Mersin Valisi Güzeloğlu: Yörükler taşıdıkları değerler ile Türk kültürünün taşıyıcısıdır

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Yörüklerin taşıdıkları değerler ile Türk kültürünün taşıyıcısı olduğunu belirtti.

Mersin'in Toroslar ilçesine

  Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu , Yörüklerin taşıdıkları değerler ile Türk kültürünün taşıyıcısı olduğunu belirtti .

Mersin ' in Toroslar ilçesine bağlı Aslanköy Beldesi ' nde Yör-Türk Vakfı tarafından 1 ' nci Yörük Şöleni gerçekleştirildi . Törene Vali Güzeloğlu ' nun yanı sıra , Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun , AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Er , MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural ile çok sayıda davetli katıldı .

Vali Güzeloğlu şölende yaptığı konuşmada Yörüklerin devletine ve milletine olan bağlılığına dikkat çekti . Yörüklerin devletine ve milletine bağlılığının takdire şayan bir davranış olduğunu anlatan Güzeloğlu , bu davranışın örnek alınmasını istedi . Güzeloğlu , " Yörükler Anadolu ' ya göçün ilk temsilcileri olmakla birlikte taşıdıkları değerler ile Türk kültürünün taşıyıcısı ve şüphesiz zenginleştiricisidirler . Mersin ' de ve bu ülkede kattıkları değer ve güzellikler gerçekten takdir edilesi ve övünülesi güzelliklerdir . Mersin için bu güzelliklerin taşıdığı değeri bugün bir kez daha henüz görev süremin başında bu güzel coğrafyada sizlerle birlikte bir kez daha görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum . " diye konuştu . Güzeloğlu , bu tür şölenlerin birlik ve beraberliğin genç kuşaklara anlatılması için önemine vurgu yaptı .

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ise herkesin Yörüklüğü beceremeyeceğini anlattı . Yörük kültürünün yaşatılması için hayvancılığın önemsenmesini ve destek olunmasını isteyen Er , " Türkiye Büyük Millet Meclisi ' nin Plan ve Bütçe Komisyonu ' ndan Yörüklerin keçilerini otlatmaları ile ilgili çok önemli bir yasa çıkaracaklarını anlattı . " Yörükler ile orman kesinlikle barışık olmalı " diyen Er , şöyle devam etti : " Eğer biz bu dağlara sahip olmak istiyorsak , bu Ay-Yıldızlı bayrağın Toroslar ' da ve Türkiye ' nin her karışında dalgalanmasını istiyorsak , mutlaka ne yapıp edip bu dağlarda yaşayan bu nesile sahip çıkmamız gerekiyor . Benim buradan Yörüklere söyleyeceğim en önemli cümle ise şu , çocuklarınızı okutunuz . Eğitim fırsatını çocuklarınıza tanıyınız . Çünkü eğitilmiş bir nesil geleceğimizin sigortası demektir . "

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise siyasetin bu şölene taşınmaması gerektiğini söyledi . Şölende insanların problemlerle meşgul edilerek huzursuz edilmemesini isteyen Şandır şunları söyledi : " Bugün Yörüklerin günü , bugün ardıç ağaçlarının gölgesinde , kıl çadırının altında sıkma yiyeceğiz , ayran içeceğiz . Birlik olmazsa dirlik olmaz . İşte bu şölen , bu birliğin Toros Dağları ' nın tepesinden , Aslanköy ' den ifadesidir . Aslanköy , bu milletin kimliğine , bu devletin bağımsızlığına , bu milletin değerlerine sahip çıkmanın adıdır . "

Yör- Türk Vakfı Genel Başkanı Mustafa Tombuloğlu da bu tür şölenlerin yalnızca eğlence olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi . Tombuloğlu , " Bu tür şölenler , aynı zamanda Yörüklerin örf adet ve kültürlerinin tanıtılması için bir vitrini olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti ' ni kuran asli unsuru olan Yörüklerin ülkesine göz diken düşmanına mesajların verildiği yerler olmalıdır . " şeklinde konuştu .

Konuşmaların ardından , Yör –Türk Vakfı tarafından oluşturulan ve içlerinde il genel meclisi üyeleri , belde belediye başkanları ile muhtarlardan oluşan Yörük Meclisi katılımcılara tanıtıldı . Vali Güzeloğlu Yörük meclisinin fahri Yörük ağası seçildi ve kendisine Yörük Ağalık Beratı takdim edildi .

" En iyi koç ve teke güzeli ' ve ' En iyi eşeğe binme ' gibi Yörük kültürünün tanıtıldığı çeşitli yarışmalar ile devam eden şölende , Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Grubu da folklor gösterisi sundu . Temsili Yörük çadırlarının da kurulduğu şölende katılımcılar sıkma ve ayran ikram edildi .