Ordu'da Tarıma Büyük Fırsat

Kültür balıkçılığı, su ürünleri, arıcılık, çiçekçilik, süt ürünleri gibi tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü Ordu'ya hem Avrupa Birliği (AB) fonları hem de Hazine Müsteşarlığı tarafından desteklenecek kredi ve yatırım imkanları doğdu

  Kültür balıkçılığı , su ürünleri , arıcılık , çiçekçilik , süt ürünleri gibi tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü Ordu ' ya hem Avrupa Birliği ( AB ) fonları hem de Hazine Müsteşarlığı tarafından desteklenecek kredi ve yatırım imkanları doğdu .
Kırsal ekonomik gelişmenin sağlanması için kararlı adımlar atan Türkiye , Ordu ' nun da aralarında bulunduğu bazı illerde bu tür yatırımları desteklemek için düğmeye bastı . Tarımsal kalkınmanın sağlanması amacıyla 2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK ) , Ordu ' da bir toplantı yaptı . AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların kırsal kalkınma programlarının uygulanmasında kullanılmasını , bu yolla tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin ve tarımsal nüfusun refah
seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye ' nin Avrupa Birliği ' ne uyumunun sağlanmasını hedefleyen TKDK ' nin Belde Otel ' de düzenlediği toplantıda kredi ve desteklerle ilgili bilgiler verildi .
Toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Ordu İl Koordinatörü Veli Akın , bugüne kadar kırsal alana yapılan yatırımların tarımsal destek olarak anıldığını , bundan sonra tarımsal destek kapsamını genişleteceklerini belirtti . Söz konusu program kapsamında kırsal alana yapılacak yatırımların temelinde su ürünlerin işlenmesi , yerel ürünlerin desteklenmesi projelerine destek verilmesi olduğunu dile getiren Akın , " Bunların yarıya yakını hibe olacak . Hibenin yüzde 75 ' i AB fonlarından , geri kalanı ise ülkemizin
Hazine Müsteşarlığından verilecek . Ordu iline 1 . 5 milyon Avro ' ya kadar kredi verilecek Hibenin gelecek ay hazırlanacak projelerle birlikte çıkacağını tahmin ediyoruz . Bu kapsamda 20 il yapılandı . Ordu ' nun da arasında bulunduğu bu illere yakında hibelerin akması planlanmaktadır . Bu çalışma ile kırsal alanın çok başarılı bir şekilde hayat bulacağına inanıyorum . Ordu ' da çok ilginçtir her konuştuğumun aileden 3 kişiden birinin dışarıda olduğunu duydum . Bu fonların geri dönüşleri hızlandıracağına inanıyoruz . 26
tane uzman arkadaşlarımız üreticilerimizle ve tüm kesimlerle faaliyet göstereceğiz " dedi .
Belde Otel ' deki toplantıya Ordu Vali Yardımcısı İsmail Küreci , Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Alaybeyoğlu , TKDK Ordu İl Koordinatörü Sayın Veli Akın , Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı , Ordu İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz , Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen , Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) Ordu İl Müdürü Ahmet Erdoğan ve tarım ürünü üretimi yapan çiftçiler katıldı .
Bu destek ve kredilerden yararlanmak isteyen üretici , üretici grupları ve müteşebbislerin TKDK ' nin Selimiye Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi No : 40 adresinde bulunan Ordu İl Koordinatörlüğüne başvurabilecekleri kaydedildi .

HANGİ ALANLARDA DESTEK VERİLİYOR
Ordu ilini de kapsayan kredi ve yatırım desteği 4 ana başlıkta değerlendiriliyor . Buna göre Ordu ilinde Kültür Balıkçılığı , Su Ürünleri , Üretici Gruplarının Kurulması ve Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi kapsamında kredi ve yatırım desteği verilecek . Bu destekler şu şekilde gerçekleşecek :
" KÜLTÜR BALIKÇILIĞI : 10 kişiden az çalışanın istihdam edildiği , yıllık cirosu 1 milyon lirayı aşmayan işletmeler bu kapsamda değerlendirilecek . Yılda 10 tona kadar üretim kapasitesine mikro işletmeler ile yılda 50 tona kadar üretim yapan Su Ürünleri Kanununa uygun sertifikaya sahip küçük ölçekli işletmeler yatırım , makine-ekipman ve hizmet alımlarında desteklenecek . Bu yatırımlar için en az 15 bin Avro , en fazla 200 bin Avro destek verilebilecek .
SU ÜRÜNLERİ : Bu alanda sağlanacak destekler , 250 kişiden az çalışan istihdam eden , yıllık cirosu 25 milyon liranın altında olan , en fazla bin ton taze , dondurulmuş kültür balıkçılığı üretim kapasitesi olan ve işletmesini geliştirme , modernize etme , yeni tesis kurma amacında olan müteşebbislere verilecek . Bu alanda en az 50 bin Avro en fazla 1 . 5 milyon Avro kredi verilebilecek .
ÜRETİCİ GRUPLARI : En az 16 üyeye sahip olan üretici gruplarının desteklenmesini esas alan bu çalışmada , üretici grubuna her türlü yapım , alet , ekipman , istihdam gideri ve hizmet alım desteği verilecek . Bu kapsamda bulunan üretici grubu , ürünleri pazarlayabilecek nitelikte olması gerekiyor . 5 yıl boyunca taksitler halinde ödenecek olan destek kredileri 1 . yıl 100 bin Avro , 2 . yıl 100 bin Avro , 3 . yıl 80 bin Avro , 4 . yıl 60 bin Avro ve 5 . yıl 50 bin Avro şeklinde olacak .
ÇİFTLİK FAALİYETLERİ : Arıcılık , çiçekçilik , seracılık gibi alanlarda çiftlik üretimleri yapan müteşebbislere verilecek olan bu kredi bazı şartlar taşıyor . Buna göre 10 kişiden az kişi istihdam etmek durumunda olan mikro ölçekli zanaatkarlar ve işletmeler bu kapsamda değerlendirilecek . Çiçekçilik yapan kişilerin üretim alanı 1 dönümü geçmeyecek . Arıcılık yapanlar ise en az 50 , en fazla 200 kovana sahip olabilecek . Bu özellikleri taşıyan çiftçi ve zanaatkarlara yılda en az 10 bin Avro , en fazla 250 bin
Avro destek verilecek . "
( MAK-AYE-OK-Y )