Cumhurbaşkanı El Beşir'e Verilen İkinci Tutuklama Kararına Sudan'da Tepki

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan El Beşir hakkında Darfur'da soykırım suçu işlediğine dair çıkarttığı ikinci tutuklama kararına Sudan'dan tepki geldi.

Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkeme, El Beşir hakkında geçen yıl Mart ayında da savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü tutuklama kararı çıkarmıştı. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin verdiği ikinci karara da, Sudan'dan tepki geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Kongre Partisi Milletvekili Ezzahavi İbrahim Malik, "Mahkemenin aldığı bu karardaki amaç, Ömer El Beşir değil, Sudan halkının zor durumda kalmasını sağlamaktır. Özellikle Darfur barış görüşmeleri ve 2011'de Güney Sudan'da yapılacak
referandum için süreçler baltalanmaya çalışılıyor" diye konuştu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir hakkında verdiği ikinci tutuklama kararı, Sudan gazetelerinde de geniş yankı buldu. Sudan gazeteleri, genel anlamda kararın siyasi olduğunu düşüncesini savundu. Sudan Ahdas Gazetesi Siyasi Analisti Abdulmunim Abu İdris, "Tutuklama kararı çok kritik bir dönemde açıklandı. Karar, Sudan'da iki önemli gelişmenin yaşandığı döneme denk geldi. Referandum sürecinin yaşandığı bir dönemde, uluslararası görüşmelerin yaşandığı bu süreçte hem Cumhurbaşkanı
Beşir hem de Milli Kongre Partisi'ni görüşmelerde sıkıntıya düşürmek amaçlanıyor. Eğer açıklanan bu karar uygulamaya geçerse, Cumhurbaşkanı Beşir için Sudan içinde değil ama Sudan dışında, Afrika ülkelerinin yanı sıra mahkemenin kararlarını tanıyan Avrupa ülkelerinde siyasi sorunlar yaratacak gibi görünüyor" dedi.
Yargıçlar dün El Beşir hakkında üç ayrı soykırım suçlamasında bulundu ve tutuklama kararı çıkarttı. Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Luis Moreno Ocampo, El Beşir hükümetinin Darfur'da farklı etnik kökenlerden 2,5 milyon mülteciyi, soykırım koşulları altında, Hitler'in dev Auschwitz kampındaki gibi hapsettiğini iddia etmişti. Birleşmiş Milletler'in tahminine göre, Sudan'ın Darfur bölgesinde 2003'te başlayan çatışmalarda yaklaşık 300 bin kişi öldü, yaklaşık 2.5 milyon kişi de evsiz kaldı.