Holmes: Gazze'deki abluka halka büyük zarar veriyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından insani yardımın Gazze'ye ulaştırılması konusunda ''rol oynamaya istekli'' olduklarını söyledi.

John Holmes BM'de düzenlediği basın toplantısında, BM'nin gemilerde bulunan insani yardımın Gazze'ye ulaştırılması konusunda bir rol oynayıp oynamadığının sorulması üzerine, bu konuyu İsrailli yetkililer başta olmak üzere taraflarla görüştüklerini, ''BM olarak bu konuda rol oynamaya istekli olduklarını ancak henüz bu aşamada olmadıklarını'' belirtti.

Gemilerdeki insani yardımın Gazze'de kullanılması konusunda ne İsrail ne de Hamas tarafından bir takım ön koşulların konmaması gerektiğini de vurgulayan Holmes, İsrail'in gemilerde bulunan bazı malların Gazze'ye gönderilmesine izin verip vermeyeceğinin de belli olmadığını söyledi. Holmes, örnek olarak çimentoyu göstererek İsrail'in ''çimento''nun Gazze'ye girişine izin vermediğini ifade etti.

Gazze'ye insani yardım götürme amacıyla Malta'dan yola çıkan geminin BM'den koruma isteyip istemediğinin sorulması üzerine ise Holmes, kendilerine böyle bir talep gelmediğini, zaten BM olarak bunu yapacak gemilere de sahip olmadıklarını belirtti.

Holmes bu kapsamda, Gazze'deki ablukanın ters tepen ve kabul edilemez bir durum olduğunu, Gazze'deki halka büyük zarar verdiğini vurguladı.

Holmes 31 Mayısta yaptığı yazılı açıklamada da olayı kınayarak Genel Sekreter Ban'ın bu konuda tam bir soruşturma açılması gerektiğini söylediğini, bunun bir an önce yapılması gerektiğini dile getirmişti.

İSRAİL'E SORUŞTURMA


Bu arada BM Sözcü Yardımcısı Marie Okabe, BM Genel Sekreteri Ban'ın İsrail'in saldırısıyla ilgili olarak soruşturma açılması konusunda tüm taraflarla istişarelerine devam ettiğini belirtti.

Malta'dan Gazze'ye yola çıkan yeni gemiyle ilgili sorular üzerine ise Okabe, Genel Sekreter Ban'ın ''yeni bir olayın çıkmaması için gerekenin yapılması gerektiğini, herkesin dikkatli, sorumlu ve uluslararası hukuk kuralları temelinde davranması gerektiğini'' düşündüğünü söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin talebiyle yaptığı acil toplantıda, 13 saat süren müzakerelerin ardından bir başkanlık bildirisi kabul ederek olayı kınamış ve ''uluslararası standartlara uygun, acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf'' bir soruşturma açılması çağrısında bulunmuştu.

Türkiye, bu kapsamda uluslararası bir soruşturma komisyonunun kurulmasını istiyor.

Kaynak: Cihan