Mahkeme heyetini dövmeye kalktılar

İşçi Partililer (İP) birinci Ergenekon davasının görüldüğü duruşma salonunu dün birbirine kattı. İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz'in tutukla...



İşçi Partililer (İP) birinci Ergenekon davasının görüldüğü duruşma salonunu dün birbirine kattı.

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz'in tutuklanmasını protesto eden partililer, slogan atarak davaya bakan mahkeme heyeti ve savcıların üzerine yürüdü. Güvenlik güçlerinden, protestoculara müdahale etmelerini isteyen Hakim Köksal Şengün, göstericilerin dışarı atılması talimatı verdi. Tutuklu sanıklar İP Genel Başkanı Perinçek ve eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin ise mahkeme heyetine 'Aklınızı başınıza alın.' diye tehditler savuran Avukat Hasan Basri Özbey ile göstericilere alkışlarıyla destek verdi. Bunun üzerine savcılardan Mehmet Ali Pekgüzel, can güvenliklerinin sağlanamadığı gerekçesiyle cübbesini çıkartıp salonu terk etti. Arbedenin sürmesi üzerine Şengün, duruşmaya ara vermek zorunda kaldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Kampüsü bitişiğindeki duruşma salonunda görülen birinci Ergenekon davasının 149. duruşmasına İşçi Partililerin taşkınlıkları damgasını vurdu. Duruşmada birleştirilen Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi dosyasının tutuklu sanıklarından Ahmet Cinali'nin savunması alındı, çapraz sorgusu yapıldı. Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda söz alan İşçi Partisi Genel Sekreteri ve İP'lilerin avukatı Hasan Basri Özbey, genel başkan yardımcıları Mehmet Cengiz'in tutuklanmasını eleştirdi. Ergenekon'da yargıyı etkilemeye teşebbüs ettiği iddiasıyla tutuklanan avukat Mehmet Cengiz'e savcılıkta sorulan sorulara dikkat çeken Özbey, şöyle devam etti: "Avukatlık faaliyetleri gereği yaptığı telefon konuşmaları soruldu. Benimle, mahkemede hangi taleplerde bulunacağımıza dair telefon görüşmelerimiz soruldu. Bu soruşturmaya Ergenekon adının verilmesinin amacı, Türk milletinin tarih bilincini yok etmekti. Diğer soruşturmaya 'Adalet Operasyonu' adı verilerek, adaletin ırzına geçiliyor."
Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük, tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz'in eşi ve avukatı Gönül Kerinçsiz ve diğer sanık avukatlarına hitap eden Özbey, "Sizi de uyarıyorum Gönül Hanım, Zeynep Hanım, Vural Ergül. Hepimiz suçluyuz. Sizler de suçlusunuz. Bu davaya vekalet koyan herkes suçlu." dedi. Hasan Basri Özbey'in tehditlerinden üye hâkimler de nasibini aldı. Mahkeme Başkanı Şengün'ün bazı sanıkların tahliyeleri yönünde oy kullanmasına karşın tahliye taleplerini reddeden üye Hâkim Hasan Hüseyin Özese ve Hâkim Sedat Sami Haşıloğlu'na seslenen Özbey, "Burası bir tiyatro mu? Burada bir yargılama yapılmıyor, kendimizi kandırmayalım. Bir avukat savunma yaptı diye hapse atılıyorsa, bunun adı adil yargılama değil, tiyatrodur. İsyan ediyoruz. Gladyo hukukuna seyirci mi kalacağız? Meydan okuyorum, bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Yiğitseniz bir şey yapın. Ey tertibe alet olanlar aklınızı başınıza alın. Sizi koruyacağını sandığınız güçler çatırdamaya başladı. Sayın Özese, Sayın Haşıloğlu, hâkimlik onurunuza sahip çıkınız. Hukuka aykırı kararlara imza atmayınız. Siz de hedeftesiniz. Biz bu tiyatroda figüran olmayacağız. Bu hukuksuzluğa isyan ediyoruz. Bir dakika daha kalamayacağız." diye konuştu.
HâKİMLERİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER, SAVCILAR DURUŞMAYI TERK ETTİ
Savunmasını tamamlayan Hasan Basri Özbey, daha sonra yaklaşık 20 İP'li avukatla salonu terk etti. Bu esnada izleyici kısmında bulunan İP'liler de bir anda 'Haksızlığa karşı omuz omuza', 'Yurtseverler çıkacak, sizden hesap soracak', 'Biz haklıyız, biz kazanacağız' sloganları atmaya başladı. Güvenlik koridorunu aşarak, sanık ve mahkeme heyetinin bulunduğu tarafa geçmeye çalışan gruba, tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin ile diğer sanıklar da alkışlarıyla destek verdi. Savcılardan Mehmet Ali Pekgüzel, salonun güvenliği sağlanmadığı gerekçesiyle cübbesini çıkartıp, salonu terk etti. Eylemci grup çıkarıldıktan sonra salona dönen Pekgüzel, salonun güvenliğini sağlamakla sorumlu jandarma görevlilerinden bilgi aldı. Duruşmanın başlayacağı sabah saatlerinde Silivri Kampüsü'ne gelen İşçi Partililer ile avukatlarının duruşma sonrasında Mehmet Cengiz'in tutuklanmasını protesto edeceklerinin bilindiği öğrenildi. Buna rağmen yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması dikkat çekti.
Güçlükle duruşma salonu dışına çıkarılan grup, kimlik bilgileri tespiti için yaklaşık yarım saat mahkeme bahçesinde tutuldu. Alınan bilgilere göre Mahkeme Başkanı Şengün'ün, protestocuların tespit edilmesi için güvenlik kameraları görüntülerinin incelenmesini talep ettiği öğrenildi. Avukatlar ise dışarıda basın toplantısı düzenledikten sonra Silivri kampüsünü terk etti. Uzun bir aradan sonra duruşma kaldığı yerden devam etti.
Kamera görüntülerinden hareketle gözaltına alınan gösterici grubundakiler 'jandarmaya mukavemet', 'mahkemenin düzenini bozmak' ve 'duruşmada solgan atmak' suçlarından dolayı Silivri'deki jandarma karakolunda tek tek ifade verdi.

Zaman