Londra'nın elit evlerini Araplar satın alıyor

İngiltere'nin başkenti Londra'nın değişik bölgelerinde ve özellikle lüks Belgravia, Hyde Park ve Knightsbridge semtlerinde en pahalı evleri Birleşik A

İngiltere'nin başkenti Londra'nın değişik bölgelerinde ve özellikle lüks Belgravia, Hyde Park ve Knightsbridge semtlerinde en pahalı evleri Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) gelen zengin yatırımcılar satın alıyor.

Emlak danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından hazırlanan araştırmaya göre, Londra'daki başlıca emlak satışlarının yarısından fazlası ülke dışından gelen yatırımcılara yapılıyor. Bu oran, değeri 5 milyon paundu geçen meskenlerde yüzde 68'e kadar çıkıyor. Araştırmaya göre Londra'da en çok ev alan milletler listesinde Ruslar başta geliyor. Bu ülkeyi sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Hindistan ve Fransa takip ederken Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 6'lık oranla listede altıncı sırada yer aldı. Rapora göre ülke dışından gelen talep nedeniyle emlak fiyatları Mart 2009'dan bu yana yüzde 24 arttı.

BAE'li yatırımcılar genelde Belgravia, Hyde Park ve Knightsbridge bölgelerini tercih ederken Suudi Arabistanlı yatırımcılar Mayfair ve Richmond-on-Thames'teki konutları alıyor. Singapur, Malezya, Hong Kong, Suudi Arabistan ve ABD'den gelen yatırımcılara emlak satışında yüzde 28'e kadar indirim uygulandığı kaydedildi.

Knight Frank emlak araştırma başkanı Liam Bailey, Londra'daki fiyatların toparlanmasında uluslararası yatırımcılardan gelen talebin etkili olduğunu söyledi. Bailey, emlak fiyatlarının 2008'de zirve yapması ve daha sonra da paundun değer kaybetmesi neticesinde ülke dışından gelen yatırımcılar için emlak yatırımının cazip hale geldiğini belirtti.

Kaynaklara göre, Aralık 2008'den Mart 2009'a kadar olan dönemde Londra'da değeri 5 milyon paundu aşan meskenlerde uluslararası alıcıların oranı yüzde 39'dan yüzde 48'e çıktı. Geçen Haziran itibariyle de bu oran yüzde 68'e ulaştı. Araştırma başkanı, Londra'nın krizlerden etkilenmediğini ve kendi başına bir pazar olduğunu ifade etti. İngiltere genelinde banka kredili olmayan mesken oranı yüzde 41 iken, Londra için bu oran yüzde 59'u buldu.