Erzurum'da 'Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu'

Erzurum'da düzenlenen Türkiye 4

Erzurum'da 'Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu'
  Erzurum ' da düzenlenen Türkiye 4 . Organik Tarım Sempozyumu ' na katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ( KKTC ) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre , " Bir toprağı canla kanla sularsınız vatan yaparsınız ama o vatan topraklarının üzerinde üretim yapamazsanız çoraklaşır , kuraklaşır , tuzlaşır bu da hoş bir şey değildir " dedi .
Atatürk Üniversitesi , Tarım ve Köy işleri Bakanlığı , Tema Vakfı ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği tarafından düzenlenen " Türkiye 4 . Organik Tarım Sempozyumu " Erzurum Palandöken Dağı ' ndaki Palan Otel ' de başladı .
28 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında devam edecek olan sempozyuma 15 üniversiteden , 170 akademisyenin katıldığı öğrenildi .
Erzurum ' u anlatan fotoğraf sunumu sonrası sempozyumun açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof . Dr . Faik Kantar , Türkiye ' nin organik tarım üretimi bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi .
TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Gürses ise sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek , Tema Vakfı ' nın organik tarımı desteklediğini ifade etti .
Gürses , tarımda çoraklaşmayı engellediği ve gıda güvenliğine önemli katkı sağladığı için organik tarımı desteklediklerini hatırlatarak , hidroelektrik santrallerinin nerelere yapılması gerektiğinin saptanması ve buna göre belli bir plan dahilinde yapılmasının doğru olduğunu vurguladı .
Uluslararası Organik Tarım Çalışmaları ( IFOAM ) Genel Sekreteri Markus Arbenz de IFOM hakkında bilgiler vererek , dünya genelinde yaygınlaşan organik tarım hareketinin önemine değindi . KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre ise konuşmasında organik tarım ürünlerinin yeryüzünde yaygınlaşması ve zenginleşmesiyle birlikte , organik tarımdan beslenen insanların da çoğalacağını söyledi .
Organik tarımı destekleyici bir takım teknik ve Mali imkanları oluşturmakta devletlerin ve hükümetlerin görevli olduğunu ifade eden Töre , " Sağlıklı ve yüksek kaliteli gıda elde etmek sadece bir ülkeye mahsus olmaktan çıkmış , uluslararası düzeye gelmiştir " dedi .
KKTC ' de organik tarımın 2006 yılında başladığını hatırlatan Töre , şunları kaydetti :
" Tarımdan bir takım faydalar elde edilmesi gerekir . Ama bu alanda eksikliklerimiz , yetersizliklerimiz var . Biz bunların giderilmesi için yoğun gayret sarf ediyoruz . Toprağa sahip olmak yeterli değildir . Toprakta üretim yapmak , kaliteli üretim yapmak çok önemlidir . Bir toprağı canla , kanla sularsınız vatan yaparsınız ama o vatan topraklarının üzerinde üretim yapamazsanız çoraklaşır , kuraklaşır , tuzlaşır bu da hoş bir şey değildir . Onun için gerek ana vatanımızda , gerekse KKTC ' de vatan yaptığımız topraklarımızı , kaliteli üretime çevirmek hepimizin görevidir . "
Açılış programına Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk , Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler , Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Hikmet Koçak , ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce , Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Mustafa Canbolat , TEMA Vakfı mütevelli heyeti üyesi Ümit Gürses , IFOAM direktörü Markus Arbenz , ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre ve Türkiye genelindeki çeşitli Üniversitelerden gelen bilim adamları katıldı .
Sempozyum , Dr . Ender Saraç ' ın ' Organik Tarım ve İnsan Sağlığı ' adlı sunumuyla devam etti .