Moskova- Washington hattında casus krizi

Moskova, ABD'de casus oldukları gerekçesiyle 10 vatandaşının tutuklanmasına tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington'dan

  Moskova , ABD ' de casus oldukları gerekçesiyle 10 vatandaşının tutuklanmasına tepki gösterdi . Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov , Washington ' dan açıklama beklediklerini kaydetti . Bazı Rus milletvekilleri , olayın perde arkasında ABD Başkanı Barack Obama ' nın Rusya politikasını istemeyenlerin olduğunu iddia etti .

Moskova ' da basına konuşan Dışişleri Bakanı Lavrov , " ABD , bize konuyla ilgili açıklamada henüz bulunmadı . Umarım açıklama yaparlar . Bu gelişme çok özel bir zamana denk geldi . " dedi . Rus basını , Lavrov ' un Medvedev ' in geçenlerde ABD ' ye yaptığı ziyareti kastettiği yorumunda bulundu . Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi de konuyla ilgili haberleri mercek altına aldıklarını kaydetti .

Rusya Dış İstihbarat Servisi ( SVR ) Basın Bürosu Başkanı Sergey İvanov , " casus skandalıyla " ilgili haberleri yorumlamayı reddetti .

Rusya İstihbarat Birimi ( FSB ) eski Başkanı Nikolay Kovalev İnterfax ajansına yaptığı açıklamada , tutuklamaların arkasında Moskova-Washington ilişkilerinin iyileştirme projelerini istemeyen çevreler olduğunu dile getirdi . Bir istihbarat birimi temsilcisi olarak olay ile ilgili kendisinde bir çok soru işaretinin oluştuğunu kaydeden Kovalev , bazı detayları komik bulduğunu ifade etti . Kovalev , " Yasadışı olarak 10-11 kişinin birlikte çalışmasını düşünmek , bu kişilerin profesyonelliği için komik bir durum . Ajan sadece bir kişi ile bağlantı kurabilir . Bu dünyanın tüm istihbarat birimleri için değişmez , altın kuraldır . " dedi .

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili ve eski istihbaratçı Gennadi Gudkov da olayın perde arkasında Obama karşıtı siyasi güçlerin olabileceğini belirtti .