CICA zirvesi Çırağan'da başladı

"Düşmanların aynı masa etrafında bir araya geleceği toplantı" olarak da nitelenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA)

  " Düşmanların aynı masa etrafında bir araya geleceği toplantı " olarak da nitelenen Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( AİGK/CICA ) Üçüncü Toplantısı İstanbul Çırağan Sarayı ' nda başladı . Zirvede ilk olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ' in açılış mesajı Kazak Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev tarafından okundu . Ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açılış konuşmasını yaptı .

Toplantının başında açılış konuşması yapan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ' in mesajını okuyan Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev , ilk olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve AİGK Sekreterliği ' ne teşekkür etti .

Kazakistan olarak AİGK ' yı Avrupa ile Asya arasındaki diyalogu güçlendirmek için bir fırsat ve kuruluş olarak gördüklerini belirten Saudabayev , Kazak cumhurbaşkanın da Asya ' nın tam merkezinde olan Kazakistan ' ın böyle bir diyaloga ihtiyacı olduğunu dile getirdi . Kanat Saudabayev , Nazarbayev ' in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ' nda 1980 ' li yıllarda yapmış olduğu konuşmasında güven artıcı bir kuruluş kurulması önerisinde bulunduğunu hatırlattı .

Ülkelerin güvenliği için ilişkilerin ve işbirliğin artırılması ve geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Kazak Dışişleri Bakanı , halkların refahı için bunun gerekli olduğunu vurguladı .

" AFGANİSTAN MESELESİNİN ASKERİ HAREKATLARLA ÇÖZÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL "

İşbirliğinin özellikle de Afganistan için gerekli olduğunu dile getiren Kanat Saudabayev , Kazakistan olarak özellikle eğitim alanında Kazakistan ' a yaptıkları yardımı ve Kazak gençlerini eğitilmesi konusundaki isteklerini anlattı . Saudabayev , " Afganistan meselesinin askeri harekatlarla çözülmesi mümkün değil . " diyen Kazak Dışişleri Bakanı , özellikle burada altyapı ve sosyal gelişim projelerine ihtiyaç olduğunu söyledi .

Halihazırdaki ekonomik krizin derin etkileri olduğunu da kaydeden Kanat Saudabayev , " Hemen harekete geçmezsek yeni bir kriz dalgası daha gelebilir . Biz AİGK ' nın en öndeki Avrasya teşkilatlarından biri olduğuna inanıyoruz . Bölgedeki bütün ülkeleri kapsamalı . " dedi .

Kazakistan ' ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ( AGİT ) ve AİGK bünyesinde yaptığı çalışmalardan bahseden Saudabayev , ardından şu önerilerde bulundu : " Ortak güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak ortak bir platformun gerekli olduğunu öneriyoruz . Güvenlik konularını ele almak ve görüşmek daimi bir platform kurulabilir . Yaklaşımlarımızı birbirimize uyarlamamız lazım . Hassas güvenlik konuları var . Lütfen diyalog ve işbirliği konusundaki çabalarınızı artırın . Kazakistan atılacak adımları büyük bir samimiyetle desteklememektedir . "

Kazakistan Dışişleri Bakanı Saudabayev , ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ' in gönderdiği mesajı okudu . Nazarbayev , toplantıya gönderdiği mesajına katılımcılara selamlarını ileterek başladı . Mesajında 10 yıl önce İstanbul ' un AGİT Devlet Başkanları ' nı hatırlatan Nazarbayev , bu toplantıda Avrasya ' nın değişen çevresini tartıştıklarını ifade etti .

Nazarbayev mesajında " Bizler giderek büyüyen Asya trendlerinin dünya politikasında etkisinin arttığını hissetmekteyiz . Bu bize çabalarımızı artırma gerekliliğini ve uzun vadeli işbirliğini aralıksız devam etmesi gerektiğini anımsatıyor . " ifadelerini kullandı .

AİGK ' nın kendi alanında tek olduğunu belirten Kazakistan Cumhurbaşkanı ayrıca Asya kıtasındaki işbirliği ve güvenlik konularını ele alacak en yakın ev tek teşkilat olduğuna dikkat çekti . Nazarbayev , " AİGK ' nın inisiyatifini yürekten destekliyoruz . Ne kadar esnek bir alanda çalıştığını görüyoruz . Mükemmel işler başarılıyor . " diye kaydetti .

