Raybüs seferleri demiryolunu cazip hale getirecek

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Gaziantep ile Kahramanmaraş- arasında raybüs seferlerinin başlatılmasının planlandığı demiryolu hattında i

  Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır , Gaziantep ile Kahramanmaraş- arasında raybüs seferlerinin başlatılmasının planlandığı demiryolu hattında incelemelerde bulundu . Vali Tanılır , gerekli yenilenmenin yapılmasının ardından , 2012 yılında iki şehir arasında raybüs seferlerinin başlamasını ümit ettiklerini söyledi . Projenin ardından Halep ve Gaziantep tren hattının uzatılarak , Kahramanmaraş ' ı da kapsamasının gündeme gelebilecek bir konu olduğunu kaydeden Tanılır , " Bunlar bizim açımızdan son derece sevindirici gelişmeler . Son derece ümitliyiz . " dedi .

Kahramanmaraş ile Gaziantep arasındaki demiryolu güzergâhı , gazetecilerin de katıldığı tren yolculuğuyla incelendi . Köprüağzı Mevkii ' nden sonra raybüsle Gaziantep ' e kadar gidilirken , hat üzerindeki eksiklikler tespit edildi . İki şehir arasında demiryolu taşımacılığının başlamasını temel alan ve bu kapsamda gerçekleştirilen inceleme gezisine katılan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır , TCDD yetkililerinden bilgi aldı .

Basın mensuplarına da inceleme gezisi hakkında bilgi veren Vali Tanılır , demiryollarının , hem ülkelerin , hem de kentlerin rekabet edebilirliği açısından çok önemli bir ulaşım faktörü olduğunu belirtti .

Kahramanmaraş olarak , demiryolu hattına sahip olunmasına rağmen , hem yolcu hem de yük taşımacılığı açısından , bundan istifade edilemediğinin altını çizen Tanılır , " Kahramanmaraş bir sanayi kenti . Kahramanmaraş ' tan Mersin ve İskenderun Limanı ' na çok ciddi bir yük sirkülâsyonu var . Ancak bunun çok cüzi bir kısmı demiryolu hattından gönderiliyor . 1999 ' dan beri de Kahramanmaraş ' tan yolcu taşımacılığı yapılıyor . Biz demiryollarından azami şekilde istifade edebilmek amacıyla demiryolu meselesini Kahramanmaraş ' ın gündemine getirmek ve el birliğiyle Kahramanmaraş ' taki hatta işlev kazandırmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz . " diye konuştu .

Devlet Demir Yolları ' nın planlaması çerçevesinde , Kahramanmaraş Gaziantep arasında raybüs seferlerinin başlaması için hattın yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Tanılır , " Hat alt yapı olarak 1950 ' li yıllarda yapılmış . Son derece elverişsiz bir durumda olduğunu gördük . Dolayısıyla bu hatta hangi treni koyarsanız koyun sürat yapmak mümkün değil . Bu nedenle hattın yenilenmesi hayati önem arz ediyor . " şeklinde konuştu . Demiryollarının yaptığı projeye göre , 2010 ve 2011 ' de bu yenilenmenin yapılması gerektiğini dile getiren Tanılır , şu açıklamayı yaptı : " 2012 ' de bir aksilik olmazsa Kahramanmaraş ve Gaziantep arası raybüs seferlerinin başlamasını ümit ediyoruz . Yine akabinde de gündeme gelebilecek bir konu , Halep Gaziantep treninin de uzatılarak Halep- Gaziantep- Kahramanmaraş şekline dönüştürülmesi . Bunlar son derece sevindirici gelişmeler bizim açımızdan . Son derece ümitliyiz . "

TCDD 6 ' ıncı Bölge Müdürü Hasan Tahsin Tahsin Köprülü de yaptığı açıklamada , Vali Tanılır ' ın , demiryolu taşımacılığının ilde başlaması için kendilerini teşvik ettiğini vurguladı .

Kahramanmaraş ' ın bu yöndeki problemlerini çözmek amacıyla inceleme gezisinin yapıldığını anlatan Köprülü , güzergâhın kısa sürede elden geçirilmesi halinde yolcu taşımacılığının raybüslerden de istifade edilerek gerçekleşebileceğini söyledi .

Köprülü , " Bu konunun gündeme gelip bir an önce yapılması için gayretlerimizi sarf ediyoruz . Böylelikle demiryollarının tercih edilmesi sağlanmış olacak . Biz ayrıca , Kahramanmaraş ve Gaziantep ' in Mersin ' le olan irtibatını sağlamak ve o güzergâhtaki yolların elden geçmesi yenilenmesi için gayret sarf ediyoruz . " ifadelerini kullandı .