Atatürk Havalimanı'nda yenilenen 'sabıkalı pist' hizmete açıldı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yenilen Atatürk Havalimanı'ndaki 'sabıkalı pist', numarası değiştirilerek yeniden hizmete açıldı. M

  Devlet Hava Meydanları İşletmesi ( DHMİ ) tarafından yenilen Atatürk Havalimanı ' ndaki ' sabıkalı pist ' , numarası değiştirilerek yeniden hizmete açıldı . Mart ayının başında kullanıma kapatılarak yenileme çalışmaları başlatılan piste , bugün Denizli-İstanbul seferini yapan THY uçağı saat 09 : 30 ' da teker koydu . Baştan sona yenilenen pist bundan sonra 06-24 ismi yerine 05-23 ismi ile anılacak .

Yenileme ve genişletme çalışmaları nedeniyle 8 Mart 2010 tarihinde hava trafiğine kapatılan 2 bin 300 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki 06-24 pisti , yaklaşık 106 gün süren çalışmaların ardından 300 metre uzatılarak hizmete açıldı . Piste ilk uçak saat 09 . 30 ' da indi . THY ' nin TK 2577 seferiyle Denizli Çardak Havaalanı ' ndan kalkan Boing 737-800 tipi Mudanya adlı yolcu uçağı , saat 09 . 30 ' da yeni piste teker koydu . Hava trafiğine açılan piste ikinci inişi İzmir Adnan Menderes Havaalanı ' ndan kalkan Onur Havayolları ' nın O 51 sefer sayılı yolcu uçağı gerçekleştirdi . Pistin başına mini bir gösteri yaparak yanaşan pilot saat 09 . 35 ' te pist ortasına teker koydu .

İsmini pistten çıkan uçaklarla duyuran ve ' sabıkalı pist ' adıyla anılan 06/24 pisti için Atatürk Havalimanı-Florya yolunun güzergahı değiştirildi . Yol ötelenerek kazanılan alan havalimanına dahil edildi . Piste inen uçakların pisti daha hızlı terk etmesi için iki olan taksi yol sayısı 5 ' e çıkartıldı . Pist uzatma çalışmaları sırasında bazı ilklere de imza atıldı . İlk kez , beton üzerine güvenli bir şekilde asfalt kaplama yapılmasına imkan sağlayan çatlak önleme tabakası yapıldı . Pistte aşınma tabakası olarak ilk kez taşmastik asfalt kullanıldı . Taşmastik asfalt , gözenekli ve pürüzlü yapısı sayesinde sürtünme katsayısını artırarak frenleme mesafesini kısaltıp , yağışlı havalarda su yastığı oluşmasına da engel oluyor .

Yaklaşık 210 milyon TL ye mal olan yenilenme çalışmaları sonunda İstanbul Atatürk Havalimanı ' nda uçak trafiği yüzde 10 oranında artacak .

Pistin açılışının ardından kısa bir değerlendirme yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi ( DHMİ ) Baş Müdürü Celal Özuğur , pistin hava koşullarını elverişsizliğine rağmen kısa sürede yenilenerek hizmete açıldığını söyledi . Özuğur , yeni pistte kazasız uçuşlar temenni etti .