Mısır'da El Baradey rüzgarı çabuk dindi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı Muhammed el Baradey'in Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek rejimini değişime zorlamak amacıyla oluşturduğu Değ
Hareketin iki önemli ismi Hamdi Kandil ve Prof Hasan Nafaa Baradey'e yönelik sert eleştiriler yöneltti. Şuruk gazetesindeki makalesinde organizasyonun sözcüsü Kandil, Baradey ve Birlik arasındaki iletişimin çok sınırlandığını belirtirken, Prof Nafaa da yine Masri el Yom gazetesindeki köşesinde Baradey'in kendilerine sırt çevirmeye başladığını ifade ediyor.
Devlet başkanlığı için aday olup olmayacağı konusunda kesin konuşmayan Baradey, geçtiğimiz şubat ayında Kahire'ye indiğinde binlerce kişi tarafından karşılanmıştı.
Müslüman Kardeşler de pek çok büyük partinin desteğini arkasına alan Baradey, son günlerde ülkeyi karış karış gezerek yönetime karşı bir halk hareketi oluşturmak istediğini belirtiyor.
Kandil ve Nafaa'nın da aralarında bulunduğu bazı önde gelen isimler, ülkeye ayak basmasından önce Baradey için özellikle yönetime muhalif elitleri bir araya getirmeyi başarmıştı.
Ancak Baradey'in son dönemde sokakları ayaklandırarak gösteri yapmak yerine halktan imza toplaması Kandil ve Nafaa'nın da aralarında bulunduğu hareketin önde gelen isimleri arasında rahatsızlık meydana getirdi. Bu isimler Baradey'in elitlere güvenmediğini dile getiriyor.
Muhalif isimler tarafından 'kurtarıcı' olarak adlandırılan Baradey, başta Kandil ve Nafaa olmak üzere hareketin önde gelen isimlerinin istifa tehditlerine de aldırış etmiyor.
Geçtiğimiz pazartesi günü Londra'da yayınlanan el Kuds el Arabi gazetesindeki röportajında Baradey, "Kim ayrılmak istiyorsa ayrılabilir. Biz bir parti değil, 70 bin üyesi bulunan bir halk hareketiyiz." diyerek muhaliflere gözdağı vermişti.
Hareket içinde yer alan gençlerin köylere kadar giderek halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını da vurgulayan Baradey, bu tür ziyaret ve basın yoluyla hareketini sürdüreceğinin de altını çiziyor.
Mısır seçimlerinin şeffaf olmadığını öne süren Baradey, acilen yasaların değiştirilerek bağımsız adayların da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yer almasını ve uluslar arası gözlemcilerin de seçimleri izlemesini istiyor.
Ancak uzmanlar ülkede Batı standartlarında seçim olsa bile Baradey'in halk tarafından tercih edilmesinin çok zor olduğunu vurguluyor. Bunda en önemli gerekçe olarak Baradey'in uzun yıllar yurt dışında kalması ve buna bağlı olarak halkı yeterince tanımamasını gösteriyor.
Baradey'in daha fazla anayasal değişikliklere odaklanarak halkın günlük sorunlarına çözümler üretememesi de popülaritesinin azalmasına sebep olarak ifade ediliyor