Kayseri kültürü, Kayseri Mahallesi'yle gelecek nesillere aktarılacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan eski Kayseri evleriyle ilgili çalışmalar son aşamasına geldi.

Eski Kayseri evleri ile ilgili

Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan eski Kayseri evleriyle ilgili çalışmalar son aşamasına geldi.

Eski Kayseri evleri ile ilgili Kentsel Sit Alanında Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı Toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki başta olmak üzere Vali Mevlüt Bilici, Melikgazi Kaymakamı Nusret Dirim, Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar, İncesu ilçe belediye başkanları, akademisyenler, mimarlar ve şehir plancıları katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kiçikapı Bölgesi'ndeki eski Kayseri evlerini onararak 'Kayseri Mahallesi' oluşturma amacında olduklarını söyledi. Özhaseki, "Gelecek nesillere, 1900'lü yılların başında Kayserililer hangi ortamlarda yaşıyorlardı, sosyal yaşamları nasıldı, bunu göstermek istiyoruz. Geleneksel dokunun korunması için çalışıyoruz. Bu çalışmaları yapmazsak eğer Kayseri'nin geçmişle olan bağlantısı kopacak. Çocukluğumuzdaki Kayseri'nin 1700'lü yıllardaki Kayseri'ye görünüm olarak yakın olduğunu düşünüyoruz, çünkü değişim o zamanlar çok yavaştı. Yapacağımız çalışma ile belki de Kayseri'nin yüzlerce yıllık tarihini kurtarmış olacağız." dedi.

Yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, "Çalışmalarımızda sosyal ve kültürel boyutu birlikte ele alacağız, ancak bölgede nüfus olmaması nedeniyle mekana yönelik fiziksel özellikler ön planda olacak. Aslolan bir kültür varlığını, içinden geldiği kültür çizgisine uygun olarak ayakta tutabilmektir." şeklinde konuştu.

Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Görgülü de mevcut yapıya ek olarak yapılacak çalışmalar hakkında slaytlar eşliğinde sunum yaparak düzenlemeler hakkında bilgiler verdi.