BYEGM'nin '1920'den Günümüze Basın Yayın' sergisi TBMM'de açıldı

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)'nün 90. kuruluş yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında düze

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)'nün 90. kuruluş yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında düzenlenen '1920'den Günümüze Basın Yayın' sergisi TBMM'de açıldı.

Serginin açılışını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, birlikte yaptı. Açılışa, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi'nin yanı sıra Anadolu Basını Özendirme Yarışması'nda ödül alan yerel medya mensupları, genel müdürlük çalışanları, TBMM görevlileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bülent Arınç, BYEGM'nin, 90 yıldır hem Türkiye'nin tanıtımı, hem de Türkiye'ye yönelik çeşitli odakların sürdürdüğü kara propagandaya karşı başarılı bir çalışma yaptığını söyledi. Arınç, bugünkü serginin, BYEGM'nin adeta resimli tarihini anlattığını dile getirdi.

Genel Müdürlüğün, kendisini batılı ülkelerin kurumlarıyla kıyaslayıp, onlarla rekabet edebilecek yeniliklere ayak uydurarak, bundan sonra da ülkeye gerekli hizmeti vereceğine inandığını belirten Bülent Arınç, şöyle devam etti:

''Çünkü bu kurum, Cumhuriyetimizin en köklü kurumlarından birisidir. Tarihi geçmişi, tecrübesi, kaliteli insan gücü, bu kurumun kendisini yenileme ve daha aktif bir şekilde ülkeye hizmet etmede önemli avantajları olacaktır. Bu sergi, bize bir kez daha bu kurumun köklü tarihini, sağlam, kurumsal geleneğini gösterecektir.''

BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya da açılışta yaptığı konuşmada, sergiyle birlikte yakın tarihle ilgili farklı bir yolculuğa çıkacaklarını söyledi. Kurtuluş Savaşı ve sonrasındaki gelişmeleri, kitaplardan, filmlerden ve anılardan öğrendiklerini ifade eden Karakaya, sergiyle, yakın tarihe başka bir pencereden bakacaklarını söyledi. Karakaya, ''O dönemde çıkarılan gazeteler, çekilen fotoğraflar nasıl oluştu, hangi teknik imkanlarla, daha doğrusu teknik imkansızlıklarla gerçekleştirildi; onları göreceğiz.'' diye konuştu.

Karakaya, BYEGM'nin, 90 yıldan bu yana Türkiye'nin ve Cumhuriyetin görsel tarihini de yazdığını, sergide yer alan fotoğrafların, bu tarihi oluşturan görsel mirasın bir bölümünden derlendiğini söyledi.

Sergide, tarih içinde kullanılan teknik materyallerden de örnekler yer aldığını ifade eden Karakaya, teknolojik anlamda ülke ve kurum olarak 90 yılda nereden nereye geldiklerini, kaydedilen aşamaları, birçoklarının hatırladığı, hatta kullandığı cihazların tarih olduğunun görülebileceğini belirtti.