Mesajında AGİT ve AİGK arasında işbirliğinin de büyük bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Nursultan Nazarbayev , " Avrupa güvenliği Avrupa çerçevesinin dışına çıkmıştır . Afganistan ' a odaklanmayı makul görmekteyiz . Afgan meselesini uluslararası güvenliğin prizmasından bakarak görüyoruz . " ifadelerini kullandı .

DAVUTOĞLU : DEMOKRATİK VE GÜVENLİ BİR AFGANİSTAN İSTİYORUZ

Kazakistan Dışişleri Bakanı ' nın konuşmasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu söz aldı . Katılımcılara " İstanbul ' a hoş geldiniz demek büyük bir mutluluk . Burası Avrupa ve Asya ' nın birleştiği yer . " dedi . Anadolu ' nun eskiden küçük Asya olarak anıldığını belirten Davutoğlu , " Anadolu diyalog ve etkileşimden , değişik kültür ve inançların birleşimden oluşmuştur . " ifadelerini kullandı .

Dünyanın Soğuk Savaş ' tan sonra yeni sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten Davutoğlu , " Artık öyle bir durumdayız ki ; küreselleşmenin giderek artan etkisindeyiz , siyasi ve ekonomik krizlerle karşılaşıyoruz . Eskiden ülkeler tek başlarına yaşardı , şimdi sorunlarla hep beraber karşılaşıyoruz . " dedi .

Küresel sorunların herkesi etkilediğine dikkat çeken Davutoğlu , bu durumunda da " uluslararası barışa ve güvenliğe çok olumsuz etki yaptığını " dile getirdi . Dışişleri Bakanı " Biz de ortak bir yanıt vermek durumundayız . AİGK ve AGİT birlikte hareket ederek sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olabilirler . " önerisinde bulundu . Davutoğlu , terör ve her türlü kaçakçılığın ve uluslar arası tehditlerin barış ve istikrara karşı en önemli tehditler olduğunu kaydetti .

Kafkasya , Irak ve Ortadoğu ve Afganistan ' ın başlıca sorunlar olduğunu ifade eden Ahmet Davutoğlu , " Büyük sorumluluklarımız var . Bunlarla başa çıkmak için çaba göstermeliyiz . Barış oluşturmak bizim için büyük sorumluluk . " dedi .

AİGK ülkelerinin gündeminde de devamlı güvenlik olması gerektiğini ifade eden Davutoğlu , ardından Afganistan konusuna değindi ve " Demokratik ve güvenli bir Afganistan istiyoruz " vurgusu yaptı . Türkiye ' nin Afganistan ' a hep yardımcı olduğunu ve yardımlarına devam edeceğini kaydeden Davutoğlu , " İşbirliği ve güvenlik konusunda daha çok yardımcı olmak istiyoruz . Böylece bir sinerji yaratarak bölgesel işbirliğini çok daha geniş bir coğrafyaya yaymak gerekecek . " dedi .

" İSRAİL , DEVLET SORUMLULUĞU İLE TERÖR ARASINDAKİ ÇİZGİTİ BULANIKLAŞTIRMIŞTIR "

Gazze ' ye giden yardım gemilerine saldıran İsrail ' r yine sert sözlerle yüklenen Davutoğlu , " Herkesin aynı seviyede güvenlik hakkı vardır ve bu yüzden terörle mücadele masum sivilleri kurban etmemelidir . Ancak ; üye ülkelerden birinin barbarca davranışı , devlet sorumluluğu ile terör arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmıştır . İsrail ' in , bir diğer üye ülkeye karşı uzun zamandan beri işlediği suçlar , 30 farklı ülkeden sivillerin bulunduğu ve Gazze ' ye yardım götüren sivil bir girişime gerçekleştirdiği saldırı ile doruğa çıkmıştır . " ifadelerini kullandı .

Gazze halkının yetersiz gıda , elektrik , su ve daimi fakirlikle esir olduğuna dikkat çeken Davutoğlu , " Uluslararası kamuoyuna daha eşit , barışçıl bir dünya için çabalarını artırmaya yönelik yapılacak çağrılar , insan trajedilerinin sona ermesine yardımcı olacaktır . " dedi .

