Sebze ucuzlayınca enflasyon eksi çıktı

Son aylarda hızla artışa geçen enflasyon mayıs ayında beklentilerin aksine eksi çıktı ve yeniden tek haneye indi. İstatistik Kurumu'nun verilerine göre tüketici fiyatları bir ...



Son aylarda hızla artışa geçen enflasyon mayıs ayında beklentilerin aksine eksi çıktı ve yeniden tek haneye indi. İstatistik Kurumu'nun verilerine göre tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,36, üretici fiyatları ise yüzde 1,15 oranında geriledi. Yıllık bazda ise TÜFE yüzde 9,10, ÜFE yüzde 9,21 olarak gerçekleşti. Sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan düşüş enflasyonun eksi çıkmasını sağladı.

Sebze-meyve ve et fiyatlarında yaşanan indirimler yıllık enflasyonu yeniden tek haneye çekti. Mayıs ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,36 oranında gerilerken, yıllık bazda yüzde 9,10 oranında artışla yeniden tek haneli rakamlara indi.
13 ay sonra şubat ayında yüzde 10,13'le çift haneyi gören TÜFE, martta yüzde 9,56'yla tek haneli, nisanda yüzde 10,19'la yeniden çift haneli olmuştu.

Mayıs ayında Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,15 oranında gerilerken, yıllık enflasyon yüzde 9,21 olarak gerçekleşti. Böylece 16 ay aradan sonra nisan ayında ilk kez çift haneyi gören ÜFE de, mayısta tek haneli rakamlara inmiş oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu mayıs ayı TÜFE ve ÜFE'yi açıkladı. Son 3 aydır yıllık bazda zikzaklı bir grafik çizen TÜFE, mayıs ayında da aynı seyrini sürdürmüş oldu.


Mayıs ayında TÜFE'de ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 11,16 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. ÜFE'de aylık değişim tarım sektöründe yüzde 5,66, sanayi sektöründe yüzde 0,08 oranında gerileme şeklinde gerçekleşti. Mayıs ayında enflasyonun artacağı beklentisinde olan piyasaların aksine, enflasyon rakamları gerileyerek şaşırttı. Ancak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu önümüzdeki aylarda enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda öngörülene kıyasla daha düşük seviyelerde seyredebileceğini öngörmüştü. Özette, vergi etkisinden arındırılmış artışlar esas alındığında enflasyonun ana eğiliminde yükseliş olmadığına işaret edilerek, temel enflasyon göstergelerinin hedefin altında seyretmeye devam edeceği belirtilmişti. Kurul, mayıs ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında belirgin bir düşüş gözleneceğine ve enflasyonun tek haneli seviyelere gerileyeceğine dikkat çekmişti. Merkez Bankası'nın mayıs ayı ikinci beklenti anketinde TÜFE beklentisi yüzde 0,61 oranı düzeyindeydi.

Ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 11,16 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,97, lokanta ve otellerde yüzde 0,90, eğitimde yüzde 0,60, konutta yüzde 0,39, ev eşyasında yüzde 0,15 artış yaşandı. Alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01, sağlıkta yüzde 0,02, ulaştırmada yüzde 0,03, eğlence ve kültürde yüzde 0,46, haberleşmede yüzde 1,34, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4,38 düşüş gerçekleşti.
'Merkez, faiz
artışını geciktirir'
Mayıs ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, 'çekirdek enflasyon' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,26 gerilerken, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 1,01 arttı. Uzmanlara göre, yıllık enflasyonun mayıs ayında beklentinin aksine sert düşüşle yeniden tek haneli seviyelere gerilemesi Merkez Bankası'nın faiz artışlarını ötelemekte elini kuvvetlendirecek. Buna göre Merkez Bankası'nın faizleri uzun bir süre daha düşük seviyelerde tutmasını destekleyecek. T-Bank başekonomisti Dr. Veyis Fertekligil, mayıs ayı enflasyonundaki gerilemede özellikle tarım, gıda ve et fiyatlarındaki düşüş ile petrol fiyatlarında meydana gelen azalmanın etkili olduğunu söyledi. Üretici fiyatlarındaki gerilemede Euro'daki değer kaybının da etkili olduğunu ifade eden Fertekligil, "Önümüzdeki yaz aylarında da tarım ve gıda fiyatlarının düşük seyredeceği ve giyim fiyatlarında da düşme eğiliminin başlayacağı dikkate alındığında, düşük baz etkisine rağmen gelecek aylarda da enflasyondaki düşüş sürecek. Uluslararası piyasalarda emtia ve petrol fiyatlarında şok bir yükselme olmazsa, tüketici fiyatlarının yılın son çeyreğinde yüzde 8'in altına gerileyeceğini ve yıl sonunu yüzde 7,4 civarında kapatacağını tahmin ediyoruz." dedi.


Zaman