K.Irak'la ekonomik bütünleşme kararı

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani Ankara'ya tarihî bir ziyaret gerçekleştirdi. Barzani terörle mücadelede işbirliği sözü verirken, Türkiye ile Kuz...



Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani Ankara'ya tarihî bir ziyaret gerçekleştirdi. Barzani terörle mücadelede işbirliği sözü verirken, Türkiye ile Kuzey Irak arasında tam bir ekonomik bütünleşme sağlanması kararı alındı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani altı yıl aradan sonra Ankara'ya tarihi bir ziyarette bulundu. Ziyaret terör örgütü PKK sebebiyle gergin yılların ardından yeni bir döneme işaret ediyor. Görüşmelerde iki taraf da gayet sıcak ve yapıcı mesajlar verirken Türkiye ile Kuzey Irak arasında tam bir ekonomik bütünleşme sağlanması kararı çıktı. Mesud Barzani, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı" (IKBY) sıfatıyla Türkiye'ye geldi. Barzani ilk olarak Bakan Davutoğlu ile bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren görüşme sonrasındaki ortak basın açıklamasında iki yetkili de sıcak mesajlar vermeye özen gösterdi. "Bölgemizdeki tarihi akışın normalleşmesini istiyoruz." diyen Davutoğlu, bu süreç için birkaç defa "yeniden kuruluş" kavramını kullandı. Bakan, Ortadoğu'daki yeniden kuruluş sürecinde Irak'ın rolüne dikkat çekerek, "Irak'taki en önemli unsurlardan gördüğümüz Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Irak'taki Kürt kardeşlerimizi de bu ittifakın ana unsurları olarak görüyoruz." diye konuştu.
Türkiye ile Irak arasındaki yakın ilişkilere dikkat çeken Davutoğlu, "Bunun bir köprüsü olarak, Türkiye ile Kuzey Irak arasında da tam bir ekonomik entegrasyon çalışması yürütülecek." dedi. Ortak bir enerji, ticaret ve ulaştırma stratejisi geliştirileceğini vurgulayan Bakan'ın verdiği bilgiye göre, THY'nin Erbil seferleri en kısa zamanda başlatılacak. Ziraat Bankası ve İş Bankası gibi Türk bankaları Erbil'de şube açacak. Bakan Davutoğlu, "Aydınlar, öğrenciler, eğitim kurumlarımız arasında öyle bir yakın ilişki olsun ki, ortak kardeşliğe dayalı yeni bir tarih bilincine, yeni bir gelecek vizyonuna sahip bir gençlik yetişsin istiyoruz." diyerek yeni bir dönem vurgusu yaptı. "Bu ortak perspektife baktığımızda, bunu tehdit eden en önemli unsur, hâlâ kardeşliğimize fitne tohumu ekmeye çalışan terör faaliyetleridir." diyen Bakan, bölgenin diğer önemli partisi Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden de bu konuda tam bir işbirliği beklendiğini dile getirdi.
TÜRKİYE, BATI'YA AÇILMA KÖPRÜSÜ
Mesud Barzani, basın toplantısına ve görüşmede "terör" ve "PKK" kelimelerini ağzına almadı. Barzani, son günlerde yaşanan terör olaylarıyla ilgili olarak, "Türk veya Kürt herhangi bir gencin kanının dökülmesinin kendilerini oldukça üzdüğünü, bunu bir an önce sona erdirmek gerektiğini" söyledi. Ankara'nın bölgedeki rolüne işaret eden Barzani, geleceklerini Türkiye ile iyi ilişkilerde gördüklerini ifade etti ve "Türkiye, Irak'ın Batı'ya açılmasında önemli bir köprü." dedi. Barzani, Başbakan Erdoğan'ın bölgeye yönelik açılım politikasını takdirle karşılayarak Türkiye ile ilişkileri daha ileriye götürmek için her türlü işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Kürt lidere, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesinin sebebi de soruldu. Barzani, "İsteğimiz, yapılan bu açılım politikasına tüm Kürtlerin destek verip, var olan sıkıntıları bir an önce sona erdirmesi konusunda çaba göstermesidir." cevabını verdi. Mesud Barzani başka bir soru üzerine, "Hiçbir şekilde şiddetin devam etmesinin yanında değiliz. Türkiye'nin güvenliğini de kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. Üzücü olayların sona erdirilmesi için tüm çabalarımızı göstereceğiz." şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan da Barzani'yi kabul etti. Görüşmeye İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katıldı. Diplomatik kaynaklar, Atalay'ın katılmasını "bazı dosya ve görüntülerin" K. Irak yönetimine verilecek olmasına yordu. Barzani'nin heyetinde Bölgesel Yönetim'in İçişleri Bakanı Kerim Sincari de yer aldı. Sincari, Dağlıca baskını sonrası kaçırılan Türk askerlerinin iadesinde PKK mensuplarıyla poz vermişti. Barzani, basın toplantısında Kürtçe konuştu. Davutoğlu'nun sözleri de Kürtçeye çevrildi. Kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir basın toplantısında ilk kez Kürtçe konuşulduğunu aktardı.

Zaman