Akyazı'da taşkının ardından hasar tespit çalışmaları sürüyor

Sakarya'nın Akyazı ilçesine bağlı Kuzuluk ve Altındere beldelerinde şiddetli yağış sonucu oluşan taşkının zarar verdiği yerlerde hasar tespit çalışmal

Sakarya'nın Akyazı ilçesine bağlı Kuzuluk ve Altındere beldelerinde şiddetli yağış sonucu oluşan taşkının zarar verdiği yerlerde hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Akyazı Kaymakamı Erdoğan Beypınar, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, vatandaşların maddi zararının giderilmesi için Başbakanlık Acil Yönetim Merkezi'nden yardım talep edildiğini bildirdi.

Şiddetli yağışın dün gece oluşturduğu taşkında birçok ev ve iş yerinin zarar gördüğü Kuzuluk ve Altındere beldeleri ile Alaağaç köyünde vatandaşlar, bugün taşkının izlerini silmeye çalıştı. Evlerini su basan vatandaşlar, eşyalarını kurtarmak için yoğun çaba harcadı. Su baskınına uğrayan iş yeri sahipleri temizlik yaparken Alaağaç köyünde 5 bin tavukluk civcivin telef olduğu kümesteki ölü hayvanlar sahipleri tarafından toplanarak imha edildi.

Altındere'de taşkının toprak kaymasına yol açtığı ve köprüsünü yıktığı alabalık tesisinde onarım çalışmaları ise sürüyor. Tesisin sahibi Mustafa Dinç, taşkının tesise zarar verdiğini belirterek, "Dün akşam yağmurun ardından dere birden taştı. Tesisin duvarı çöktü, köprüsü yıkıldı. Havuzlar çamurlu suyla doldu. Balıkları yaşatmak için sabaha kadar mücadele ettik. Havuzlar çamurlu suyla dolu, balıkların durumu belli değil. Bir kaç alabalık tesisinde ufak çapta hasarlar olduğunu duydum." diye konuştu.

Akyazı Kaymakamı Erdoğan Beypınar, Altındere, Alaağaç ve Akyazı ilçe merkezinde hasar tespit çalışmalarının yapıldığını söyledi. Devam eden hasar tespit çalışmalarında şimdiye kadar 17 ev, 2 tavuk çiftliği ile 1 oyuncak fabrikasında hasar tespitinin yapıldığını kaydeden Beypınar, şunları söyledi: "Kuzuluk beldesinde henüz hasar tespit çalışması yapılmadı. Bunun dışında vatandaşlarımızın zararının giderilmesi ve belediyelerimizin çalışmaları için Başbakanlık Acil Yönetim Merkezi'nden yardım talep ettik."

Beypınar, taşkının en çok tarım arazilerine zarar verdiğini belirtti.

İlçe Tarım Müdürü Murat Özer ise zarar tespit çalışmaları sonucu raporların hazırlandığını, kesin olmamakla birlikte yaklaşık 250 dönüm mısır ekili arazinin sular altında kaldığını ifade etti.

Tarım Sigortaları Havuzu(TARSİM)'na kayıtlı olan çiftçilerin zararlarının karşılanacağını dile getiren Özer, "Çiftçilerin olası zararlarını karşılamak için su baskınları öncesinde çiftçileri TARSİM'e kayıt olmaları konusunda uyarmıştık." dedi.