Atatürk Havalimanı'nın Kısa Pisti Açıldı İstanbul

Onarım ve pist uzatma çalışmaları tamamlanan, Atatürk Havalimanı'ndaki 06-24 olarak bilinen ve dünyanın manyetik ekseninde kuzeye doğru meydana gelen kayma nedeniyle bugünden itibaren 05-23 diye adlandırılacak olan pist, hava trafiğine yeniden açıldı.

  Onarım ve pist uzatma çalışmaları tamamlanan , Atatürk Havalimanı ' ndaki 06-24 olarak bilinen ve dünyanın manyetik ekseninde kuzeye doğru meydana gelen kayma nedeniyle bugünden itibaren 05-23 diye adlandırılacak olan pist , hava trafiğine yeniden açıldı .
Onarım ve pist uzatma çalışmaları nedeniyle 8 Mart 2010 tarihinde hava trafiğine kapatılan 2300 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki 06-24 pisti , yaklaşık 4 ay süren çalışmaların ardından 300 metre uzatılarak yeniden hizmete alındı .
Piste ilk uçak saat 09 . 30 ' da indi . THY ' nin TK 2577 seferiyle Denizli Çardak Havaalanı ' ndan kalkan Boing 737-800 tipi ' Mudanya ' adlı yolcu uçağı , saat 09 . 30 ' da Atatürk Havalimanı 06-24 pistine teker koydu . Bu uçağın inişinin ardından İzmir Adnan Menderes Havaalanı ' ndan kalkan Onur Havayollarının O 51 sefer sayılı yolcu uçağı da saat 09 . 35 ' te onarımı ve uzatma çalışması tamamlanan piste indi .

-PİSTE YAPILANLAR VE İLKLER-

Pist onarım ve uzatma işlemleri sırasında mevcut pistin beton düzeyi özel giyotin makinesiyle çatlatılarak sıkıştırıldı . Pistin ortasındaki yaklaşık 7 metrelik çukur bölge kırma taş dolgu malzemesiyle dolduruldu . Piste kapalı ve açık drenaj sistemleri yapıldı . CAT 3 sisteminin altyapısı hazırlandı . 5 adet yüksek sürat taksi yolu yapılarak , bağlantı taksi yollarının sayısı ikiden üçe çıkarıldı .
Pist uzatma çalışmaları sırasında bazı ilklere de imza atıldı . İlk kez , beton üzerine güvenli bir şekilde asfalt kaplama yapılmasına imkan sağlayan çatlak önleme tabakası yapıldı . Pistte aşınma tabakası olarak ilk kez taşmastik asfalt kullanıldı . Taşmastik asfalt , gözenekli ve pürüzlü yapısı sayesinde sürtünme katsayısını artırarak frenleme mesafesini kısaltıp , yağışlı havalarda su yastığı oluşmasına da engel oluyor .
Pist yapımında ilk kez cam elyaftan asfalt güçlendirme malzemesi kullanıldı . Pistteki CAT 2 standartlarındaki aydınlatma sistemi CAT 3 ' e çevrilerek yönlendirme sistemi uygulandı .
Pistin onarım ve uzatma işi toplam 210 milyon TL ' ye mal oldu .

30 . 06 . 2010 10 : 18 : 47