Kefir: Faydası saymakla bitmiyor
Kefir, sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır
Kefir Kafkasya ' da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sü ; tü ; n mayalandırılmasıyla elde edilen bir sü ; t ü ; rü ; nü ; dü ; r . Son yıllarda Avrupa ve Amerika ' da yapılmaya başlanmış ve ü ; lkemizde de Ziraat Fakü ; ltelerinin Teknolojisi bö ; lü ; mlerinde ü ; retilmekte olup , sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır .
Kefir Nedir?
Kefir , Kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik Asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geç ; mişi olan bir sü ; t iç ; eceğidir . Kefir ç ; ok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir . Boyutları 0 , 5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada Buğday tanesi bü ; yü ; klü ; ğü ; nde beyaz , beyaz-sarı arasında renklerde kü ; ç ; ü ; k karnabahar veya patlamış mısır gö ; rü ; nü ; mü ; ndedir .
İnsanlar kendi hü ; crelerinin 10 katı sayıdaki ( 100 trilyon ) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sü ; rdü ; rmektedir . Faydalı bağırsak mikropları ( probiyotikler ) ç ; eşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli Maddelerin kana geç ; mesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar . Bağırsaktaki Sağlıklı mikrop dengesinin , zararlı mikroplar lehine değişmesi , yani bağırsaktaki mü ; kemmel dengenin bozulması ç ; ok sayıda ivegen ve mü ; zmin hastalığa yol aç ; ar .
Son yıllarda rafine gıdaların tü ; ketimindeki artışa paralel olarak , turşu , kefir , boza , ç ; eşitli salamuralar gibi geleneksel Fermantasyon gıdalarının az tü ; ketilmesi , sü ; t ve yoğurt gibi fazla tü ; ketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastö ; rize edilmesi ya da Antibiyotik katılması vü ; cudumuzun mü ; kemmel probiyotik dengesini alt ü ; st etmiştir .
Probiyotik &ndash ; Prebiyotik
* Kefir Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yö ; nde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir .
* Kefir Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların ç ; oğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yö ; nde etkileyen maddelere ( besinsel lifler gibi ) prebiyotik denir
* Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları ( bakteriler ve mantarlar )
* Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon ( 1 , 5 kg ) faydalı bakteri ve mantar bulunur . Bu rakam insan hü ; cre sayısının 10 katı kadardır .
* Sayıları 400 ' ü ; n ü ; zerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar .
* Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 bü ; yü ; klü ; ğü ; nde bir yü ; zey oluşturan bağırsak sü ; mü ; ksü ; zarını koruyucu bir tabaka şeklinde dö ; şer .
Probiyotiklerin gö ; revleri
* Bağışıklık sistemini gü ; ç ; lendirmek .
* Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak .
* vitaminlerin ( K vitamini , biyotin , B12 , niasin vb ) sentezini yapmak .
* Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geç ; irgenliğini azaltmak .
* Zararlı maddelerin ( toksinler ) kan dolaşımına geç ; mesini engellemek .
* Besin alerjilerini ve ekzemayı ö ; nlemek .
* Kronik enflamatuvar ( iltihabi ) hastalıkların oluşumunu engellemek .
* Kanseri ö ; nlemek .
* Yaşlanmayı yavaşlatmak .
* Depresyonu hafifletmek .
* Otizm bulgularını hafifletmek .
* İshali ö ; nlemek ve tedavi etmek .
* İdrar yolu iltihaplarını ö ; nlemek .
* Kabızlığı tedavi etmek .
* Bö ; brek taşlarının ( okzalat ) oluşumunu azaltmak .
Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapılışında kullanılan sü ; t kaynatılır ve metal olmayan ( tercihan cam ) bir kap iç ; inde ılıtılır ( sü ; t temiz ise kaynatılmayabilir ) .
Ü ; zerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 ç ; orba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve sü ; t iyice karıştırılır .
Kabın kapağı kapatılır ve sü ; t 20-25 C ' de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır . Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakınına getirilir . Ç ; evre ısısı dü ; şü ; k ise kabın etrafı bezle sarılır . Kabın 20-30° ; C ' lerde olması sağlanır . Kap iç ; indeki sü ; t normal olarak 18-24 Saat sonra pıhtılaşır . Maya miktarı dü ; şü ; k ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir . Mayalanmış sü ; t madeni olmayan bir tel sü ; zgeç ; ten ya da tü ; lbentten sü ; zü ; lü ; r . Sü ; zgeç ; ü ; zerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanılır . Kefir mayası ( taneleri ) hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir Cam kavanoz iç ; inde buzdolabında saklanır . Bazıları kefir tanelerini saklamadan ö ; nce yıkarlar . Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar gö ; rmemesi iç ; in klorsuz Su kullanın . Saklanmak istendiği zaman daneleri ö ; rtecek kadar bardağa su koymak gerekir .
Kefir Nerden Gelmiştir?
Kefirin anavatanı Kafkaslardır . İlk kez Batı Asya ' da Tü ; rkler tarafından yapılan ve gü ; nü ; mü ; zde pek ç ; ok ü ; lkeye yayılan fermente bir sü ; t ü ; rü ; nü ; dü ; r . Kafkasyalılar Kefiri su yerine iç ; mekte ve genç ; lik iksiri olarak kullanmaktadırlar . Kafkaslardan dü ; nyanın her tarafına yayılan Tü ; rkler bu iç ; eceklerini beraberinde dü ; nyanın her tarafına gö ; tü ; rmü ; şler ve yaymışlardır . Şu anda bilimsel araştırma yapan fakü ; lteler başta olmak ü ; zere kuruluşlar Kefirin faydaları ü ; zerinde ciddi ç ; alışmalar yapmakta ve ö ; nemli sonuç ; lara ulaşmaktadırlar .
Kefir nelere iyi gelir?
