TESK: Ayaktaki her yolcuya 60 lira ceza esnafı bitirir

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, ayaktaki her yolcu için minibüsçüden 60 lira alınmasının esnafı bitire

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, ayaktaki her yolcu için minibüsçüden 60 lira alınmasının esnafı bitireceğini savundu.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasıyla, yolcu ve yük taşımacılığına yönelik cezalar da yeniden düzenlendi. Düzenlemeyle bazı cezaların çok ağırlaştırıldığını kaydeden Palandöken, "Kamyoncu, dolmuşçu, servis araçları ve taksici esnafı bu cezalar uygulandığında biter. Otobüslere uygulanmayan cezalar dolmuşçu, servis araçlarına ve taksici esnafımıza uygulanıyor. Yeni yasa ile fazla yolcu alma cezası 63 lirayken şimdi her fazla alınan yolcu başına 60 liraya çıkarılması kabul edilemez. Esnafımızın artık sabrı taşmaktadır. Eğer, cezalar eşit uygulanmaz ise kontak kapatacağız." dedi.

Toplu taşıma araçlarının, büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın işe gidiş ve dönüş saatlerinde, alt yapı yetersizlikleri nedeniyle, otobüsler, tramvaylar ve metrobüslerin kapasitelerinin çok üzerinde yolcu almak zorunda kaldıklarını öne süren Palandöken, şöyle konuştu:

"Ancak, diğer toplu taşıma araçlarına tanınan ayakta yolcu alma hakkı minibüslere, servis araçlarına ve taksilere tanınmamaktadır. Son bir yıl içinde yüzlerce minibüs şoförünün, ayakta yolcu aldığı için daha önce uygulanan 5 ceza puanının 20 ceza puanına çıkarılması nedeniyle ehliyetleri iptal olmuştur. Biz ceza puanının düşürülmesini beklerken, şimdi de ayakta yolcu alma cezası kişi başı 60 lira olmuştur. Minibüsçü esnafımız bunu kaldıramaz. İşsiz kalacak esnafımıza kim yardım edecek, kim iş bulacak?"