Gül: Endonezya ile ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmalıyız

Kuzeybatı Asya'da Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Türkye ile Güneydoğu Asya'da Asya ve Avustralya'yı birbirine bağlayan Endonezya, karşılık yatır

Kuzeybatı Asya'da Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Türkye ile Güneydoğu Asya'da Asya ve Avustralya'yı birbirine bağlayan Endonezya, karşılık yatırımları artırmakta kararlı. İki ülkenin cumhurbaşkanları, bulundukları bölgelerde en hızlı ekonomik büyüme kaydeden ülkeler olan Türkiye ve Endonezya arasındaki ticaret hacmini en kısa sürede önce 5 milyar ardından da 10 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu sona erdi. Forumda iki ülke işadamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, iki ülkenin ortak yanlarına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasında Endonezya'nın kişisel olarak da kendisinin büyük önem verdiği bir yer olduğunu söyledi. Endonezya'nın 240 milyon nüfusa sahip geniş bir coğrafya olduğunu ve dünyanın en büyük Müslüman demokrasisine sahip olduğunu belirten Gül, "Böyle önemli bir ülkenin cumhurbaşkanını ağırlamak bizim için onurdur." dedi.

Endonezya Cumhurbaşkanı'nın da Tükiye'ye çok önem verdiğini söyleyen Abdullah Gül, ilişkileri güçlendirmek için iradeleri olduğunu vurguladı. 25 yıl sonra cumhurbaşkanı seviyesinde Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirilmiş olduklarını ifade eden Abdullah Gül, "İki ülke arsında ilişkilerin bundan sonra daha farklı olacağını şimdiden söyleyebilirim; iki ülke halkı da bunu hak etmektedir." ifadelerini kullandı.

Endonezya ile Osmanlı dönemnide kurulan ilişkilerin bugün de devam etmekte olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, geçmişte Endonezya'ya bir çok kez gittiğini belireterek, "Türkiye'yi gerçekten kalpten seven büyük bir ülke." diye konuştu.

İki ülke arasında ekonomik alanda büyük bir potansiyel olduğunun altını çizen Gül, bu potansiyelin harekete geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Abdullah Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile bu konuda görüştüklerini, iki ülkenin ilgili bakanlarının karşılıklı görüşmeler yaptığını ve 8 tane anlaşma imzalandığını kaydetti.

İş adamlarına yatırım çağrısı yapan Gül, toplantıya katılanlara, "Biz siz işadamları için yolları açıyoruz. Yolları döşüyoruz, raylar döşüyoruz. Siyasi anlamda mükemmel ilişkilerimiz var. Ekonomik olarak da ilişkilerimiz iyi; ama potansiyelin çok gerisinde." diye seslendi.

"ENDONEZYA, ABD'DEN YA DA ÇİN'DEN DAHA UZAK DEĞİL"

İki ülkenin GSMH'lerini harcama paritelerine göre hesapladıklarında 1,8 trilyon dolar gibi müthiş bir potansiyel çıktığını dile getiren Abdullah Gül, "Endonezya, ABD'den ya da Çin'den daha uzak değil. Mesafe önemli değil. Önemli olan kalplerimizde mesafe olmasın. Kalplerimizde ise büyük bir sevgi ve muhabbet var." dedi. Gül'ün bu sözleri salonda büyük alkış aldı.

Endonezya'nın büyük kaynakları olan bir ülke olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları ekledi: "Çok sayıda dinamik bir nüfusu var. Son 10 senede köklü reformlar yaptı, transformasyon geçirdi ve istikrarı var. Demokrasi ve istikrarın beraber olması çok önemli. Ekonomik göstergelerin gözleri kamaştırdığı bir ülke. Üstelik G20 üyesi bir ülke."

Gül, Endonezyalı iş adamlarına hitaben de "Biz Kuzeybatı Asya'da siz Güneydoğu Asya'dasınız. Biz Avrupa ve Asya'yı siz Asya ve Avustralya'yı birleştiriyorsunuz." ifadesini kullandı. Gül, "Türkiye'ye yatırım yaptığınızda Avrupa'ya yatırım yapıyor olacaksınız. Avrupa Gümrük Birliği içerisinde olduğumuz için ve çevre ülkelerle imzaladığımız serbest ticaret anlaşmaları sayesinde Avrupa ve bütün bu ülkeler sizin pazarınız içinde olacak." diye ekledi.

Ardından Türkiye'de yatırım yapılabilecek alanları ve işbirliği yapılabilecek alanları anlatan Cumhurbaşkanı Gül, müteahhitlik alanında Çin'den sonra ikinci sırada Türk şirketlerinin gelmekte olduğuna dikkat çekti. "Endonezya ile ticaret hacmimizi ilk etapta 5 milyar ardından 10 milyar dolara çıkarmamız gerekir."diyen Gül, gemicilik, silah sanayi ve turizm alanında yapılabilecek bir çok işbirliği fırsatı olduğunu kaydetti.

Avrupa'dan Endonezya'ya 3 havayolu şirketinin uçak seferi yapmakta olduğunu dile getiren Gül, bunlardan biri olan THY'nin de 12 yıl aradan sonra Endonezya'ya sefer başlatmasının da çok güzel bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.

Eğitim alanındaki ilişkilere ve işbirliğine de önem verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteler arasındaki işbirliğine önem verdiklerini ve iki ülkenin üniversiteleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalanacağı haberini verdi.

Cumhurbaşkanı Gül son olarak "Şimdiye kadar ilişkiler rölantide gitti. Şimdi ise bu ilişkilere bir ivme vereceğiz. Biz sizin için iklimi ve zemini hazırlıyoruz. Sizin başarınızla hepimiz gurur duyacağız." dedi.