Ette fiyatlar kontrol altında tutulacak

EBK Genel Müdürü Ulubaş, ithalat yetkisi aldıklarını ve fiyatları kontrol altında tutacaklarını söyledi..

  Et ve Balık Kurumu ( EBK ) Genel Mü ; dü ; rü ; Bekir Ulubaş , spekü ; latif hareketler nedeniyle karkas et fiyatlarının 50 kuruş ile 1 lira arasında arttığını belirterek , ' ' Bu hareketi kırmak iç ; in sıfır gü ; mrü ; kle 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini aldık . Bu harekete mü ; saade etmeyeceğiz ' ' dedi .

Ulubaş , AA muhabirine , et fiyatlarında artış , Bakanlar Kurulu ' nun EBK ' ya 100 bin ton canlı sığır ithalatı izni vermesi gibi konularda aç ; ıklamalarda bulundu .

Et fiyatlarının daha ö ; nce de bazı kişiler tarafından spekü ; le edildiğini belirten Ulubaş , bu hareketi kırabilmek iç ; in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın talimatı ve daha sonra Bakanlar Kurulu ' nun ç ; ıkardığı kararla EBK ' nın kasaplık ve besilik canlı sığır ithaliyle gö ; revlendirildiğini anlattı . Bunun ü ; zerine daha bir tek hayvan dahi Tü ; rkiye ' ye girmeden karkas etin fiyatı kilogram fiyatının 18 liradan 13-13 , 5 lira civarına gerilediğini ifade eden Ulubaş , bu durumun 1 ay boyunca devam ettiğini sö ; yledi .

Bu sü ; reç ; te 8 bin ton canlı kasaplık sığır , 4 bin ton besilik sığır ithalatı iç ; in iki ihale gerç ; ekleştirdiklerini hatırlatan Ulubaş , 20 Mayıs ' ta yapılan 8 bin ton canlı kasaplık sığır ihalesinden 15 gü ; n sonra hayvanların Tü ; rkiye ' ye gelmeye başladığını ve Sakarya kombinasında kesimlerinin yapıldığını kaydetti .

Sö ; z konusu dö ; nemde medyanın eksik bilgilendirildiğini , bu nedenle ' ' bir kez geldi bir daha hayvan girişi olmadı ' ' gibi bir hava oluştuğunu anlatan Ulubaş , ' ' Halbuki ilk geldiği gü ; nden bu yana 3 bin baş sığır girişi oldu ve kesildi . Bu hayvanların etleri Afyonkarahisar , Ankara , Sakarya , İstanbul , İzmit , Kastamonu , Zonguldak , Bartın , Tekirdağ ' da marketlere , kasaplara verildi , tü ; keticilerle buluşturuldu . Bugü ; n itibariyle gü ; nlü ; k 400-500 hayvan giriyor , 2 gü ; n bekletip kesiyoruz . Tü ; keticiye ulaşması iç ; in marketlere ve kasaplara veriyoruz . Şu ana kadar et ü ; rü ; nleri ü ; retenlere vermedik ' ' diye konuştu .

' ' Et fiyatlarında artış var mı ' ' sorusu ü ; zerine Ulubaş , piyasada bir rahatlama varken , basına yanlış bilgi verildiğini , ' ' EBK ithalat iç ; in 70-80 hayvan getirdi , arkası yok ' ' denildiğini ve spekü ; latif bir hareket başlatma ç ; abası iç ; ine girenler olduğunu sö ; yledi .

Ulubaş , şö ; yle devam etti :

' ' Daha ö ; nce de spekü ; latif hareket başlatanlar Doğu ' da , Orta Anadolu ' nun doğu kısmındaki bö ; lgelerde kasaplık hayvanlara hayvanlara fazla fiyat vererek ü ; ç ; er beşer tosun alıp , ' fiyatlar artacak ' demeye başladılar . Besiye alınacak danaların da fiyatlarını yü ; kseltmeye başladılar . Bu şekilde , bugü ; n itibariyle gö ; rdü ; k ki 50 kuruş ile 1 lira arasında karkas fiyatlarında artış oluştu . Eğer ü ; lkede yeteri kadar kasaplık hayvan olmasaydı , EBK daha bir tek hayvan bile getirmeden fiyatlar 18 liradan 13 liraya dü ; şmezdi . Şimdi de psikolojik olarak serbest piyasanın dengesini bozmaya ç ; alışıyorlar . ' '

Tü ; rkiye ' de 1000 başın ü ; zerinde sığır olan 50 ' nin ü ; zerinde işletme bulunduğunu , 30-50 bin baş sığıra ulaşmış işletmeler olduğunu kaydeden Ulubaş , ' ' spekü ; latif hareketi başlatanların ellerindeki hayvanları daha yü ; ksek fiyata satabilmek iç ; in değişik yerlerden yü ; ksek ü ; cret ö ; deyerek hayvan alıp spekü ; latif hareketi devam ettirmeye ç ; alıştıklarını ' ' kaydetti .

