42. Tatvan Doğu Anadolu Fuarı Ve Kültür Sanat Festivali'

Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen '42. Tatvan Doğu Anadolu Fuarı ve Kültür Sanat Festivali' geleneksel fuar yürüyüşüyle başladı.

42. Tatvan Doğu Anadolu Fuarı Ve Kültür Sanat Festivali'
Tatvan Belediyesi önünde yapılan geleneksel yürüyüş, elde taşınan pankartlarla, davul zurna eşliğinde fuar alanına kadar sürdü. Yürüyüşe Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş, Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok, Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, Güroymak Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir ile BDP'nin Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Güroymak, Mutki ilçe başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Fuar alanında son bulan yürüyüşün ardında konuşmalar yapıldı. Barış ve kardeşliğe değinen BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş "Girdiğimiz zorlu süreçte her gün ölümler yaşanıyor. Bir gün Fırat'ın doğusundan, öbür gün hatta kimi zaman ve aynı gün Fırat'ın batısından ölüm haberleri geliyor. Bir tarafta asker, bir tarafta gerilla, hepsi Kürt ve Türk halkının gencecik emekçi çocuklarıdır. Bizler bütün ölümlere karşıyız. Vicdanı olan herkesin barışı gerçekleştirme, anaların gözyaşlarını dindirme,
savaşı ve akan kanı durdurma çalışmaları içerisinde olmaları gerekiyor" dedi.
Barışı gerçekleştirinceye kadar ve bu ülkede silahları susturuncaya kadar, bedeli ne olursa olsun barış için çaba edeceklerini ifade eden Karabaş, "Bu tür sözler bazı yerlerde ve bazıları tarafından hoş karşılanmasa bile, biz tüm annelerin acılarını yüreğimizde hissediyoruz. Barış sloganlarımızı, ölüm ve gözyaşlarının dinmesi taleplerimizi, asker, polis ve sivil insanlar için istemeye devam edeceğiz" Şeklinde konuştu.

HEPİMİZİN BARIŞA İHTİYACI VAR
Savaşların çocukların dünyasını kararttığını kaydeden Türkiye Barış Meclisi Bitlis Barış Girişimi Sözcüsü Kenan Akvan ise Türkiye'de yaşanan silahlı çatışma dönemi insan kaybıyla beraber, yakılan ormanlar, yıkılan evler, öldürülen hayvanlar, bombalanan ve mayınlanan toprakların, yolların ve köprülerin haddi ve hesabı olmadığını iddia etti. 3 bin 700'e yakın köy ve mezranın yakıldığını ve boşaltıldığını savunan Akvan, "Bu süreçten 3 milyondan fazla Kürt zorla yerinden sürgün edilmiştir. Silahlı çatışmalar
sonucunda hayatını yitirenlerin sayısı 50 binlere ulaşmış durumdadır. Kürt sorunu demokratik siyaset ve diyalog yolu ile çözülebilir. Bunun yerine operasyonlar yapmak, silahlı çatışmayı körüklemek, çözümsüzlüğü tercih etmektir. İnsanların kimliği, dili, kültürü ve inancını tanıması ret edilerek baskı altında bırakılması da barışı ihlal eden en büyük bir şiddettir" dedi.
Türkiye'nin kapsamlı, acil ve tüm toplumsal kesimlerin katılımıyla örülecek bir toplumsal barışa en fazla gereksimi olan bir dönemi yaşadığını belirten Akvan, "Barış, savaşları toplumların yaşamından sonsuza kadar çıkarmaktır. Ülkemizde çatışmasız ve barış için de yaşanan bir ortamın oluşturulmasına katkıda bulunmak, şiddetin en örgütlü ve amansız biçimi olan savaşın kutsanmasına karşı durarak, toplum da var olan barış kültürünü açığa çıkarmak içindir. Herkesin, etnik köken, dinsel inanç, mezhep,
cinsiyet, siyasal görüş veya başka bir nedenden dolayı ayrımcılığa uğramadan eşit hak ve sorumluluklar altında siyasal ve gündelik alanda aktif özne olabileceği bir demokratik yaşamın kurulması içindir. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesini isteyen siyasetçiler, aydınlar, yazarlar, sendikacılar, üzerindeki her türlü baskı ve saldırılara biran önce son verilmesi, üzerinde yaşadığımız coğrafya da halklar arasında güven ve kardeşlik duygularının güçlenmesi içindir. Kanayan yara üzerinden
siyasi kazanç elde etmek için değil, anaların gözyaşları adına kanayan yaraları sarmak için, yaşamak ve yaşatmak, ölüme seyirci kalmamak, Birlikte yaşam, birlikte demokrasi ve birlikte adalet içindir. Hepimizin barışa, barışın da hepimize ihtiyacı olduğu için barış diyoruz" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Nusaybin, Hakkari ve Tatvan belediyelerinin folklor ekiplerinin halk oyunları gösterisi yapıldı. Daha sonra BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş, Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok ve Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin tarafından fuar açılış kurdelesi kesildi.