Kullanımı ( iç ; imi ) ve hazmı ç ; ok kolay olan kefir hü ; cre yenileme ö ; zelliğine sahiptir . Mucize iç ; ecek kefir ö ; zellikle bağırsaklardaki maddelerin kü ; reselleşmesini ö ; nlediğinden ö ; mü ; r uzatıcı olduğuna inanılır . Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden ç ; ocuklarına su gibi iç ; irirler . Kafkasya ' da yü ; zyıldan fazla yaşamak ç ; ok sıra dışı bir durum değildir .
Protein , yağ , laktoz ve Mineraller bakımından hayli zengin ilaç ; tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kö ; tü ; kollestrolü ; azaltır , tansiyonu dü ; şü ; rü ; r , idrarı sulandırır , vü ; cuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor , bağırsak hareketlerini hızlandırıyor , bulaşıcı , sarılık , eklem hastalıkları , ishal , kabız , kan kaybı , idrar torbası hastalıları , doğum sorunları , şeker dü ; şü ; rü ; yor ve en ö ; nemlisi kanseri geciktiriyor .
Hazmının kolay , proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve ç ; ocuklar iç ; in ö ; nemli bir besindir . Hatta 20-30 gü ; nlü ; k ç ; ocuklara bile Gü ; nde bir iki kaşık iç ; irilmesi ö ; nerilmektedir . doktorlar , hastalarına ilaç ; ların yanında birde kefir iç ; melerini tembihliyor .
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gü ; cü ; arttırdığı da bildirilmiştir . Hü ; cre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir .
Ankara Ü ; niversitesi Ziraat Fakü ; ltesi Sü ; t Teknolojisi Bö ; lü ; m Başkanı Prof . Dr . Emel SEZGİN , Japonya ' da fareler ü ; zerinde yapılan bir araştırmaya gö ; re kefirin iç ; inde yer alan maddelerin kanseri %53 , 6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri ö ; nleyici ilaç ; larla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya ç ; ıkarttığını belirtmiştir
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara , iştahsızlık ve uykusuzluk iç ; inde yararlı olmaktadır . Ü ; lser yü ; ksek tansiyon , bronşit , Astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır .
Kefiri kimler kullanır?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir . Yan etkisi yoktur . Ç ; ocuklara bile rahatlıkla verilebilir .
Kefiri Kanser Hastaları Tercih Ediyor?
Kefir , vü ; cut direncini arttırıyor , sindirim sistemine yararlı oluyor . Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor . İlaç ; değil ama , kanser hastası olanlar , bu ö ; zellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor . Yapılan ç ; alışmalar , kefirin , iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini gö ; stermiştir .
Kefir Tanesi
Kefir Tanesi ; fındık yada buğday bü ; yü ; klü ; ğü ; nde , renkleri beyaz , beyaz-sarı arasında kü ; ç ; ü ; k karnabahar veya patlamış mısır gö ; rü ; nü ; mü ; ndedir . Boyutları 0 , 5-3 cm arasında değişir . Taneler sü ; tü ; fermente edici rol oynar , en ö ; nemli ö ; zelliği fermantasyon sonunda sü ; zü ; lerek tekrar kullanılabilmesidir . Kefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar . Ç ; ok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir . Değişik araştırmacılar , değişik bö ; lgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda , oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir . Tanede genel olarak laktik asit bakterileri , laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur . Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır . Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kü ; ltü ; rler ü ; retilmiştir . Avrupa ü ; lkelerinde ve A . B . D . de genellikle saf kü ; ltü ; rlerden kefir ü ; retilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugü ; ne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi ü ; retmek mü ; mkü ; n olmamıştır .
Kefirin Besin Değerleri
Kefir , vü ; cudun temel fonksiyonlarında ve ç ; eşitli faaliyetlerinde kullanılan Mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir . Kefirde bulunan Proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vü ; cut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır . Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino Asitlerden bir tanesi olan triptofanın , Mineral maddelerden kalsiyum ve Magnezyumun sinir sistemi ü ; zerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir .
Vü ; cudumuzda en ç ; ok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor , hü ; cre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması iç ; in karbonhidratların , yağların ve Proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır . Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir . B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek bö ; brek , karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir .
Kefir neye benzer?
Kefir yoğurda ya da ayrana benzer . Zaten benzer şekilde mayalanır . Bekletildikç ; e tadı ekşir ve ç ; ok az olan Alkol oranı artar .
Kefirin zararı var mı?
Kefirin bilinen bir zararı yoktur . Ç ; ok nadir olarak bazı kişiler yeni başladıklarında fazla kefir iç ; meye tahammü ; l edemezler . Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır . Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geç ; tiği dokularda bir takım rahatsızlıklar oluşabilir . Kısa bir sü ; re sonra , toksinler vü ; cut dışına ç ; ıkacak ve kişi kendini ç ; ok iyi hissedecektir ( iyileşme krizi ) .
Kefir tanelerini nereden temin edebilirim?
Kefir tanelerini , Ege Ziraat fakü ; ltesi gibi bazı fakü ; ltelerden , aktarlardan ya da tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz .
Bazı firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır .
Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması iç ; in mü ; mkü ; nse kendiniz yapın .
Kefir taneleri neye benzer?
Kefir taneleri karnabahar gö ; rü ; nü ; mü ; nde fakat lastik kıvamındadır . Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zar vardır . Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları bu zarın iç ; inde yaşarlar
Kefir taneleri ç ; ok bü ; yü ; mü ; şse kesilmeli mi?
Kefir taneleriniz bü ; yü ; k ise bunu kesmeyin , aksi halde kefiran metalden zarar gö ; rebilir . En iyisi hafifç ; e elinizle sıkmadan ayırmaktır .
Kefir taneleri sonsuza kadar yaşayabilir mi?
Kuru kefir taneleri birkaç ; mayalamadan sonra yok olabilir . Ama ıslak maya eğer iyi bakılırsa sonsuza kadar sağlıklı kalır ( şimdiye kadar nasıl geldi! ) Kefir tanelerini sıkmayın , metal değdirmeyin , temiz tutun . Uzun sü ; re kullanmayacaksanız soğuk bir yerde ( tercihan buzdolabında ) tutun . Daha uzun sü ; re saklamak istiyenler derin dondurucuya koyabilirler .
