Şahdeniz 1 ve 2 anlaşmaları imzalandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında yaklaşık 2 yıldır görüşmeleri süren doğalgaz alışverişini düzenleyen Şahdeniz 1 ve 2 anlaşmaları imzalandı. İmza töreninde Erdoğan ve Aliyev de hazır bulundu.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmalarla hem fiyat hem de doğalgazın taşınması konularında mutabakat sağlandı..

Türkiye ile Azerbaycan arasında yaklaşık 2 yıldır görüşmeleri süren doğalgaz alışverişini düzenleyen Şahdeniz 1 ve 2 anlaşmaları imzalandı. İki ülkenin enerji bakanları arasında yapılan imza töreninde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de hazır bulundu. Anlaşmayla Şahdeniz 1'de 120 olan doğalgaz fiyatı yaklaşık 300 dolara çıkacak.

Türkiye Şahdeniz 2'den yıllık 6-7 milyar metreküp gaz alacak. Buradan gelecek gazın fiyatı ise yatırım maliyetleri gözönüne alınarak belirlenecek. Türkiye üçüncü ülkelere ihraç edilen doğalgazın bin metreküpü için yaklaşık 45 dolar transit geçiş ücreti alacak. Bu tutar yıllık 300 milyon doları bulacak. Doğalgaz satışına ilişkin mutabakat ise Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ve Socar Genel Müdürü Rounag Abdullayev arasında imzalandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız anlaşmaların önemine değinerek, "Anlaşmamız Nabucco ve Türkiye-Yunanistan -İtalya doğalgaz projelerine kaynak oluşturacak" dedi.

ŞAHDENİZ ANLAŞMASI DOĞRU BİR ADIM

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Limited Şirketi Genel Müdürü Reinhard Mitschek, "Nabucco çok kaynaklı bir proje olup tek bir kaynağa ya da tedarikçiye dayanan bir boru hattı operasyonu değildir. Bu anlaşma doğru yolda atılmış önemli bir adımdır" dedi. Reinhard Mitschek, Nabucco'nun Avrupa'ya yeni gaz aktarımının bel kemiği haline geleceğini söyledi.

Güney Kore'den nükleer çıkarma
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Güney Kore KEPCO şirketi Başkanı ve yetkililerini nükleer müzakereler için bugün Ankara'da ağırlayacak. Sinop'a nükleer santral kurmaya talip olan KEPCO, santral için kamu payı şartı ile yüzde 60 kamu, yüzde 40 KEPCO'nun payı olsun isterken; Türkiye, 'Rusya modeli' ile finansmanı Kore'ye ait olacak modelde ısrarcı.


Kaynak: Takvim