Kız çocukları daha çok depresyona giriyor

Çocuklarda depresyon görülme oranı yüzde 3-5 arasındayken, ergenlerde bu oran yüzde 4-8'e kadar çıkabiliyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi'nden Psikolog Reyan Kanyas depresyon belirtilerinin cinsiyete göre de değiştiğini belirtiyor.

Kız çocukları daha çok depresyona giriyor
  Araştırmalara gö ; re kız ç ; ocuklarının sorunlara karşı tepkisi , dışarı vurmaktan ç ; ok iç ; ine atmak . İşte bu tepki nedeniyle erkeklere gö ; re depresif belirtiler gö ; sterme ihtimallerinin daha fazla olduğunu belirten Psikolog Kanyas , ç ; ocuklarda depresyon geç ; irme olasılığını arttıran nedenler arasında şunları sıraladı :

Ailede depresyon geç ; iren bireylerin olması , aile iç ; i problemler , anne-baba arasındaki sü ; rekli ç ; atışmalar , kişiler arası ilişkilerdeki problemler , terkedilme korkusu ve kayıplar&hellip ; Stres altında bulunan ç ; ocuklar , dikkat eksikliği , ö ; ğrenme veya davranış bozukluğu olan ç ; ocukların da depresyon yaşama riski daha yü ; ksek oluyor .

BEBEKLERDE AŞIRI AĞLAMA DEPRESYON BELİRTİSİ

Ç ; ocuklarda gö ; rü ; len depresyon belirtileri yetişkinlerdekine benzer olabildiği gibi , bazen ç ; ocukların yaşadığı depresyon , kendini farklı şekillerde de belli edebiliyor . Bebeklik dö ; neminde durgunluk , aşırı ağlama , huzursuzluk , hırç ; ınlık , iştahta azalma , kusma , ishal , kilo kaybı ve fiziksel gelişimde gecikme , ç ; ocuktaki depresyonun habercisi olabilirken ; daha bü ; yü ; k ç ; ocuklarda depresyon mutsuzluk , sıkıntı , ilgisizlik , saldırganlık veya baş/karın ağrısı gibi fiziksel şikayetler şeklinde ortaya ç ; ıkabiliyor .

İnsanlar ile vakit geç ; irmekten hoşlanan bir ç ; ocuk artık yalnız kalmak istiyor ve hiç ; bir şeyle ilgilenmek istemiyorsa ; eskiden onu eğlendiren şeyler artık onun iç ; in hiç ; veya ç ; ok az eğlenceli bir hal almışsa , bu durum depresyon belirtisi olabilir . Depresyon geç ; iren bir ç ; ocuğun sevilmediğini dü ; şü ; nü ; p ' kö ; tü ; bir ç ; ocuk ' olduğu gibi sö ; ylemlerde bulunabileceğine dikkati ç ; eken Reyan Kanyas , ' Olaylardan dolayı da sık sık kendini suç ; lar . Kendine gü ; veni azalır , ç ; ekingenleşir , ö ; lmek istediği gibi sö ; ylemlerde bulunup intihardan bahsedebilir .

Depresyon yaşayan ergenler ise kendilerini daha iyi hissedebilmek iç ; in sigara , alkol veya uyuşturucu kullanımında medet umabilirler ' diye konuştu . Okulda veya evde dü ; zeni bozan ç ; ocuklar da depresyon geç ; iriyor olabilir . Bazen ç ; ocuklar ö ; fke , saldırganlık gibi davranış problemleri sergileyerek depresyonlarını maskeliyor olabilirler . Ayrıca depresyon ç ; ocuğun okul başarısında dü ; şmelere , konsantrasyon ve dikkat eksikliğine sebep olabilir .

Reyan Kanyas , ç ; ocuklarda gö ; rü ; len depresyon belirtilerini şö ; yle sıraladı :

&bull ; Sık sık ü ; zü ; ntü ; lü ; olma hali ve ağlama
&bull ; Uyku bozuklukları ve yeme alışkanlıklarında değişim
&bull ; Sevdiği aktivitelere ilgisizlik , zevk almama
&bull ; Enerji eksikliği
&bull ; Kendini soyutlama , iletişimsizlik
&bull ; Ö ; z saygı eksikliği , suç ; luluk duygusu
&bull ; Ö ; fke , yıkıcı haraketler , saldırganlık
&bull ; Konsantrasyonda dü ; şü ; ş , okulda başarısızlık
&bull ; Baş ağrısı , karın ağrısı gibi bedensel şikayetler
&bull ; İntihar veya kendine zarar verici davranış dü ; şü ; nceleri

Tanı konulmamış ve tedavi gö ; rmeyen kişilerde depresyon , kişinin gü ; ndelik hayatında aksamalar yarattığı gibi intihar riskini de artırabiliyor . Dolayısıyla depresyonun teşhisi ve tedavisi ö ; nem taşıyor . Bu durumda anne-babaların ve ö ; ğretmenlerin ç ; ocukların ruhsal durumlarıyla ilgili kendilerini eğitmeleri ve ç ; ocukların davranışlarıyla ilgili iyi bir gö ; zlemci olmaları ; gerektiğinde profesyonel yardıma başvurmaları gerekiyor . Uzmanlar , kapsamlı bir tedavi iç ; in kişisel terapinin yanında aile ile ç ; alışmayı ve gerektiğinde ilaç ; kullanımını da ö ; nerebiliyorlar .

E Kolay