Kefir tanelerini daha ç ; abuk nasıl bü ; yü ; tebilirim?
Mayanın miktarı ne kadar fazla ve mayalama sü ; resi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar bü ; yü ; k olur . Fakat belli bir noktadan sonra ü ; reme yavaşlar . Tane ve su ayrılırsa tekrar ekilirse taneler daha ç ; abuk bü ; yü ; r .
Kefirin tam olarak mayalandığını nasıl anlarım?
Bu genellikle oda sıcaklığında 24 saat iç ; inde gerç ; ekleşir . Kefir tanelerine kü ; rdan sokun . Ayakta duruyorsa kefir mayalanmıştır . Mayaladığınız kefirde taneler ile peyniraltı Suyu arasındaki sınır keskinleşmişse kefir olmuştur .
Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak iç ; in ne yapayım?
Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız mayalanma sü ; resini 48 Saate kadar uzatın . Kefir ekşidikç ; e faydası artar . Ayrıca alkol miktarı da artar . Tatlı kefir istiyorsanız mayalanma sü ; resin 24 Saatten fazla uzatmayın ve kefiri buzdolabında saklayın . Kefirinizin daha katı olmasın istiyorsanız ayırdığınız kefir ayranını birkaç ; saat buzdolabında tutun .
Kefir yapmayı bir sü ; re ertelemek istiyorsam ne yapayım?
Eğer bir sü ; re kefir yapmayacaksanız , mayayı buzdolabının rafına koyun . Bö ; ylece kefirin ü ; remesi yavaşlayacaktır . Birkaç ; Gü ; n bu şekilde fazla değişmeden durabilir . Eğer daha uzun sü ; re tutmak istiyorsanız , kefir tanelerini ö ; rtecek kadar kaba sü ; t koyun ve kabı dondurucuya koyun . Bö ; ylelikle birkaç ; hafta sü ; re ile kefir aşırı bir ü ; reme gö ; stermez .
Kefir iç ; in hangi sü ; tü ; kullanayım?
En tercih edileni Eski ve Orta Asya Tü ; rklerinin yaptığı gibi ç ; iğ keç ; i sü ; tü ; dü ; r . Diğer hayvanların sü ; tü ; de olabilir . Yemlenen değil otlayan hayvanların sü ; tü ; nü ; tercih edin . Market sü ; tleri iyi bir tercih değildir . Bunlar iç ; inden gü ; nlü ; k şişe sü ; tlerini tercih edin . Kutu sü ; tlerini tercih etmeyin ( zaten bazıları da mayalanmıyor ) .
Ne kadar kefir tü ; ketmeliyim?
Ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar . Ö ; nce bir ç ; ay bardağı iç ; in sonra miktar gittikç ; e arttırın . Genellikle 250-1000 mL kadar tü ; ketilmektedir . Mü ; zmin hastalığı olan kişilerin en az bir Litre kadar kullanması tavsiye edilmektedir .
Sıcak yemeklere kefir konulur mu?
Kefir Sıcak yemeklerin ü ; zerine eklenebilir ve hatta pişirilebilir de . Kefirden maksimal etkiyi sağlayabilmek istiyorsanız ısıya maruz bırakmayın . Ç ; ü ; nkü ; bu iç ; indeki faydalı mikropları ö ; ldü ; recektir .
Sü ; t dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?
Evet yapılabilir . Fakat verilen sıvının iç ; inde kefir mikroplarının hayatiyetini sü ; rdü ; rebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır . Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan Kefire su kefiri denmektedir . Bu kefirlerin mayalanması genellikle daha uzun sü ; rmektedir .
Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir?
Her ikisi de sü ; tü ; n fermantasyonu sonucu elde edilir . Gö ; rü ; nü ; ş olarak birbirlerine ç ; ok benzerler Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin ü ; remesini artarır . Kefir probiyotiktir . Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır .
Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur ( market yoğurdu ise onlarda yok ) . Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus , Leuconostoc , asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefirTorula kefir gibi mantarlar bulunur . Sonuç ; olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız iç ; in ç ; ok iyidir kefir ise ondan da iyidir . Kefir tü ; mö ; r oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır .
Kefir ve vitaminler
Kefir iç ; indeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin ( K vit , B1 vitamini , pan-totenik asit , niasin , folik asit B12 , ve biyotin ) sentezi yapar-lar . Kefir mikroorganizmalarının ü ; rettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır .
Kefirin Faydaları
* Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır ,
* Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir ,
* Stres azaltır , sakinleştirir ve kolesterolü ; dü ; şü ; rü ; r ,
* Sinir sistemini gü ; ç ; lendirir ,
* Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır ,
* Damar sertliğini ve kas kasılmalarını ö ; nler ,
* Yü ; ksek tansiyonu dü ; zenler ve dengeler ,
* Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler ,
* Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir ,
* Cildi gü ; zelleştirir ve parlaklık verir ,
* Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir ,
* Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar ,
* İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder ,
* Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir ,
* Safra kesesi ve bö ; brek hastalıklarına iyi gelir ,
* Sindirim sistemini mü ; kemmel şekilde dü ; zenler ,
* Sağlıklı diyet iç ; in ö ; nemlidir , kilo almayı ö ; nler .
* Bebeklikten ergenliğe kadar ; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişimini olumlu etkiler .
* Vü ; cudun gelişmesi iç ; in gerekli olan vitamin , mineral ve protein desteğini sağlar .
* Bağışıklık sistemini gü ; ç ; lendirdiği iç ; in mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır .
* Aşırı ç ; ikolata , şeker ve sakız tü ; keten ç ; ocukların sağlık risklerini azaltır .
* Diş ç ; ü ; rü ; klerini ö ; nler .
* Şekerin ö ; zü ; mlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dö ; nü ; ştü ; rü ; r .
* İştah aç ; ar ve beslenmeye gü ; ç ; lü ; destek oluşturur .
