'Çukurova Bölgesel Havaalanı'nda Geri Sayım Başladı

Ulaştırma Bakanlığı'nca Mersin'e yapılması planlanan, 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' konusunda kamulaştırma ve 'ÇED Raporu' süreci başladı

'Çukurova Bölgesel Havaalanı'nda Geri Sayım Başladı
Ulaştırma Bakanlığı'nca Mersin'e yapılması planlanan, 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' konusunda kamulaştırma ve 'ÇED Raporu' süreci başladı. Tarsus'a bağlı Kargılı Köyü'nde 800 hektarlık bir alanda yapılacak olan havaalanının başta turizm, lojistik ve tarım sektörü olmak üzere birçok sektör açısından da hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen oturumda 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' konusunda yaşanan son gelişmeleri değerlendirilerek, önümüzdeki dönemde konuyla ilgili yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Hasan Güzeloğlu, gazetecilerin havaalanı konusundaki sorularına da yanıt verdi. Güzeloğlu, bölgenin büyüklüğü ve gelişen potansiyeli dikkate alındığı zaman Ulaştırma Bakanlığı'nca Tarsus ilçesine bağlı Kargılı köyü civarında yapılması planlanan uluslararası nitelikteki havaalanının hem Mersin'in, hem de bölgedeki her düzeydeki sektörel gelişim için hayati önem taşıdığını vurguladı.
Kargılı'da birçok alternatif üzerinde durulduğu ve sonuç itibariyle de bölgede 800 hektarlık bir alanda yer tespiti yapıldığını hatırlatan Güzeloğlu, söz konusu alanın hemen hemen tamamının özel mülkiyete ait olduğunu, sadece küçük bir alanın DSİ arazisi olarak öne çıktığını anlattı. Güzeloğlu, bu taşınmazların kamulaştırılmasına yönelik olarak 27 Mart 2010 tarihinde Bakanlar Kurulu'nca alınan ve Resmi Gazete'de de yayımlanan; 'acele kamulaştırma' kararı alındığına işaret ederek, bugün itibariyle de 'ÇED Raporu' ve kamulaştırmalarla ilgili gerekli işlemlerin de Ulaştırma Bakanlığı ve DHL Genel Müdürlüğü tarafından da yakından takip edildiğini dile getirdi.
Söz konusu süreçte altyapı projelerinin tamamlandığını belirten Hasan Gezeloğlu, kamulaştırma ve ÇED Raporu ile ilgili çalışmaların da sona ermesinin ardından Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi'nin de 'yap-işlet-devret modeli' ile ihaleye çıkartılacağını açıkladı. Güzeloğlu, yapılması planlanan havaalanının da 2 pist ve buna bağlı olarak da iç ve dış hatları kapsayan terminal binası, sosyal üst yapı binaları ve bölge için oldukça önemli olan 'kargo terminali' ile birlikte düşünüldüğünde bölgenin hem hizmetler, hem ulaşım, hem turizm, hem de ekonomik ve tarımsal ürünlerin ihracatında önemli bir misyon üstleneceğini savundu.
'Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi' ile birlikte başlatılan çalışmaların son derece hızlı ve uyumlu bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Güzeloğlu, kamulaştırmayla ilgili çalışmaların da en kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Vali Güzeloğlu, "Bütün çabamız en kısa sürede içerisinde bölgenin büyük bir ihtiyacı olan ve 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' adını taşıyacak olan bu havaalanının hizmete girmesidir. Havaalanın faaliyete geçmesi aynı zamanda da bölge insanının buluşması ve kucaklaşması olacak" dedi. Kargıpınarı'nda yer alan 800 hektarlık alanda özel mülkiyete ait olan taşınmazların kamulaştırılmasının bu yıl içinde başlatılacağını belirten Güzeloğlu, 'acele kamulaştırma' çalışmalarıyla da en kısa sürede sonuç alınacağına inandığını vurguladı. Proje kapsamında Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında işbirliği sağlandığına işaret eden Güzeloğlu, bu noktada da kamulaştırma ve ÇED Raporu'na yönelik çalışmaların bu yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.