Yalova'da Osmanlı Tarihi Sempozyumu

Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü tarafından bu yıl ilk kez Halil İnalcık adına tarih ödülü verilecek.

Yalova'da Osmanlı Tarihi Sempozyumu
  Osmanlı Tarihi Sempozyumu ' nun ikincisi 27-28 Temmuz tarihleri arasında Yalova ' da Termal Otel ' de yapılacak . Sempozyuma , Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof . Dr . Mustafa İsen ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ' ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor . 2 gün sürecek sempozyumda ulusal ve uluslararası pek çok üniversiteden akademisyen teblig sunacak . Halil İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü tarafından bu yıl ilk kez verilecek olan Halil İnalcık tarih ödülü de sahibini bulacak . Bu ödülün kime verileceğini Prof . Dr . Hali İnalcık , Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof . Dr . Mehmet Öz , Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Ahmet Yaşar Ocak , Uludağ Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof . Dr . Yusuf Oğuzoğu , Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü Üyesi Prof . Dr . Özer Ergenç ve Chicago Üniversitesi İslam Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Cornell Fleischer ' den oluşan 6 kişilik jüri belirleyecek . 10 bin TL para , berat ve plaketten oluşan ödül Bakan Ertuğrul Günay tarafından verilecek .
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal , " İlkini geçen yıl düzenlediğimiz ve Türkiye ' de ses getiren Osmanlı Tarihi Sempozyumu ile başlayan süreci bilimsel bir tabanda devam ettirme kararlılığı içindeyiz . Bu yıl sempozyum dolu dolu geçecek . Yerli ve yabancı birçok akademisyen sempozyuma katılacak " dedi .
" SÖĞÜT VE YALOVA ARASINDA BİR ÇELİŞKİ YOK "
Geçen yılki sempozyumda , Prof . Dr . Hali İnalcık tarafından Osmanlı ' nın devlet vasfını Yalakabad ' da Bizans ordularının mağlubiyeti ile sonuçlanan savaşta kazandığı yönündeki açıklama , Bilecik ve Yalova ' nın yetkilileri arsında söz düellosuna sebep olmuştu . Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal , " Bu konuda bir çelişki yok . Biz hiçbir zaman Osman Bey ' in Söğüt ' te otağ kurduğunu inkar etmedik . Bunu Bilecik Belediye Başkanı ile yan yana geldiğimiz bazı toplantılarda da kendisine ilettik . Biz Osmanlı ' nın devlet olma vasfını Yalakabad ' da kazanılan savaşla kazandığını söylüyoruz . Bunu da biz değil , herkesin uzmanlığı konusunda birleştiği Prof . Dr . Hali İnalcık hoca söylüyor . Zaten İnalcık hoca Osmanlı ' nın kuruluşunu 3 bölümde inceliyor . Bunların ilki Söğüt ' te otağ kurulması , Yalakabad Savaşı ' nda Bizans ordularının mağlup edilmesi ile devlet vasfının kazanılması ve İstanbul ' un fethi ile İmparatorluk vasfı ' nın kazanılması olduğunu dile getiriyor " dedi .