* Asabi hastalıklarda rahatlatıcı gö ; revi gö ; rü ; r .
* İshale ve kabızlığa karşı etkindir .
* Kansızlığı ö ; nler ve kan bozukluğunu giderir . Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar .
* Gö ; rme yeteneğini gü ; ç ; lendirir .
* Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar .
* Zekâ ; gelişimine ö ; nemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar .
* Astım ve Alerjiye karşı direnç ; oluşturur .
* Ç ; ocukların bü ; yü ; mesinde doğal koruma ve gü ; venli beslenme sağlayan nefis bir sü ; t iç ; eceğidir .
* Bü ; yü ; meye gü ; ç ; lü ; destek sağlar .
* Boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur .
* Ergenlik dö ; nemine Pozitif etkinlik katar .
* Hormon dengesinin kuruluşuna yardımcı olur .
* İhtiyaç ; duyulan enerji iç ; in mü ; kemmel destek verir .
* Zihinsel ve fiziksel gelişime benzersiz katkı sağlar .
* Beyin hü ; crelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır .
* Aşırı şişmanlamaya veya zayıflamaya karşı frenleyici gö ; rev ü ; stlenir .
* Sindirim sistemini inşa eder ve tam beslenme sağlar .
* Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder .
* Bağırsak florasını inşa eder .
* Bö ; brek fonksiyonlarını dü ; zenler .
* Vitamin ve mineraller arasında işbirlikç ; i yapısıyla simbiotik ç ; imento gö ; revi gö ; rü ; r .
* Cilt gü ; zelliğine ve parlaklığına olumlu etkiler yapar .
* Ciltteki yağlanmayı ve kepeklenmeyi ö ; nler . Saç ; ları kuvvetlendirir .
* İç ; ve dış kanamalarda kanamaları durdurmaya yardımcı olur .
* Yanıkların hızlı iyileşmesini sağlar .
* Dokuları tamir eder .
* Vü ; cudun Sıvı dengesini optimum seviyede tutar .
* DNA sentezini ve yenilenmesini olumlu etkiler .
* Hü ; crelerin Oksijen almasında etkili gö ; rev ü ; stlenir .
* Genç ; lik dö ; neminin etkin , enerjik ve aktif bir dö ; nem olmasında unutulmaz bir partnerdir .
* Genç ; lik ve dinç ; lik duygusunun sü ; rekliliğini sağlar .
* Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır .
* Cinsel fonksiyonların devamlılığında aktiflik kazandırır .
* Vü ; cudun bü ; tü ; n organlarının uyumlu ve senkronize ç ; alışmasını dü ; zenler .
* Kanı temizler , klosterolü ; dengeler ve yü ; ksek tansiyonu dü ; şü ; rü ; r .
* Damar sertliğini ve kalp krizi riskini ö ; nler .
* Uykusuzluğu giderir . Spor yapanlar iç ; in enerji deposudur .
* Ferahlatıcı hoş kukusu ve benzersiz tadıyla rahatlık verir , dinlendirir ve gevşetir .
* Yemeklerde keyfinize keyif katar .
* Hazmı kolaylaştırır .
* Diyet yapanlar iç ; in en ideal iç ; ecektir .
* Kilo aldırmaz ve beslenme sentezi oluşturur .
* Kemoterapi tedavisi sü ; rerken vü ; cudun gü ; ç ; lü ; kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar .
* Kas kasılmalarını ve krampları ö ; nler .
* Selü ; litlere karşı etkindir .
* Yağ dokularını ç ; ö ; zü ; mleyici fonksiyon iç ; erir .
* Sindirim sistemindeki trafiği dü ; zenler .
* Birç ; ok hastalığın oluşumunu ilk başlangıç ; tan itibaren hemen ö ; nler .
* Başta ü ; reme hormonları ö ; strojen , progesteron , testesteron olmak ü ; zere kortizon , ensü ; lin , trioid , serotonin ve adrenal hormonları ü ; zerine olumlu etkiler yapar .
* Mide asitleri ile salgıların dü ; zenli ve verimli ü ; retilmesine katkıda bulunur .
* Alkol alanlar aç ; ısından kaybolan vitaminlerin geri alımında tam bir takviye sağlar .
* Zehirlenmelere karşı kanı temizler .
* Vü ; cuda giren siyanü ; rü ; etkisizleştirir .
* Saç ; dö ; kü ; lmesini azaltır .
* Doğum kontrol hapı ve idrar sö ; ktü ; rü ; cü ; ilaç ; alanlara yardımcı olur .
* Antibiyotik ilaç ; lar vü ; cuttaki tü ; m vitaminleri ve bakterileri ö ; ldü ; rdü ; ğü ; nden ; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik gö ; revi ü ; stlenir .
* Sinir sistemini sü ; rekli reorganize ettiğinden ç ; elik gibi gü ; ç ; lü ; yapı oluşturarak sakinlik ve rahatlık verir .
* Antioksidan ö ; zellikleri ile hü ; cre yenilenmesine katkı sağlar .
* Menopoz dö ; nemindeki riskleri azaltır .
* Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır .
* Damar sertliğini engeller .
* Uzun ve sağlıklı bir ö ; mü ; r trendine yö ; nelik metabolizmanın mimarıdır . Kemiklerin ve kasların gü ; ç ; lü ; kalmasına destek sağlar .
* Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç ; oluşturur .
* Prostat ve Bağırsak Kanseri başta olmak ü ; zere birç ; ok kanseri ö ; nleyici etkisi olduğu bilinmektedir .
* Adale kasılmaları ile felce karşı etkindir .
* Ellerdeki titremeler ile bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını ö ; nler .
* Kronik gü ; ç ; sü ; zlü ; ğe karşı kuvveti arttırır .
* Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklardaki uyuşma ile karıncalanmaları azaltır .
* Gö ; rme zayıflığını ve katarakt oluşumunu engeller .
* Serbest radikallerin , ağır metallerin ve zehirli Gazların vü ; cuttaki olumsuz etkilerini azaltır .
* Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler yapar .
* Genç ; yaşlanmayı sistemize eder .
* Mutlu bir yaşlılık dö ; nemi iç ; in vazgeç ; ilmez doğal bir dosttur .
Kefir Nedir?
Kefir , Kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik Asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geç ; mişi olan bir sü ; t iç ; eceğidir . Kefir ç ; ok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir . Boyutları 0 , 5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada Buğday tanesi bü ; yü ; klü ; ğü ; nde beyaz , beyaz-sarı arasında renklerde kü ; ç ; ü ; k karnabahar veya patlamış mısır gö ; rü ; nü ; mü ; ndedir .
İnsanlar kendi hü ; crelerinin 10 katı sayıdaki ( 100 trilyon ) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sü ; rdü ; rmektedir . Faydalı bağırsak mikropları ( probiyotikler ) ç ; eşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli Maddelerin kana geç ; mesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar . Bağırsaktaki Sağlıklı mikrop dengesinin , zararlı mikroplar lehine değişmesi , yani bağırsaktaki mü ; kemmel dengenin bozulması ç ; ok sayıda ivegen ve mü ; zmin hastalığa yol aç ; ar .
Son yıllarda rafine gıdaların tü ; ketimindeki artışa paralel olarak , turşu , kefir , boza , ç ; eşitli salamuralar gibi geleneksel Fermantasyon gıdalarının az tü ; ketilmesi , sü ; t ve yoğurt gibi fazla tü ; ketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastö ; rize edilmesi ya da Antibiyotik katılması vü ; cudumuzun mü ; kemmel probiyotik dengesini alt ü ; st etmiştir .
Probiyotik &ndash ; Prebiyotik
* Kefir Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yö ; nde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir .
* Kefir Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların ç ; oğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yö ; nde etkileyen maddelere ( besinsel lifler gibi ) prebiyotik denir
* Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları ( bakteriler ve mantarlar )
* Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon ( 1 , 5 kg ) faydalı bakteri ve mantar bulunur . Bu rakam insan hü ; cre sayısının 10 katı kadardır .
* Sayıları 400 ' ü ; n ü ; zerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar .
* Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 bü ; yü ; klü ; ğü ; nde bir yü ; zey oluşturan bağırsak sü ; mü ; ksü ; zarını koruyucu bir tabaka şeklinde dö ; şer .
Probiyotiklerin gö ; revleri
* Bağışıklık sistemini gü ; ç ; lendirmek .
* Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak .
* vitaminlerin ( K vitamini , biyotin , B12 , niasin vb ) sentezini yapmak .
* Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geç ; irgenliğini azaltmak .
* Zararlı maddelerin ( toksinler ) kan dolaşımına geç ; mesini engellemek .
* Besin alerjilerini ve ekzemayı ö ; nlemek .
* Kronik enflamatuvar ( iltihabi ) hastalıkların oluşumunu engellemek .
* Kanseri ö ; nlemek .
* Yaşlanmayı yavaşlatmak .
* Depresyonu hafifletmek .
* Otizm bulgularını hafifletmek .
* İshali ö ; nlemek ve tedavi etmek .
* İdrar yolu iltihaplarını ö ; nlemek .
* Kabızlığı tedavi etmek .
* Bö ; brek taşlarının ( okzalat ) oluşumunu azaltmak .
Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapılışında kullanılan sü ; t kaynatılır ve metal olmayan ( tercihan cam ) bir kap iç ; inde ılıtılır ( sü ; t temiz ise kaynatılmayabilir ) .
Ü ; zerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 ç ; orba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve sü ; t iyice karıştırılır .
Kabın kapağı kapatılır ve sü ; t 20-25 C ' de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır . Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakınına getirilir . Ç ; evre ısısı dü ; şü ; k ise kabın etrafı bezle sarılır . Kabın 20-30° ; C ' lerde olması sağlanır . Kap iç ; indeki sü ; t normal olarak 18-24 Saat sonra pıhtılaşır . Maya miktarı dü ; şü ; k ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir . Mayalanmış sü ; t madeni olmayan bir tel sü ; zgeç ; ten ya da tü ; lbentten sü ; zü ; lü ; r . Sü ; zgeç ; ü ; zerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanılır . Kefir mayası ( taneleri ) hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir Cam kavanoz iç ; inde buzdolabında saklanır . Bazıları kefir tanelerini saklamadan ö ; nce yıkarlar . Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar gö ; rmemesi iç ; in klorsuz Su kullanın . Saklanmak istendiği zaman daneleri ö ; rtecek kadar bardağa su koymak gerekir .
Kefir Nerden Gelmiştir?
Kefirin anavatanı Kafkaslardır . İlk kez Batı Asya ' da Tü ; rkler tarafından yapılan ve gü ; nü ; mü ; zde pek ç ; ok ü ; lkeye yayılan fermente bir sü ; t ü ; rü ; nü ; dü ; r . Kafkasyalılar Kefiri su yerine iç ; mekte ve genç ; lik iksiri olarak kullanmaktadırlar . Kafkaslardan dü ; nyanın her tarafına yayılan Tü ; rkler bu iç ; eceklerini beraberinde dü ; nyanın her tarafına gö ; tü ; rmü ; şler ve yaymışlardır . Şu anda bilimsel araştırma yapan fakü ; lteler başta olmak ü ; zere kuruluşlar Kefirin faydaları ü ; zerinde ciddi ç ; alışmalar yapmakta ve ö ; nemli sonuç ; lara ulaşmaktadırlar .
Kefir nelere iyi gelir?
Kullanımı ( iç ; imi ) ve hazmı ç ; ok kolay olan kefir hü ; cre yenileme ö ; zelliğine sahiptir . Mucize iç ; ecek kefir ö ; zellikle bağırsaklardaki maddelerin kü ; reselleşmesini ö ; nlediğinden ö ; mü ; r uzatıcı olduğuna inanılır . Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden ç ; ocuklarına su gibi iç ; irirler . Kafkasya ' da yü ; zyıldan fazla yaşamak ç ; ok sıra dışı bir durum değildir .
