Bakan Ergün: Türk seramiğin imajını küresel pazarda yükseltmek istiyoruz

Seramik sektörü, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün başkanlığında Eskişehir'de bir araya geldi.

Anemon Otel'de gerçekleştirilen Türkiye'nin San

  Seramik sektörü , Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ' ün başkanlığında Eskişehir ' de bir araya geldi .

Anemon Otel ' de gerçekleştirilen Türkiye ' nin Sanayi Stratejisi çerçevesinde , Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ' nın katkılarıyla hazırlanan , ' Seramik Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ' forumuna Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur , Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı , Kütahya Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral , Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ve Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Başkanı Zeki Şafak Ozan ve sektörün temsilcileri katıldı .

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , Türk seramik sanayisinin imajını yükselterek küresel pazar payını artırmak istediklerini söyledi . Bakan Ergün , seramik sektöründe de Ar-Ge ' ye , teknolojiye önem verilmesi , üniversite-sanayi işbirliğinin ise daha üst aşamaya taşınması gerektiğini vurguladı . ' ' Bugün dünya seramik üretiminde 9 . sıradayız " diyen Bakan Ergün , ancak çok daha üstlere çıkabilecek gücün mevcut olduğunu dile getirdi .

Bakan Ergün , yıllardır eksikliği duyulan Sanayi Strateji Belgesi ' ni ise son aşamaya getirdiklerini ve bu belgeyi yakında kamuoyuna deklare edeceklerini ifade eti . Ergün , şöyle devam etti : " Bu belgeyi mutabık bir anlayışla hazırladık . Seramik sektörünün en göze çarpan özelliklerinden birisidir . Dolayısıyla bu sektörü ileriye taşıyacak adımlar , ekonomi için ayrı bir önem taşımaktadır . Seramik Sanayi Strateji Belgesi ' nin vizyonu , Türk Seramik Sanayisinin İmajını Yükselterek Küresel Pazar Payını Artırmaktır .

Bu vizyondan yola çıkarak , kalite ve verimliliğinin artırılması ile iç ve dış pazarda ticaret ve rekabet şartlarının iyileştirilmesi amacıyla 2 tane stratejik hedef belirledik . "

Bakan Ergün , seramik sektöründeki en büyük sıkıntılardan birinin de enerji olduğunu kaydetti . Seramik sektörünün bilgiye ve yeniliğe açık olduğunu belirten Bakan Ergün , şöyle devam etti : " Seramik sektöründe , cam ve metal gibi ikame ürünlerin fazla olması , sektörde sürekli bir yenilenme ihtiyacı oluşturmaktadır . Bu bağlamda ilk olarak , kalite ve verimliliğin artırılması için üretim altyapısını geliştirecek ve kapasite kullanım oranını artıracak tedbirler uygulayacağız . Bu kapsamda , Ar-Ge bilincini artıracak , usta eğitim programları düzenleyecek ve markalaşmayı sağlayacağız . Alt yapıyı oluşturacağız . İkinci olarak da iç pazarda ticaret ve rekabet şartlarını iyileştirmek amacıyla , hukuki ve idari düzenlemeler yapacağız . Sektörün alt yapısını güçlendirecek ve iç pazar koşullarını düzenleyeceğiz . "

" SEKTÖRDE GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ "

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı , seramik sanayindeki üreticiler olarak geleceğe umutla baktıklarını ifade etti .

Önümüzdeki dönem için seramik sektörü hakkında olumlu beklentilerinin olduğunu ifade eden Eczacıbaşı , ' ' Anadolu topraklarında 8 bin yıl önce başlayan seramik üretiminin , 20 . yüzyılın ikinci yarısından itibaren sanayi boyutuna ulaşması , son 20 yılda yapılan yatırımlarla ise sektörümüz bugün dünya ölçeğinde önde gelen üretim ve ihracat kapasitesine ulaşmıştır . Seramik , yüzde 90 ' a varan yerli katma değer , 26 bin kişilik doğrudan , 220 bin kişilik dolaylı istihdam katkısıyla en önde gelen sektörler arasında yer alıyor . Seramik sanayisi , birincisi teknoloji ve tasarımdaki öncülüğü , ikincisi üstün kalite düzeyi , üçüncü yüksek kapasite ve ileri verimliliğe ulaşmış olması , dördüncüsü yarattığı yüksek katma değer ve nihayet geniş istihdam gücüyle Türkiye sanayinin 5 ' i bir yerde altını gibidir . ' ' şeklinde konuştu .

Türk seramik sektörünün yakın gelecekte bir değil , birçok dünya markası oluşturacağından emin olduğunu ifade eden Eczacıbaşı , bugün bu hedefe oldukça yakın bir noktada bulunduklarını kaydetti .

Seramik sanayisindeki üreticilerin kurmakta oldukları Ar-Ge merkezlerinin de bu yönde anlamlı katkılar sağlayacağına dikkat çeken Eczacıbaşı , tüm atılımları gerçekleştirdiklerinde kısa sürede İtalya ve İspanya ' nın bugünkü konumlarının ötesine geçeceklerini vurguladı .