Zorlu Enerji, Kızıldere Jeotermal Santrali'nin kapasitesini 77 megavata çıkaracak

Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Serhat Şimşek, Denizli Kızıldere'de bulunan 17,5 megavatlık santrali, 77 megavata çıkaracaklarını söyledi. Denizli

Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Serhat Şimşek, Denizli Kızıldere'de bulunan 17,5 megavatlık santrali, 77 megavata çıkaracaklarını söyledi. Denizli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda, ''Çevre ve Enerji'' paneli düzenlendi.

Panelde konuşan Şimşek, çevre ve enerjinin hayatın vazgeçilmezlerinden olduğunu belirterek, "Mutlak surette çevrecilerin de enerjicilerle kol kola faaliyetlerini sürdürmesi gerekiyor. Zaman zaman ülkemizde çevresel faaliyetler görüyoruz, enerji faaliyetlerinin çok karşısında, çok önüne geçmeye çalışıyor. Zaman zaman da enerji yatırımları çevreye çok fazla zarar vermekte. Bunun ortasını bulup yatırımlarımızı ona göre yapmamız gerekiyor. Özellikle sivil toplum kuruluşlarının ve halkın bu tür yatırımlara destek vermesi gerekmektedir.'' dedi.

Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş.'nin 2008'de kurulmuş genç bir şirket olduğunu ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Şimşek, ''Türkiye genelinde yedi hidroelektrik, Denizli'de de bir jeotermal santral bulunmaktadır. Toplam kurulu gücü 140 megavattır.'' şeklinde konuştu. Türkiye'nin jeotermal enerji konusunda oldukça zengin kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Serhat Şimşek, ''Bizim jeotermal sahamızdan Denizli'ye kadar sıcak su getirmek mümkündür. Böyle bir şey gerçekleştirilmiş olsaydı, Rusya'nın doğalgazının Denizli'ye gelmesine hiç gerek kalmazdı. Denizli bölgesi sadece buranın değil, bütün dünyada jeotermalle uğraşan herkesin çok iyi bildiği bir yer. Resmen bir jeotermal denizinde yüzüyor." ifadelerini kullandı.

Zorlu Enerji olarak Kızıldere'de bulunan santrallerinde yılda 110 milyon kilovat/saat elektrik ürettikleri bilgisini veren Şimşek, "Türkiye'de jeotermal, özellikle şehir ısıtmasına son derece elverişli. Elektrik üretimi açısından 200 bin megavat kapasite bulunuyor. Elektrik fiyatları konusunda bir teşvik olduğunda, bu enerjiyi değerlendirebilecek yatırımcılar da oldukça yeterli sayıdadır. Jeotermal faaliyetler, özellikle kuyular riskleri beraberinde getiriyor. Bunun için destek, alım garantisi olması gerekiyor. Yatırımcı bu desteği görürse süratle raflarındaki projeleri hayata geçirecektir." dedi.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi, Enerji-Çevre Sistemleri ve Endüstriyel Rehabilitasyon Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Durmaz ise enerjiyle çevrenin ruh ve beden gibi birbirinden ayrılmayacağını söyledi. Enerjiyi bir çocuğa benzeterek ikisinin gelişimini örneklerle anlatan Durmaz, şunları kaydetti: ''Dünya sıralamasında 17. sırada bulunan ekonomimizin daha üst sıralara çıkabilmesinin temel koşulu, üretim yapabilen ve sürdürülebilir sanayi alt yapısı oluşturulmasıdır. Bunun temel koşulu da sürdürülebilir enerji ve çevredir. Güçlü bir devlet için sürdürülebilir ekonominin ön koşulu, sürdürebilir enerji ve çevredir. Tüm dünya ekonomik sektörlerinde elektrik enerjisine yoğun bir yöneliş vardır.''