Protein , yağ , laktoz ve Mineraller bakımından hayli zengin ilaç ; tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kö ; tü ; kollestrolü ; azaltır , tansiyonu dü ; şü ; rü ; r , idrarı sulandırır , vü ; cuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor , bağırsak hareketlerini hızlandırıyor , bulaşıcı , sarılık , eklem hastalıkları , ishal , kabız , kan kaybı , idrar torbası hastalıları , doğum sorunları , şeker dü ; şü ; rü ; yor ve en ö ; nemlisi kanseri geciktiriyor .
Hazmının kolay , proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve ç ; ocuklar iç ; in ö ; nemli bir besindir . Hatta 20-30 gü ; nlü ; k ç ; ocuklara bile Gü ; nde bir iki kaşık iç ; irilmesi ö ; nerilmektedir . doktorlar , hastalarına ilaç ; ların yanında birde kefir iç ; melerini tembihliyor .
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gü ; cü ; arttırdığı da bildirilmiştir . Hü ; cre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir .
Ankara Ü ; niversitesi Ziraat Fakü ; ltesi Sü ; t Teknolojisi Bö ; lü ; m Başkanı Prof . Dr . Emel SEZGİN , Japonya ' da fareler ü ; zerinde yapılan bir araştırmaya gö ; re kefirin iç ; inde yer alan maddelerin kanseri %53 , 6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri ö ; nleyici ilaç ; larla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya ç ; ıkarttığını belirtmiştir
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara , iştahsızlık ve uykusuzluk iç ; inde yararlı olmaktadır . Ü ; lser yü ; ksek tansiyon , bronşit , Astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır .
Kefiri kimler kullanır?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir . Yan etkisi yoktur . Ç ; ocuklara bile rahatlıkla verilebilir .
Kefiri Kanser Hastaları Tercih Ediyor?
Kefir , vü ; cut direncini arttırıyor , sindirim sistemine yararlı oluyor . Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor . İlaç ; değil ama , kanser hastası olanlar , bu ö ; zellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor . Yapılan ç ; alışmalar , kefirin , iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini gö ; stermiştir .
Kefir Tanesi
Kefir Tanesi ; fındık yada buğday bü ; yü ; klü ; ğü ; nde , renkleri beyaz , beyaz-sarı arasında kü ; ç ; ü ; k karnabahar veya patlamış mısır gö ; rü ; nü ; mü ; ndedir . Boyutları 0 , 5-3 cm arasında değişir . Taneler sü ; tü ; fermente edici rol oynar , en ö ; nemli ö ; zelliği fermantasyon sonunda sü ; zü ; lerek tekrar kullanılabilmesidir . Kefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar . Ç ; ok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir . Değişik araştırmacılar , değişik bö ; lgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda , oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir . Tanede genel olarak laktik asit bakterileri , laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur . Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır . Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kü ; ltü ; rler ü ; retilmiştir . Avrupa ü ; lkelerinde ve A . B . D . de genellikle saf kü ; ltü ; rlerden kefir ü ; retilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugü ; ne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi ü ; retmek mü ; mkü ; n olmamıştır .
Kefirin Besin Değerleri
Kefir , vü ; cudun temel fonksiyonlarında ve ç ; eşitli faaliyetlerinde kullanılan Mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir . Kefirde bulunan Proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vü ; cut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır . Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino Asitlerden bir tanesi olan triptofanın , Mineral maddelerden kalsiyum ve Magnezyumun sinir sistemi ü ; zerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir .
Vü ; cudumuzda en ç ; ok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor , hü ; cre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması iç ; in karbonhidratların , yağların ve Proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır . Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir . B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek bö ; brek , karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir .
Kefir neye benzer?
Kefir yoğurda ya da ayrana benzer . Zaten benzer şekilde mayalanır . Bekletildikç ; e tadı ekşir ve ç ; ok az olan Alkol oranı artar .
Kefirin zararı var mı?
Kefirin bilinen bir zararı yoktur . Ç ; ok nadir olarak bazı kişiler yeni başladıklarında fazla kefir iç ; meye tahammü ; l edemezler . Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır . Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geç ; tiği dokularda bir takım rahatsızlıklar oluşabilir . Kısa bir sü ; re sonra , toksinler vü ; cut dışına ç ; ıkacak ve kişi kendini ç ; ok iyi hissedecektir ( iyileşme krizi ) .
Kefir tanelerini nereden temin edebilirim?
Kefir tanelerini , Ege Ziraat fakü ; ltesi gibi bazı fakü ; ltelerden , aktarlardan ya da tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz .
Bazı firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır .
Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması iç ; in mü ; mkü ; nse kendiniz yapın .
Kefir taneleri neye benzer?
Kefir taneleri karnabahar gö ; rü ; nü ; mü ; nde fakat lastik kıvamındadır . Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zar vardır . Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları bu zarın iç ; inde yaşarlar
Kefir taneleri ç ; ok bü ; yü ; mü ; şse kesilmeli mi?
Kefir taneleriniz bü ; yü ; k ise bunu kesmeyin , aksi halde kefiran metalden zarar gö ; rebilir . En iyisi hafifç ; e elinizle sıkmadan ayırmaktır .
Kefir taneleri sonsuza kadar yaşayabilir mi?
Kuru kefir taneleri birkaç ; mayalamadan sonra yok olabilir . Ama ıslak maya eğer iyi bakılırsa sonsuza kadar sağlıklı kalır ( şimdiye kadar nasıl geldi! ) Kefir tanelerini sıkmayın , metal değdirmeyin , temiz tutun . Uzun sü ; re kullanmayacaksanız soğuk bir yerde ( tercihan buzdolabında ) tutun . Daha uzun sü ; re saklamak istiyenler derin dondurucuya koyabilirler .
Kefir tanelerini daha ç ; abuk nasıl bü ; yü ; tebilirim?