" TERÖR SORUNU SADECE SİLAHLI GÜÇLE ÇÖZÜLEMEZ "

Davutoğlu , karşılaşılan tehditler konusunda " terörle , ırkçılıkla , organize suç , para aklama , insan , uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı mücadele " edilmesi gerektiğini vurguladı .

Siyasi alanda alınan önlemlerin başka alanlara da sıçramış olduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu , " Hem siyasi hem askeri boyutlara önem vererek , ekonomik ve insan faktörünü göz önünde bulundurarak çaba göstereceğiz . " dedi .

Dışişleri Bakanı ardından " Terör hepimizin ortak düşmanıdır . Terör sadece silahlı güçle çözülemez . " vurgusu yaptı . Fakirlik , cehalet , güçsüzlük , eşitsizlik konularını dikkate alarak güvenliğin sağlanması gerektiğini işaret eden Davutoğlu , " Herkesin eşit miktarda güvenliğe ihtiyacı var . Terörle mücadele ederken masum sivilleri de düşünmeliyiz . Bir ülkenin terörle mücadelesi başka ülkenin güvenliğini tehdit etmemelidir . " dedi .

Ardından İsrail ' in Gazze ' ye yönelik uygulamalarına dikkat çeken Bakan Davutoğlu , " Gazze ' ye yasadışı kuşatma devam ediyor . Halk çok büyük sorunlarla yaşıyor . Uluslar arası toplumun daha eşitlikçi bir dünyaya katkıda bulunması gerekiyor . " dedi .

" İRAN ' IN GELECEĞE DÖNÜK BARIŞÇIL ÇÖZÜMLERE KATKI VERMESİNİ BEKLİYORUZ "

Türkiye ' nin İran ile diğer ülkeler arasında yaşanan nükleer kriz konusunda da devreye girdiğini ifade eden Davutoğlu , Brezilya ' nın da katkısıyla nükleer takas anlaşması imzalandığını hatırlattı

Davutoğlu , " Şu anda bölgede son derece hareketli bir ortam var : burası her zaman çatışmaların gölgesinde kaldı . Artık cesaretle diyaloga başlamalıyız . Diplomasi ile ileriye gidebilecek adımları atmamız gerekiyor . " dedi . Dışişleri Bakanı " İran ' la anlaşma imzaladık . Barışçı bir çözüm bulmayı düşünüyoruz . İran ' ın da geleceğe dönük barışçıl çözümlere katkı vermesini bekliyoruz . " ifadelerini kullandı .

Devam eden finans krizinin uluslararası istikrarı tehdit etmekte olduğuna da dikkat çeken Dışişleri Bakanı Davutoğlu , gıda krizi , iklim değişikliği ve çevre sorunlarının da ele alınması gerektiğini vurguladı . Davutoğlu , " Dünyaya geriye dönüşü olmayan zararlar veriyoruz . " uyarısında bulundu .

ULUSLARARASI BARIŞ VE İSTİKRARA KATKIDA BULUNACAK OLANLAR KÜLTÜRLERARASI ÇATIŞMADAN KAÇINMALIDIR

Ardından medeniyetler arası diyalog ve etkileşimin önemine değinen Bakan Davutoğlu , Medeniyetler İttifakı projesi ile atılan adımları örnek verdi . Davutoğlu , " uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunacak olanlar kültürlerarası çatışmadan kaçınmalıdır . Din ve kültürlere karşı anlayışsızlık ülkelere büyük zarar vermiştir . Medeniyetler ittifakı barış ve huzur için önemli bir araçtır . " dedi .

Birleşmiş Milletler ' in bu yılı " kültürlerin yakınlaşması yılı " olarak kabul ettiğini anımsatan Davutoğlu , " Hedefimiz kültürel farklılıkları kutlamak ve yakınlaşmayı sağlamaktır . AİGK ve AGİT arasındaki işbirliği çerçevesinde biz bugün tüm dünyanın karşılaştığı sorunları bir arada el alacağız . " diyerek konuşmasını sonlandırdı .