' ' Bu psikolojiktir , serbest piyasanın dengesini bozmak iç ; in yapılıyor ' ' diyen Ulubaş , ' ' bu hareketi kırmak iç ; in 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini sıfır gü ; mrü ; kle aldıklarını , bu harekete mü ; saade etmeyeceklerini ' ' ifade etti .

Bakanlar Kurulu ' nun bu kararından sonra piyasaların psikolojik olarak dengesini bulacağı kanaatini taşıdıklarını anlatan Ulubaş , ' ' Bu hareketin tü ; keticiler aleyhine gelişmesini ö ; nleyeceğiz , ü ; retici aleyhine dö ; nü ; şmesini de ö ; nleyeceğiz . Piyasa dengelendiğinde ithalatı durduracağız . Piyasa tü ; ketici aleyhine bozulmazsa ü ; reticinin de dengesinin bozulmaması iç ; in ithalatı durduracağız ama bö ; yle devam ederse bu spekü ; latif hareketi kesinlikle kıracağız ' ' diye konuştu .

EBK Genel Mü ; dü ; rü ; , şu anda Uruguay ' dan yü ; klenmiş iki ayrı gemideki 8 bin 250 ve 3 bin 500 baş sığırın Tü ; rkiye ' ye gelmekte olduğunu , bu sığırların da kesimleri yapılarak tü ; keticilere ulaştırılacağını sö ; yledi .

Ulubaş , ' ' Bugü ; ne kadar dışarıdan kesilmiş 1 kilogram et getirmediklerini , bundan sonra da getirmeyeceklerini ' ' belirterek , 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat izni verilen Bakanlar Kurulu kararında da bu yö ; nde bir izin olmadığını , daha ö ; nce verilmiş yetkiyi de kullanmayacaklarını bildirdi .

Dü ; nyada 180 ü ; lke varken 13 ü ; lkeden ithalat yaptıklarının altını ç ; izen Ulubaş , ithalat yaptıkları ü ; lkelerin Dü ; nya Sağlık Ö ; rgü ; tü ; ' nü ; n ' ' bu ü ; lkelerde hastalık yok , sıkıntı yok ' ' diye kabul ettiği ü ; lkeler , ithal edilen sığırların da hayvancılık otoritelerinin en lezzetli ete sahip olduğunu , en kaliteli besi ırkı olduğunu ifade ettiği sığırlar olduğunu anlattı .

Ulubaş , getirilen bu hayvanların İslami usullere gö ; re kesildiğini , soğutulduğunu ve halen EBK satış mağazalarında , kasaplarda satıldığını belirtti .

EBK Genel Mü ; dü ; rü ; , ' ' Bu etlere rağbet olmadığı doğru değil . Aksine ç ; ok rağbet var . Kasaplar , besiciler bizden bu etleri alabilmek iç ; in sıraya girdiler . Tü ; keticilerin de ç ; ok memnun olduğunu sö ; ylü ; yorlar ' ' diye konuştu .

' ' Kü ; ç ; ü ; kbaş hayvan ithalatına ' ' yö ; nelik soru ü ; zerine Ulubaş , kendisine bö ; yle bir talimat gelmediğini belirterek , ' ' Bu kurum devletin bir kurumudur . Devletin verdiği gö ; revleri yü ; rü ; tmekle mü ; kelleftir . Ö ; yle bir gö ; rev bize tevdi edilirse onu da milletimiz adına en iyi şekilde yaparız ' ' dedi .

' ' Ö ; lmü ; ş hayvanların kesime gö ; tü ; rü ; ldü ; ğü ; iddiaları ve bu konudaki gö ; rü ; ntü ; lere ' ' ilişkin soruya ise Ulubaş , ' ' Onlar doğru değil . Mahkemeye verdik , suç ; duyurusunda bulunduk ' ' yanıtını verdi .

Yaralanan bazı hayvanlar olduğunu , bu hayvanları sü ; rü ; kleyerek gö ; tü ; rmek doğru olmadığı iç ; in yü ; kleyiciyle kaldırılıp rö ; morka konulduğunu belirterek , ' ' Hayvan ayağının birini vurmuş , zedelemiş . Bu bugü ; n de olabilir , yarın da . Dışarıdan gelende de olur , ü ; lkemizde de beslenen hayvanlarda . Kesinlikle ö ; yle bir olay yok . Burası devlet kapısı . Devlet , ö ; lmü ; ş bir hayvan olsa tutanağı tutar , onu dü ; şer , ondan sonra bunu zayiat olarak gö ; sterir . ( ö ; lü ; hayvanların kesilmesi ) Bö ; yle birşey olmadı , olamaz ' ' diye konuştu .

AA