Bakan Günay: Turistik mekanlarda müziğin yasaklanması söz konusu olamaz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turistik mekanlarda müziğin yasaklanmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Bakan Günay, Çevre ve Orman B

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turistik mekanlarda müziğin yasaklanmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Bakan Günay, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, turistik mekanlarda ses ölçümlerinin devam ettiğini belirterek, bu çalışmaların turistik mekanlara zarar getirmemesi gerektiğini ifade etti. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da bu konuda duyarlı olduğuna dikkat çeken Günay, "Bu ölçümleri yapmak Çevre Bakanlığı'nın yetkisinde ama, turistik mekanların çalışmasına da zarar verilmemelidir. Bence kimse, kimseyi rahatsız etmeden, eğlenmeli, yaşamalı ve gezmeli." dedi.

Zeugma Mozaik Müzesi ve Arkeoloji Müzesi'nde yapılan çalışmaları yerinde görmek için Gaziantep'e gelen Günay, Arkeoloji Müzesi önünde gazetecilere açıklama yaptı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar hakkında da konuşan Günay, bu konuda orta yolun bulunacağını dile getirdi. Günay, "Bir orta yolu bulacağız, Çevre Bakanlığımızın birimleri bu konuda ölçümleme yapıyorlar. Müziği yasaklamak diye bir şey olamaz. Ama siz eğlenirken başkalarını da rahatsız etmemelisiniz. Burada orta noktayı hep beraber bulacağız." diye kaydetti.

"ZEUGMA MÜZESİ, TÜRKİYE'NİN DIŞINA TAŞABİLECEK ŞEKİLDE HİZMET VERECEK"

Günay, Zeugma Müzesi'nin inşaatının bittiğini belirterek, içinde teşhis ve tanzim çalışması yapıldığını açıkladı. Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi'ni dünyaya duyurmanın planlarını yaptıklarını belirten Bakan Günay, bu konuda Ankara'da toplantı yaptıklarını hatırlattı. Günay, şöyle konuştu: "Ankara'da yaptığımız görüşmeleri yerinde değerlendirmek istedim. Bugün Kültür Varlıkları Genel Müdürü'müz, Döner Sermaye Genel Müdürü'müz ve bu konuda uzman arkadaşlarımızla geldik. Yerinde incelemeler yapacağız, bu yıl içinde gecikmeden Zeugma Müzesi'nin ismi Türkiye dışına taşabilecek çapta müze olarak hizmete sokmak istiyoruz. Mozaik konsepti üzerinde dünyada ismi olan, hem restorasyon merkezi hem rehabilitasyon merkezi hem de sergi imkanları ile öne çıkan müze olsun istiyoruz. Ayrıca arkeoloji müzesinde de mozaikler nasıl bir rahatlama olabilir onlara bakacağız. Tamamen bir teknik inceleme gezisidir."

Son yıllarda müzeciliğe önem verdiklerine dikkat çeken Günay, Türkiye'nin turizmde çok ileri gitmeye başladığına vurgu yaptı. "Onu sevinçle söylüyorum. Geçen yıl önde gelen 10 ülkenin 9'unda yıl eksi ile kapanırken Türkiye artı ile kapattı." diyen Günay, Türkiye'ye gelen turistlerin sadece, Ege ve Akdeniz kıyılarında ve İstanbul'da kalmasını istemediklerini, Anadolu içlerine de gitmeleri için çalıştıklarını kaydetti. Günay, "Bu coğrafya da Hatay'dan başlıyor. Bütün zenginliklerimizi dünya insanına tanıtmak istiyoruz. Bu çerçevede müzelerin satış mağazalarını yeniledik. Şimdi müzelerin gişe ünitelerini modernize edecek yeni bir projeyi açıkladık. Son birkaç yıl içinde müze kart uygulaması başlattık. 10-15 gün sonra Kaman'da Japon Enstitüsü ile birlikte yaptığımız müzenin açılışını gerçekleştireceğiz. Bu yıl bitmeden öteki yılın içine çok girmeden Zeugma Mozaik Müzesi'ni de övüneceğimiz bir çapta açmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Müzeyi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de gereken anlaşmaların yapıldığını anlatan Günay, "İhtilafımız yok, Büyükşehir ve Bakanlık birlikte çalışıyoruz. Bugün konuyu çok yakından bilen teknik arkadaşlarımı da aldım. Arkeoloji Müzesi, müze olarak devam edecek." diye konuştu.