Mayanın miktarı ne kadar fazla ve mayalama sü ; resi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar bü ; yü ; k olur . Fakat belli bir noktadan sonra ü ; reme yavaşlar . Tane ve su ayrılırsa tekrar ekilirse taneler daha ç ; abuk bü ; yü ; r .
Kefirin tam olarak mayalandığını nasıl anlarım?
Bu genellikle oda sıcaklığında 24 saat iç ; inde gerç ; ekleşir . Kefir tanelerine kü ; rdan sokun . Ayakta duruyorsa kefir mayalanmıştır . Mayaladığınız kefirde taneler ile peyniraltı Suyu arasındaki sınır keskinleşmişse kefir olmuştur .
Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak iç ; in ne yapayım?
Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız mayalanma sü ; resini 48 Saate kadar uzatın . Kefir ekşidikç ; e faydası artar . Ayrıca alkol miktarı da artar . Tatlı kefir istiyorsanız mayalanma sü ; resin 24 Saatten fazla uzatmayın ve kefiri buzdolabında saklayın . Kefirinizin daha katı olmasın istiyorsanız ayırdığınız kefir ayranını birkaç ; saat buzdolabında tutun .
Kefir yapmayı bir sü ; re ertelemek istiyorsam ne yapayım?
Eğer bir sü ; re kefir yapmayacaksanız , mayayı buzdolabının rafına koyun . Bö ; ylece kefirin ü ; remesi yavaşlayacaktır . Birkaç ; Gü ; n bu şekilde fazla değişmeden durabilir . Eğer daha uzun sü ; re tutmak istiyorsanız , kefir tanelerini ö ; rtecek kadar kaba sü ; t koyun ve kabı dondurucuya koyun . Bö ; ylelikle birkaç ; hafta sü ; re ile kefir aşırı bir ü ; reme gö ; stermez .
Kefir iç ; in hangi sü ; tü ; kullanayım?
En tercih edileni Eski ve Orta Asya Tü ; rklerinin yaptığı gibi ç ; iğ keç ; i sü ; tü ; dü ; r . Diğer hayvanların sü ; tü ; de olabilir . Yemlenen değil otlayan hayvanların sü ; tü ; nü ; tercih edin . Market sü ; tleri iyi bir tercih değildir . Bunlar iç ; inden gü ; nlü ; k şişe sü ; tlerini tercih edin . Kutu sü ; tlerini tercih etmeyin ( zaten bazıları da mayalanmıyor ) .
Ne kadar kefir tü ; ketmeliyim?
Ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar . Ö ; nce bir ç ; ay bardağı iç ; in sonra miktar gittikç ; e arttırın . Genellikle 250-1000 mL kadar tü ; ketilmektedir . Mü ; zmin hastalığı olan kişilerin en az bir Litre kadar kullanması tavsiye edilmektedir .
Sıcak yemeklere kefir konulur mu?
Kefir Sıcak yemeklerin ü ; zerine eklenebilir ve hatta pişirilebilir de . Kefirden maksimal etkiyi sağlayabilmek istiyorsanız ısıya maruz bırakmayın . Ç ; ü ; nkü ; bu iç ; indeki faydalı mikropları ö ; ldü ; recektir .
Sü ; t dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?
Evet yapılabilir . Fakat verilen sıvının iç ; inde kefir mikroplarının hayatiyetini sü ; rdü ; rebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır . Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan Kefire su kefiri denmektedir . Bu kefirlerin mayalanması genellikle daha uzun sü ; rmektedir .
Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir?
Her ikisi de sü ; tü ; n fermantasyonu sonucu elde edilir . Gö ; rü ; nü ; ş olarak birbirlerine ç ; ok benzerler Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin ü ; remesini artarır . Kefir probiyotiktir . Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır .
Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur ( market yoğurdu ise onlarda yok ) . Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus , Leuconostoc , asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefirTorula kefir gibi mantarlar bulunur . Sonuç ; olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız iç ; in ç ; ok iyidir kefir ise ondan da iyidir . Kefir tü ; mö ; r oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır .
Kefir ve vitaminler
Kefir iç ; indeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin ( K vit , B1 vitamini , pan-totenik asit , niasin , folik asit B12 , ve biyotin ) sentezi yapar-lar . Kefir mikroorganizmalarının ü ; rettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır .
Kefirin Faydaları
* Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır ,
* Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir ,
* Stres azaltır , sakinleştirir ve kolesterolü ; dü ; şü ; rü ; r ,
* Sinir sistemini gü ; ç ; lendirir ,
* Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır ,
* Damar sertliğini ve kas kasılmalarını ö ; nler ,
* Yü ; ksek tansiyonu dü ; zenler ve dengeler ,
* Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler ,
* Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir ,
* Cildi gü ; zelleştirir ve parlaklık verir ,
* Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir ,
* Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar ,
* İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder ,
* Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir ,
* Safra kesesi ve bö ; brek hastalıklarına iyi gelir ,
* Sindirim sistemini mü ; kemmel şekilde dü ; zenler ,
* Sağlıklı diyet iç ; in ö ; nemlidir , kilo almayı ö ; nler .
* Bebeklikten ergenliğe kadar ; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişimini olumlu etkiler .
* Vü ; cudun gelişmesi iç ; in gerekli olan vitamin , mineral ve protein desteğini sağlar .
* Bağışıklık sistemini gü ; ç ; lendirdiği iç ; in mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır .
* Aşırı ç ; ikolata , şeker ve sakız tü ; keten ç ; ocukların sağlık risklerini azaltır .
* Diş ç ; ü ; rü ; klerini ö ; nler .
* Şekerin ö ; zü ; mlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dö ; nü ; ştü ; rü ; r .
* İştah aç ; ar ve beslenmeye gü ; ç ; lü ; destek oluşturur .
* Asabi hastalıklarda rahatlatıcı gö ; revi gö ; rü ; r .
* İshale ve kabızlığa karşı etkindir .
* Kansızlığı ö ; nler ve kan bozukluğunu giderir . Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar .
