Kurtulmuş kongre talebine soğuk
Hafta sonu gerçekleşen olaylı Saadet Partisi (SP) kongresinin ardından parti içinde tartışmalar sürüyor. Çift liste krizinin yaşandığı kongrede tekrar
Liste krizinin yaşandığı kongreye Kurtulmuş'un hazırladığı beyaz liste ve Erbakan'a yakın grubun hazırladığı yeşil liste ile nasıl gidildiğine yönelik bilgiler kamuoyuna yansımaya başladı. 11 Temmuz günü yapılan ve Numan Kurtulmuş'un tek aday olarak gidildiği kongre öncesinde liste oluşturulması için Şevket Kazan ve Oğuzhan Asiltürk öncülüğünde 20-25 kişilik bir 'istişare grubu'nun çalışma yürüttüğü öğrenildi. İstişare grubu, genel başkan adayı olarak Numan Kurtulmuş'u liste başına koyarak, 75 kişilik parti yönetimini belirleyecek genel idare kurulu listesini oluşturmak için çalışma başlattı. Ekip, 10 Temmuz cumartesi gecesine kadar liste üzerinde çalıştı. Kurtulmuş'un da isminin yer aldığı 65 isim belirlendi. İddialara göre, isim belirleme sırasında Kurtulmuş, görüşlerini ancak toplantıya zaman zaman iştirak eden arkadaşları vasıtasıyla iletebildi. Erbakan'ın uzun yıllar birlikte siyaset yaptığı dava arkadaşlarından oluşan istişare ekibi, listede on ismi belirleme yetkisini ise Kurtulmuş'a bıraktı.
Kongreye bir gün kala, 10 Temmuz gecesi Numan Kurtulmuş, grubun toplantı yaptığı yere giderek görüşlerini aktardı. Oluşturulan listeden dolayı memnuniyetsizliğini belirten Kurtulmuş, referandum ve bir yıl sonra gerçekleşecek genel seçimleri hatırlatarak; anlaşabileceği, rahat çalışabileceği bir ekip arzusunu iletti. Alınan bilgilere göre, istişare grubundakiler ise Kurtulmuş'a listeye sadece kendi belirleyeceği 10 ismi ilave edebileceklerini, bunun dışına çıkılmayacağını bildirdiler. Ekip üyeleri, Numan Kurtulmuş'a, ''Seni yine gelen başkan yapacağız. Ancak liste bizim öngördüğümüz gibi olacak. Erbakan hocanın da geçmişte olduğu gibi ailesinden kimseler partiye katkılarından ötürü listede bulunacaklar.'' dedi. Oluşturulan listenin bir önceki parti yönetiminden hiçbir farkı olmadığını söyleyen Kurtulmuş ise daha sonra konu üzerinde kendi arkadaşlarıyla istişarelerde bulunacağını söyleyerek toplantıyı terk etti.
Kurtulmuş'un, istişare grubunun hazırladığı 'yeşil liste'ye karşı kendisinin belirlediği ve 'yeşil liste'den de isimlerin de olduğu ''beyaz liste'' ile kongreye gideceği gecenin geç saatlerinde anlaşıldı. Böylelikle ertesi gün kongreye şu ana kadar hiç olmadığı bir şekilde ikisinin de başında Kurtulmuş'un ismi olduğu halde 'beyaz' ve 'yeşil' olmak üzere iki liste halinde gidildi. Bunu Erbakan'ın teşkilata yaptığı konuşma izledi. Ancak Kurtulmuş'un yeşil listeden çekilerek sadece kendisinin hazırladığı beyaz listeye oy istemesi bir anda partinin akil adamlarını harekete geçirdi. Erbakan ve arkadaşlarının tasfiye edildiğini öne süren istişare grubu; delegelerden oy kullanmadan salonu terk etmelerini istedi. Sonuçta bin 200 delegeden yarısı salonu terk ederken Kurtulmuş, toplam delegenin yarısı kadar ile kongre yapıp genel başkan seçildi.
Kurtulmuş ve arkadaşları tartışmaları sona erdirerek yola devam etmek isterken, Erbakan yanlısı grubun ise şu taleplerde bulunduğu Saadet çevrelerinde telaffuz ediliyor: "Bizim tavrımız belli Numan Bey'in bundan sonra hareketi önemli. Bu durumdan çıkış için kendisi adım atmalı. Numan Bey, kongreyi yenileyerek hatasından dönmeli; kendisine oy vermeyen teşkilatları cezalandırmaya kalkmamalı. Salonu terk eden delegelerin üzerini çizmeye kalkmamalı. Partide devlet bakanlığı yapmış önemli isimlerden yararlanmaya bakmalı, zararlı isimleri partiye sokmamalı.''
Diğer yandan Kurtulmuş cephesi de kendi içinde yoğun bir istişare trafiği yürütüyor. Parti çevrelerinde kongrede yaşananlara rağmen, Numan Kurtulmuş'un partinin başında olduğu ve 'Necmettin Erbakan'a vefasızlık' gibi bir durumun söz konusu olmadığı görüşü hâkim. Kurtulmuş'un Erbakan'a karşı bir 'vefasızlık' içinde olmadığı, sırtını dönmesi gibi bir şeyin olamayacağını belirten partililer, Kurtulmuş'un sadece ve sadece uyum içinde çalışabileceği isimleri belirlemek ve partisinin vizyonunu daha da geliştirebilecek yeni isimleri kazanmak istediğini öne sürüyorlar.
Erbakan kurmaylarının ise Numan Kurtulmuş'un kongreyi yenileme kararı almaması halinde, delegelerin imzasına başvurarak yeni bir kongrenin düzenlenmesini sağlayacakları belirtiliyor. Kurtulmuş'un olacak yeni kongrede de listeye itiraz etmesi halinde kendisine karşı Erbakan'ın onay vereceği bir adayın çıkartılabileceği ve bu ismin de Fatih Erbakan olabileceği öne sürülüyor.