İthal hayvanlar yarın kesiliyor, vatandaş kuşbaşını 18 liraya alacak

Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) 'cep yakan' et fiyatlarını düşürmek için yaptığı 8 bin tonluk ihale çerçevesinde canlı hayvanlar Türkiye'ye giriş yaptı.

  Et ve Balık Kurumu ' nun ( EBK ) ' cep yakan ' et fiyatlarını düşürmek için yaptığı 8 bin tonluk ihale çerçevesinde canlı hayvanlar Türkiye ' ye giriş yaptı . Yarından itibaren kesime verilecek sığırların etleri özel sektöre , market ve kasaplara kilosu 12 liradan satılacak . EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş , ithal etlerin piyasaya sunulmasıyla fiyatların düşeceğini vatandaşların kıymayı 17 liranın altında , kuşbaşını ise 18 liraya yiyeceğini söyledi .

; Genel Müdür Ulubaş , ithal edilen kasaplık canlı hayvanlarla ilgili CİHAN ' a önemli açıklamalarda bulundu . 20 Mayıs 2010 tarihinde yapılan ithalat kapsamında önceki gün hayvanların Türkiye ' ye giriş yaptığını kaydeden Ulubaş , hayvanların Sakarya kombinasında dinlendirildiğine dikkat çekti . Yol yorgunluğunun hayvanlarda laktik asit miktarını arttığını bu durumun etlerin siyahlaşmasına sebep olduğunu vurgulayan Ulubaş , " Hayvanları 2 gün sulayıp yemledik . Yarın kesimleri gerçekleştirilecek . Gelen ithal simental , limozin gibi ırklar bizden et talep eden kasap market , özel sektöre kestiğimiz hayvanların etlerini vereceğiz . " şeklinde konuştu .

;

; ÖZEL SEKTÖR 40 BİN TON TALEP ETTİ

;

; 500 tonluk kasaplık canlı hayvanın bir kısmının geldiğini kısa süre içinde hepsinin Sakarya ve İstanbul kombinalara gireceğini aktaran Genel Müdür , kesilen bu hayvanların etlerinin kilosu 12 liradan özel sektör ve şirketlere verileceğini aktardı . Kurum olarak 12 , 5 liraya kesim yaptıklarına işaret eden Ulubaş , " Kıymam KDV dahil 17 liraya satıyor ve kar ediyorum . Kuş başı 19 , 75 lira . Bizden et alıp satan işletmelerin bunun altında tüketiciye et satacağı kanaatindeyim . " ifadelerini kullandı . Özel sektörün ithal ete büyük talep gösterdiğini söyleyen Ulubaş , kasap , market ve özel sektörden şu anda 40 bin ton et talebi bulunduğu bilgisini verdi . İlk etapta bunların ihtiyaçlarını karşılayacaklarını kaydeden Ulubaş , kalması halinde EBK mağazalarında da satış yapacaklarının altını çizdi .

;

; GELEN HAYVANLARIN İÇİNDE BİZON YOK

;

; Dünya Sağlık Örgütü ' nün sağlıklı olarak belirlediği 13 ülkeden deli dana hastalığı olmayan yerlerden canlı hayvan getirdiklerini ifade eden Ulubaş , gelen hayvanların dünyada eti en lezzetli , kemik oranı en düşük , çok yumuşak ete sahip olan ırklardan seçildiğini aktardı . Türk vatandaşının damak tadına uygun Angus , brown svis limozin , simental gibi ırkların etlerinin sevileceğini aktaran Genel Müdür , gelen büyükbaşların içinde bizon olmadığını net bir şekilde ifade etti .

;

; 17 LİRAYA KIYMA , 18 LİRAYA KUŞBAŞI

;

; İthal etlerin özel sektöre verilmesinin ardından fiyatların aşağıya düşeceğini aktaran Ulubaş , en çok kullanılan kuş başı ve kıymada oluşacak fiyatı şöyle açıkladı : " Kıyma 17 liranın altında inecek . Kuş başı 18-19 arasında fiyat oluşa cak . Besicinin elindeki hayvanın fiyatı 18 liradan 12-13 lira arasındaki banta oturdu . Tüketiciye yansımadı . Ama bundan sonra yansıyacak . " Kesimlerin dini usullere uygun olarak yapılacağını dile getiren Ulubaş , " Biz burada kesim yapacağız . Kasaplarımız kesiyor . Helal noktasında endişeleri olmasın . Bu hayvanlar domuz yemiyle besleniyor deniyor . Domuzun yediği başka büyükbaşın yediği başkadır . Kesinlikle böyle bir şey yoktur . Hastalıksız olarak kabul edilen ülkelerden getiriyoruz . Bizim ülkemizdeki besicilerin kullandığı yem . Bizim getirdiğimiz hayvanları gönül rahatlığıyla yesinler .

;

; Ulubaş , ithalatın ise piyasanın kendi kendini dengelemesi halinde duracağını sözlerine ekledi .

;

;