* Gö ; rme yeteneğini gü ; ç ; lendirir .
* Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar .
* Zekâ ; gelişimine ö ; nemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar .
* Astım ve Alerjiye karşı direnç ; oluşturur .
* Ç ; ocukların bü ; yü ; mesinde doğal koruma ve gü ; venli beslenme sağlayan nefis bir sü ; t iç ; eceğidir .
* Bü ; yü ; meye gü ; ç ; lü ; destek sağlar .
* Boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur .
* Ergenlik dö ; nemine Pozitif etkinlik katar .
* Hormon dengesinin kuruluşuna yardımcı olur .
* İhtiyaç ; duyulan enerji iç ; in mü ; kemmel destek verir .
* Zihinsel ve fiziksel gelişime benzersiz katkı sağlar .
* Beyin hü ; crelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır .
* Aşırı şişmanlamaya veya zayıflamaya karşı frenleyici gö ; rev ü ; stlenir .
* Sindirim sistemini inşa eder ve tam beslenme sağlar .
* Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder .
* Bağırsak florasını inşa eder .
* Bö ; brek fonksiyonlarını dü ; zenler .
* Vitamin ve mineraller arasında işbirlikç ; i yapısıyla simbiotik ç ; imento gö ; revi gö ; rü ; r .
* Cilt gü ; zelliğine ve parlaklığına olumlu etkiler yapar .
* Ciltteki yağlanmayı ve kepeklenmeyi ö ; nler . Saç ; ları kuvvetlendirir .
* İç ; ve dış kanamalarda kanamaları durdurmaya yardımcı olur .
* Yanıkların hızlı iyileşmesini sağlar .
* Dokuları tamir eder .
* Vü ; cudun Sıvı dengesini optimum seviyede tutar .
* DNA sentezini ve yenilenmesini olumlu etkiler .
* Hü ; crelerin Oksijen almasında etkili gö ; rev ü ; stlenir .
* Genç ; lik dö ; neminin etkin , enerjik ve aktif bir dö ; nem olmasında unutulmaz bir partnerdir .
* Genç ; lik ve dinç ; lik duygusunun sü ; rekliliğini sağlar .
* Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır .
* Cinsel fonksiyonların devamlılığında aktiflik kazandırır .
* Vü ; cudun bü ; tü ; n organlarının uyumlu ve senkronize ç ; alışmasını dü ; zenler .
* Kanı temizler , klosterolü ; dengeler ve yü ; ksek tansiyonu dü ; şü ; rü ; r .
* Damar sertliğini ve kalp krizi riskini ö ; nler .
* Uykusuzluğu giderir . Spor yapanlar iç ; in enerji deposudur .
* Ferahlatıcı hoş kukusu ve benzersiz tadıyla rahatlık verir , dinlendirir ve gevşetir .
* Yemeklerde keyfinize keyif katar .
* Hazmı kolaylaştırır .
* Diyet yapanlar iç ; in en ideal iç ; ecektir .
* Kilo aldırmaz ve beslenme sentezi oluşturur .
* Kemoterapi tedavisi sü ; rerken vü ; cudun gü ; ç ; lü ; kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar .
* Kas kasılmalarını ve krampları ö ; nler .
* Selü ; litlere karşı etkindir .
* Yağ dokularını ç ; ö ; zü ; mleyici fonksiyon iç ; erir .
* Sindirim sistemindeki trafiği dü ; zenler .
* Birç ; ok hastalığın oluşumunu ilk başlangıç ; tan itibaren hemen ö ; nler .
* Başta ü ; reme hormonları ö ; strojen , progesteron , testesteron olmak ü ; zere kortizon , ensü ; lin , trioid , serotonin ve adrenal hormonları ü ; zerine olumlu etkiler yapar .
* Mide asitleri ile salgıların dü ; zenli ve verimli ü ; retilmesine katkıda bulunur .
* Alkol alanlar aç ; ısından kaybolan vitaminlerin geri alımında tam bir takviye sağlar .
* Zehirlenmelere karşı kanı temizler .
* Vü ; cuda giren siyanü ; rü ; etkisizleştirir .
* Saç ; dö ; kü ; lmesini azaltır .
* Doğum kontrol hapı ve idrar sö ; ktü ; rü ; cü ; ilaç ; alanlara yardımcı olur .
* Antibiyotik ilaç ; lar vü ; cuttaki tü ; m vitaminleri ve bakterileri ö ; ldü ; rdü ; ğü ; nden ; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik gö ; revi ü ; stlenir .
* Sinir sistemini sü ; rekli reorganize ettiğinden ç ; elik gibi gü ; ç ; lü ; yapı oluşturarak sakinlik ve rahatlık verir .
* Antioksidan ö ; zellikleri ile hü ; cre yenilenmesine katkı sağlar .
* Menopoz dö ; nemindeki riskleri azaltır .
* Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır .
* Damar sertliğini engeller .
* Uzun ve sağlıklı bir ö ; mü ; r trendine yö ; nelik metabolizmanın mimarıdır . Kemiklerin ve kasların gü ; ç ; lü ; kalmasına destek sağlar .
* Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç ; oluşturur .
* Prostat ve Bağırsak Kanseri başta olmak ü ; zere birç ; ok kanseri ö ; nleyici etkisi olduğu bilinmektedir .
* Adale kasılmaları ile felce karşı etkindir .
* Ellerdeki titremeler ile bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını ö ; nler .
* Kronik gü ; ç ; sü ; zlü ; ğe karşı kuvveti arttırır .
* Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklardaki uyuşma ile karıncalanmaları azaltır .
* Gö ; rme zayıflığını ve katarakt oluşumunu engeller .
* Serbest radikallerin , ağır metallerin ve zehirli Gazların vü ; cuttaki olumsuz etkilerini azaltır .
* Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler yapar .
* Genç ; yaşlanmayı sistemize eder .
* Mutlu bir yaşlılık dö ; nemi iç ; in vazgeç ; ilmez doğal bir dosttur .