Medvedev'den Kırgızistan'da parlamenter sistem uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Toronto'da gerçekleşen G20 zirvesi sonrası basın mensuplarının Kırgızistan'da gerçekleşen referandum süreci ile

  Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev , Toronto ' da gerçekleşen G20 zirvesi sonrası basın mensuplarının Kırgızistan ' da gerçekleşen referandum süreci ile ilgili sorularını yanıtladı . Kırgızistan ' ın referandum sürecinin ardından yeniden çökebileceğini kaydeden Rusya lideri , parlamenter sistemin aşırılıkçı grupların iktidara gelmesine izin verebileceği uyarısında bulundu .

Kırgızistan ' ın Rusya ' nın stratejik ortağı olduğunu vurgulayan Medvedev , " Kırgızistan kendi seçimini yaptı . Ülkede daha önce başkanlık sistemi vardı . Ülkede başkanlık sistemi varken bile yönetim istikrarı sağlamada başarılı olamadı . Geçici yönetime destek düşük ve yeterli değil . Parlamenter bir sistemin Kırgızistan ' da nasıl çalışacağını tam olarak anlamış değilim . " eleştirisi getirdi .

Parlamenter düzenlemenin bir dizi iç sorunun yaşanmasına neden olabileceğini hatırlatan Medvedev , gruplar arasında yaşanan çatışmalarla birlikte aşırılıkçı grupların iktidara gelebileceğini ifade etti . Kırgızistan ' ın en kötü senaryoya göre devletin çöküşüne kadar gidebileceğini kaydeden Rusya lideri , bunu engellemek için de güçlü ve iyi organize olmuş bir yönetime ihtiyaç olduğunu vurguladı . Medvedev Toronto yaptığı ikili görüşmelerde liderlere Kırgızistan ' la ilgili bilgi verdiğini de söyledi .

Kırgızistan ' ın Rusya ' dan barış gücü taleplerine olumlu cevap vermemesi dikkatlerden kaçmazken , geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva yapılan referandumla yeni anayasanın kabul edildiğini açıkladı . Kırgızistan Yüksek Seçim Kurulu da yaptığı açıklamada geçici sonuçlara göre yeni anayasanın kabul edildiğini duyurdu . Halkın yüzde 69 , 47 ' si sandığa giderken , geçerli 1 milyon 922 bin oydan , 1 milyon 143 bini ' evet ' yönünde oldu . Yüksek Seçim Kurulu ' nun resmi sonuçları kısa sürede açıklaması bekleniyor . 120 sandalyeli parlamento seçimlerinin de kısa sürede yapılacağını kaydeden Otunbayeva , Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ise 2011 sonunda yapılacağını yineledi . Geçici Hükümet Başkanı Ocak 2012 ' de yeni Cumhurbaşkanının göreve başlamasının ardından görevi bırakacağını duyurdu . Otunbayeva , halkın demokrasiden yana oy kullandığını ve klan rejimlerine hayır dediğini ifade ederken , Belarus ' a sığınan devrik Kırgız lider Kurmanbek Bakiyev ise referandum süreci ile ülkenin bir çıkmaza doğru sürüklendiğini iddia etti .