altyapıyı anlatarak, Alman yatırımcılara 'Neden Türkiye'de yatırım yapılmalı?' sorusunun yanıtlarını verdi.
Kabatepe, "Türkiye bugün Porsche'den Jaguar ve Bentley'e kadar dünyanın saygın markalarına yan sanayi alanında çok önemli parça tedariki sağlıyor. Örneğin bugün Porsche veya Bentley, Türkiye'de üretilen jantlarla yollarda seyrediyor." dedi.
Stuttgart Belediyesi, Uluslararası Türk Ticaret Merkezi ve Almanya Türkiye Başkonsolosluğu tarafından Stuttgart'ta düzenlenen 'Türkiye Ekonomi Günü' etkinliklerine katılan OETK Başkanı Cengiz Kabatepe, Alman iş dünyasıyla bir araya geldi.
Alman sanayicilere, Türkiye'deki otomotiv endüstrisinin 1995-2000 yılları arasında sektörün dünyaya tam entegrasyon sağlayarak üretim üssü haline geldiğini aktaran Kabatepe, "2000-2015 döneminde Ar-Ge, tasarım ve teknoloji yönetimi, fikri ve sınai mülkiyetler alanlarında büyük gelişmeler yaşandı. 2015'te hedefimiz ise mükemmeliyet merkezi haline gelmektir." diye konuştu.
10 YILDA 119 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Türk otomotiv sanayiinde yerli parçaların kullanım oranının yüzde 65 seviyelerine ulaştığını, ancak yerlileştirmeyi artırma çabalarının devam ettiğini aktaran Kabatepe, endüstrilerinin ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu söyledi.
İhracatta da son 10 yılda toplamda 119 milyar 489 milyon dolara ulaşıldığının altını çizen Kabatepe, şöyle konuştu: "2000 yılında 2 milyar 636 milyon dolar olan ihracatımız 2008'de 24 milyar 730 milyon dolara çıkarak rekor kırmış, geçen yıl ise küresel krizden dolayı 16 milyar 876 milyon dolara gerilemişti. Bu çerçevede geçen yıl 3.3 milyar dolarlık ihracat fazlası veren endüstrimiz, ülkemize artı değer yaratma anlamında en önemli sektörlerin başında geldi."
Türkiye'de otomotiv yan sanayiinin ulaştığı kalite nedeniyle aralarında Porsche, Audi, Bentley, BMW, Daimler Mercedes, Jaguar, Land Rover gibi saygın dünya markalarına, janttan fren sistemi parçalarına, basınç borularından ışıklandırma parçalarına, döküm parçalarından iç ve dış pres parçalarına kadar birçok alanda tedarik sağladıklarını hatırlatan Kabatepe, "Neden Türkiye'de yatırım yapılmalı?" sorusunun yanıtını şöyle dile getirdi: "Türkiye Avrupaya nazaran esnek ve verimli çalışma koşullarına sahip.. Rekabetçi iş gücü maliyetlerinin yanı sıra çeşitli yatırım teşvikleri de söz konusu. Ayrıca, lojistik avantajı yüksek stratejik coğrafi konum; yeterli üretim kapasitesi; uluslararası seviyede teknolojik altyapı; küresel standartlara uygun güçlü yan sanayi; yabancı ortaklarla tam entegrasyon; uluslararası kalite yönetim sistemleri; çalışkan, gayretli, yüksek tecrübeli ve eğitimli iş gücü; uluslararası tüm teknik standartlara tam uyum; yüksek iş barışı, gibi birçok önemli faktör söz konusu."
2013'DE AR-GE'YE 20 MİLYAR DOLAR
Kabatepe, otomotiv endüstrisinin geleceğiyle ilgili gelişmelerden de bahsederek, sektörün 2015 yılında 1.5 milyonu ihraç edilecek toplam 2 milyon adet araç üretmeyi hedeflediğini kaydetti.
Kabatepe, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ise Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşebilmesi için, otomotiv endüstrisinin de 4 milyon adet üretim ve 3 milyon adet ihracat seviyelerine ulaşması gerektiğini vurguladı. Sadece üretim değil, inovasyon ve geliştirme konusunda da ciddi çalışmalar yapıldığının altını çizen Kabatepe, 2008 yılında 7 milyar TL'ye yakın olan Ar-Ge harcamalarının 2013'de 20 milyar TL'ye çıkmasının beklendiğini sözlerine ekledi.